A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Akinek most nem sikerül bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová. Mutatjuk a részleteket!
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo beszámolt, nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. Viszont vannak olyanok is, akiknek nem sikerült felvételt nyerniük, mutatjuk, nekik mi a teendőjük!

Mit tehet az, akinek most nem sikerült?

Akinek most nem sikerül bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová. 

Tavaly is mintegy 5 ezer hallgatót vettek fel ennek keretében, van tehát még további lehetőség.

Varga-Bajusz Veroka, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azt mondta, hogy azok a diákok, akik a július 24-én nem jutnak be semelyik felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek egyetemre.

Fontos, hogy a pótfelvételi eljárás során azok a felvételizők adhatnak le jelentkezést egyetlen egy, a pótfelvételin meghirdetett képzésre, akik az általános felvételin nem jelentkeztek a felsőoktatásba, vagy jelentkeztek, de nem jutottak be egyik megjelölt képzésre sem. Azok viszont nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik nem oda kerültek be, ahova szerettek volna.

A pótfelvételin az egyetemek általában önköltséges képzéseket hirdetnek meg, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján akár néhány állami ösztöndíjas szak, férőhely is található.

Az tehát nem opció, hogy ha felvettek valakit valamelyik képzésre, de mégsem iratkozik be rá, akkor a pótfelvételin újra jelentkezzen valamelyik egyetemre. Ebben az esetben legközelebb februárban, a keresztféléves felvételi eljárásban jelentkezhet.

A pótfelvételi eljárás általában már a ponthatárhúzást követően, július végén indul, és augusztus elejéig van lehetőséget kiválasztani azt az egy képzést, amire jelentkezne az érintett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!