A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Szamárköhögés miatt meghalt két csecsemő Magyarországon

Vágólapra másolva!
A betegség súlyos köhögőrohamokat vált ki, ami a babáknál légzésleállást okozhat. Védőoltás csak két hónapos kortól adható.
Vágólapra másolva!

Két csecsemő is meghalt szamárköhögés miatt halt az ország két különböző pontján – számolt be róla a Világgazdaság a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataira hivatkozva. 

Mint írták,

a védőoltást két hónapos kortól lehet beadni, ezért ajánlott, hogy a várandós anyukák beoltassák magukat.

 A Védőnők Egyesülete ezt javasolja a család többi tagjának is. A Népegészségügyi Központ szerint nincs járvány. A betegséget egy baktérium okozza, ami antibiotikummal gyógyítható, de fontos, hogy időben elkezdjék a kezelést. 

Az első egy-két hétben éjszakai köhögés, hőemelkedés, esetleg láz, orrfolyás és kötőhártya-gyulladás jellemzi.

 Ezek után jelentkeznek a fullasztó köhögési rohamok – ezek a legveszélyesebbek az újszülöttekre. Ezek a húzó köhögések ugyanis légzéskimaradást okoznak, így a csecsemőknél oxigénhiány alakulhat ki, súlyos keringési megterhelést okozva" - mondta korábban az Origónak Ócsai Lajos, járványügyi szakember.

szamárköhögés
Képünk illusztráció!
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Világgazdaság azt írja, megugrott a szamárköhögéses megbetegedések száma Európában tavaly és az év elején az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerdai közleménye szerint. A fertőzések száma az elmúlt két év eseteihez képest tízszer annyi volt, 

mintegy 60 ezren betegedtek meg, tizenegy gyerek és nyolc felnőtt halt meg szamárköhögés miatt.

Ahogyan arról az Origo korábban már beszámolt, Hollandiában idén majdnem 600 csecsemő fertőződött meg szamárköhögéssel, közülük öt belehalt a baktérium által okozott megbetegedésbe - jelentette be a holland közegészségügyi intézet (RIVM).

Magyarországon az 1950-es évek óta kötelező védőoltás van a szamárköhögés (pertussis) ellen, az első oltást két hónapos korban kapják a gyerekek a DiPerTe kombinált oltás keretében, és az ismétlődő oltássorozat a fiatal felnőttkorig nyújt védettséget. Amerikában a kanyaró és szamárköhögés a szándékosan beoltatlan vagy aluloltott egyének körében újra meg újra felüti a fejét. Az oltásmegtagadók nemcsak saját gyerekeiket, hanem azokat is veszélyeztetik, akik minden védőoltáson szabályosan átestek.

Arról is írtunk, hogy Szlovákiában is terjed a szamárköhögés; megnőtt a megbetegedések száma a szomszédos országban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!