Kiderült, eddig biztos marad az elviselhetetlen hőség Magyarországon

Vágólapra másolva!
Meghosszabbította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos - írja az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Vágólapra másolva!

A szervezet honlapján az olvasható, hogy a július 7-én kiadott harmadfokú hőségriasztást július 18-ig (csütörtökig) meghosszabbították az egész országban

Ez azt jelenti, hogy továbbra is, legalább 11 napig a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. 

A közlemény kitér rá, hogy 

az elhúzódó, az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

Majdnem egy hétig biztosan marad a hőség - Forrás: Shutterstock/Krisztian Tefner

Mire érdemes figyelni?

Különösen fontos a folyamatos folyadékpótlás. Munkahelyen, vízparton, de utazás közben is mindig legyen kéznél egy flakon, vagy pohár víz. A déli órákban - aki teheti - ne tartózkodjon a tűző napon. 

Rendkívül fontos, hogy a megvásárolt, hűtést igénylő élelmiszereket minél kevesebb ideig tegyük ki a melegnek, mert a magas hőmérséklet hatására a legtöbb élelmiszer eredetű megbetegedést okozó mikroorganizmus, például szalmonella, és romlást okozó mikroorganizmusok is elszaporodhatnak az élelmiszerekben.

 A gyorsan romlandó élelmiszerek, például nyers hús, húskészítmények, tej és tejtermékek biztonságos szállításához használjunk hűtőtáskát. Ha bármilyen érzékszervi elváltozást tapasztalunk (például elszíneződés, nyálkás állag, kellemetlen szag), ne fogyasszuk el az adott alapanyagot vagy élelmiszert.

- írják.

Volt, ahol 40 fokot is mértek

A Hungaromet azt írta, hogy Kelebián 40 fokot mértek csütörtökön.

IDÉN ELŐSZÖR KEREKEN 40 FOK AZ ORSZÁGBAN* 🌡 ...és minden valószínűség szerint nem utoljára - holnap már jó eséllyel a...

Posted by HungaroMet Nonprofit Zrt. on Thursday, July 11, 2024

Erre lehet számítani a következő napokban

A Köpönyeg azt írja az előrejelzésében, hogy pénteken gomolyfelhők zavarják a sok napsütést. Zápor, zivatar főleg északon fordul elő, 33 és 40 fok között alakul a hőmérséklet. Szombaton elszórtan fordulhat elő zivatar. 35 és 41 fok közötti országos forróság lesz. Vasárnap keleten lehet zivatar, a hőség továbbra is 35-40 fokos lesz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről