A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Megaföldrengés pusztíthatja el Amerika szívét

Vágólapra másolva!
A következő 50 évben óriási földrengés rázhatja meg Amerika szívét, legalább 11 millió ember lehet közvetlen veszélyben – figyelmeztetnek a tudósok. Egy kevésbé ismert, nagyjából 240 kilométeres, Missouri, Arkansas, Tennessee, Kentucky és Illinois államokon átívelő szakaszon van meg a feltétel egy 6-os magnitúdójú vagy annál erősebb földrengés létrejöttéhez a geológusok szerint.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzeti Gárda éppen ezen a héten tartott gyakorlatot, amelyen egy 8,4-es erősségű földrengést, illetve az arra adott lehetséges válaszokat szimulálta – írja a Daily Mail cikke

A szakértők 40 százalékra teszik annak esélyét, hogy a következő 50 évben ilyen erejű rengés fog bekövetkezni,

Robbie Myers, a Missouri biztonsági minisztérium vészhelyzeti koordinátora szerint pedig a természeti katasztrófa esélye évről évre egyre nagyobb lesz.

Félő, hogy a következő 50 évben erős földrengések sorozata rázhatja meg Amerika közepét (illusztráció)
Félő, hogy a következő 50 évben erős földrengések sorozata rázhatja meg Amerika közepét (illusztráció)
Fotó: AFP

Az előrejelzések alapján a potenciális földrengés a Missouri állambeli St Louisban és Memphisben fogja a legnagyobb károkat okozni. Myers szerint emberek ezrei halhatnak meg, ha a katasztrófa során a Mississippi folyón átívelő hidak összeomlanak. Emellett a főbb autópályák, valamint az olaj- és gázvezetékek is megrongálódhatnak, ami országos méretű fennakadásokhoz vezethet.

Történelmi feljegyzések szerint 1811 decembere és 1812 februárja között a Új Madrid Szeizmikus Zóna (rövidítve NMSZ) három nagy, 7-es vagy annál nagyobb erősségűnek vélt földrengést váltott ki a régióban. 

A következő fél évszázadban ismét jelentős földmozgásokra számítanak a szakemberek, így még időben meg akarják kezdeni a felkészülést.

Rengetegen vannak veszélyben

Az amerikai földtani intézet (USGS) az év elején tette közzé legújabb, a földrengések veszélyességére vonatkozó modelljét, amely szerint az Egyesült Államok területének 75 százaléka számít veszélyeztetettnek. Ezeken a területeken több száz millió amerikai él. A legutóbb 2018-ban frissített modellbe újabb 350 törésvonalat építettek be, így az összesen mintegy 1000 törésvonalat tartalmaz.

A leghírhedtebb a Kalifornián átívelő, mintegy 1300 kilométer hosszú Szent András-törésvonal, de egyre nagyobb figyelem irányul az NMSZ jelentette fenyegetésre. Eric Sandvol, a Missouri Egyetem szakértője a Daily Mailnek elmondta, hogy a tudósoknak alaposabban tanulmányoznia kellene a térség geológiai viszonyait, hogy jobban felkészüljenek egy lehetséges földrengésre.

A mostani gyakorlat során elsősorban a hidak gyors pótlására összpontosítottak, ezek megsemmisülése ugyanis – a rengeteg élet veszélyeztetése mellett – teljesen megbénítaná a közúti közlekedést. Ilyen esetben a légi közlekedésre kell támaszkodni, hogy a segítséget minél hamarabb eljuttassák a katasztrófa sújtotta területekre.

Földrengés által okozott pusztítás (illusztráció)
Földrengés által okozott pusztítás (illusztráció)
Fotó: AFP

Óriási lehet az anyagi kár is

Chris Cramer, a Memphisi Egyetem geofizikusa szerint az Új Madrid közelében kipattanó rengések akár évi 10 milliárd dolláros kárt is okozhatnak az Egyesült Államoknak a megrongálódott épületek és infrastruktúra miatt.

Az USA-ban a földrengésre való felkészülés nagy része eddig Kaliforniára összpontosult, ahol a geológusok szerint már 80 éve esedékes egy nagyobb földmozgás a Szent András-törésvonal miatt. Az Új Madridnál várható földmozgások azonban ennél is rosszabbak lehetnek.

Az Egyesült Államok középső részén, a földkéreg alapkőzetének jellegéből adódóan a földrengések körülbelül hússzor nagyobb területet rázhatnak meg, mint a kaliforniai földrengések”

 - írta blogbejegyzésében a Missouri Természeti Erőforrások Minisztériuma.

Egyelőre nem igazán értik, miért alakulhat ki földrengés Amerika közepén

A földrengéseket lemeztektonikai folyamatok okozzák. A Föld szilárd burka, a néhányszor 10 kilométer vastag kőzetburok nem egységes, hanem darabokra van töredezve, ezek a kőzetlemezek. A kőzetlemezek állandó mozgásban vannak, és időnként elcsúszhatnak egymás mellett. A kőzetlemezek mozgása következtében a kőzetburokban feszültség halmozódik föl. A növekvő feszítőerő bizonyos nagyság elérésekor a kérget hirtelen megrepeszti, eltöri. A hirtelen törés, repedés messzire szétterjedő rezgőmozgással jár, amely a kérget megremegteti. Ez a jelenség a földrengés.

Az Új Madrid-i szeizmikus zóna azonban más, itt ugyanis nem találkoznak kőzetlemezek, ahol a földrengések rendszerint előfordulnak, az egész térség tulajdonképpen egy hatalmas kőzetlemez közepén terül el.

Rejtély tehát, miért tapasztalhatók itt pusztító földrengések. Ennek ellenére a régióban a történelem során számos alkalommal észleltek intenzív földmozgásokat és a modellek szerint hamarosan újabbakra kell készülni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!