Lánczi Tamás: A szuverenitás a magyar állam cselekvőképessége, a cselekvőképesség védelme

Vágólapra másolva!
Az a narratíva, amely a háború kiterjesztése, eszkalációja mellett érvel, az ellentétes a magyar érdekekkel - fejtette ki Lánczi Tamás a Mandiner Reakció podcast című műsorának Tusványoson felvett adásában.
Vágólapra másolva!

"A szuverenitás a magyar állam cselekvőképessége, a cselekvőképesség védelme" – hangsúlyozta a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke, Lánczi Tamás a Mandiner Reakció podcastműsorában. Lánczi Tamás szerint azonban nincs abszolút szuverenitás, majd kitért arra is, hogy az valóban fogalmi zavart szokott okozni, hogy kitől is kell megvédeni.

A hivatal vezetője szerint átalakult a szereplők köre. Régebben egy állam általában egy másik államot jelölt meg, de az államok mellé új szereplők léptek be: gazdasági szereplők, illetve olyan aktorok, akik magukat a civil élet szereplőinek nevezik - írja a Magyar Nemzet.

Ők azok, akik megpróbálják aláásni, ellopni az országok szuverenitását

– hangsúlyozta, és hozzátette, szerinte mindegy, honnan érkeznek ezek a befolyásolási kísérletek, ezeket fel kell tárni.

Schiffer András véleménye szerint a szuverenitás fogalmát érdemes lenne kiragadni az „aktuálpolitika posványából”. Az ügyvéd szerint amikor egy ország szuverenitásáról van szó, akkor egy közösség szuverenitásáról is beszélünk.

Brüsszellel szemben nem kell megvédeni a szuverenitásunk

- mondta el Schiffer András, aki szerint az unió egy transzfunkcionális intézmény, „nem felettünk áll, a miénk is”. "A magántőkealapok, a spekulatív tőke és óriásvállalatok jelentenek inkább veszélyt" – hívta fel a figyelmet.

A Mandiner kérdésére, hogy mitől lesz háborúpárti egy médium, Lánczi Tamás úgy reagált, "kérdezd meg a 444-es vagy a telexes újságírókat!"

Majd hozzátette, lefolytattak vizsgálatokat, megnézték a különböző oldalak narratíváit, és beazonosították az érvelési technikákat is. 

Ezek alapján kiderült, hogy van egy nyugati érvrendszer és van egy orosz. Utóbbi szerint Oroszországnak joga van ezt a háborút vívni. Azonban összességében kijelenthető, hogy az a narratíva, amely a háború kiterjesztése, eszkalációja mellett érvel, az ellentétes a magyar érdekekkel

– hangsúlyozta a politológus.

A beszélgetés végén arról is szó volt, hogy a novemberi amerikai választás milyen hatással lesz Európára. Lánczi Tamás kifejtette, Washingtonban jelenleg olyan erők vannak hatalmon, akik a nemzetállamok szuverenitására is veszélyt jelentenek.

„De magával az amerikaival is szemben állnak: 

úgy manipulálják a demokráciai gépezetet, hogy az az amerikai emberek érdekeivel is ellentétes.

Schiffer András válaszában pedig elmondta: az amerikai politikai elit nem a demokraták érdekeit képviseli, viszont „szembe kell azzal nézni, hogy itt nem jók és rosszak küzdelme zajlik. Az ügyvéd szerint Kelet-Közép-Európa még mindig jobban jár, ha a nemzetállami szereplők kerülnek 2025 januárjában hatalomra a globális tőke emberei helyett.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, az Európai Néppárt 86 százaléka megszavazta azt a Magyarországról szóló európai parlamenti állásfoglalást, amely többek között elítélte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény elfogadását is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!