Szijjártó Péter a CNN-nek: Ukrajna el fog pusztulni, ha nem állítjuk meg a háborút! - videó

Szijjártó Péter.
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jake Tapper, a washingtoni CNN The Lead With Jake Tapper című műsorának vendége volt Washington D.C.-ben.
Vágólapra másolva!

Jake Tapper: Folytassuk a Washingtonban zajló NATO-csúcstalálkozóval: Magyarország már a NATO tagja 25 éve. Egyike azoknak a kelet-európai országoknak, amelyek egykor a Varsói Szerződés tagországai voltak a NATO-val szemben, majd oldalt váltottak a Szovjetunió összeomlása után. Orbán Viktor miniszterelnök vezetése alatt Magyarország továbbra is szoros kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal, olyannyira, hogy Orbán megpróbál párbeszédet kezdeményezni Oroszország ukrajnai háborújának befejezése érdekében. Ennek megvitatására itt van velünk Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter. Szijjártó úr, nagyon köszönjük, hogy itt van. Mit remél Magyarország az e heti NATO-csúcstalálkozótól?

 

Szijjártó Péter: Nos, tudja, mi a háború szomszédságában élünk már két és fél éve, mutattak egy térképet is, amelyen látszik, hogy Ukrajna szomszédai vagyunk. Nos, az elmúlt két és fél évben közvetlenül szembesültünk a háború közvetlen hatásaival: több mint 1,3 millió menekült Magyarországon, több mint 1500 olyan iskola Magyarországon, ahová a menekült családok gyerekei járnak, rendkívül magas infláció, rendkívül magas energiaárak, naponta halnak meg emberek – ezrek a harctéren. 

Tehát ezt meg kell állítani. Meg kell állítanunk ezt. És az a stratégia, amit az EU és a NATO az elmúlt két és fél évben követett, egyszerűen nem hozott semmilyen eredményt, mert a helyzet egyre rosszabbodik. 

Az ember látja a brutális támadásokat, látja az eszkaláció veszélyét, látja a csatatéren elkövetett kegyetlenségeket, és úgy gondolom, hogy ez csak rosszabb lesz. Tehát ha nem vagyunk képesek megállítani a háborút, akkor több ezer – tíz- vagy százezer – ember fog meghalni.

Jake Tapper: Rendben.

 

Szijjártó Péter: És Ukrajna el fog pusztulni. Ezt meg kell állítanunk, és amit az elmúlt két és fél évben tettünk, az egyszerűen nem volt sikeres.

 

Jake Tapper: Szóval… De… Az Ön miniszterelnöke, Orbán Viktor ellátogatott Ukrajnába és Moszkvába a múlt héten és arra biztatta Ukrajnát, hogy hirdessen vagy legalábbis állapodjon meg a tűzszünetről, hogy felgyorsítsa a béketárgyalásokat. Az ukránok szemében ez olyan, mintha engednének Oroszország agressziójának. Az ukránok szerint Oroszország 2014 óta tartja megszállás alatt Ukrajnát: először a Krím-félszigetet, majd a Donbasz régiót szállta meg, és aztán persze jött a két évvel ezelőtti támadás, és ha az ukránok azt teszik, amit Orbán akar, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy azt mondják, rendben, hagyják abba a gyilkolászásunkat, cserébe Önöké lehet az ország egynegyede.

 

Szijjártó Péter: Ezzel nem értek egyet, mert a területi integritás olyan alapelv, amelyet tiszteletben kell tartania mindenkinek. De amit láthatunk az elmúlt két és fél évben, hogy ennek a konfliktusnak nincs megoldása a csatatéren, mert vegyük csak figyelembe azt a hatalmas mennyiségű fegyvert, amelyet Ukrajnába szállítottak az elmúlt két és fél évben, vegyük tekintetbe, hogy Önök, amerikai állampolgárok mennyit fizettek ezért az egész halom fegyverért. És javított ez a harctéri helyzeten? Nem, nem javított. 

Oroszország még mindig ott van, Oroszország, az orosz hadsereg nyomul előre, Ukrajna nem tudott sikereket elérni a csatatéren. 

És amikor azt kérdezzük, hogy mi az a végső fegyvermennyiség, amelyet célba kellene juttatni ahhoz, hogy a helyzet Ukrajna javára forduljon, és Ukrajna katonai szempontból kedvezőbb helyzetbe kerüljön, nos, erre senki nem tud választ adni. Ebből tehát számunkra az következik, hogy a harctér helyett a tárgyalóasztalhoz kellene fordulnunk. 

Szorgalmaznunk kell a tárgyalások megkezdését, ami reményt ad egy olyan békemegállapodásra, amely tartós és igazságos békét biztosíthat a térségben. Tehát nem a harctéren van a megoldás, hanem a tárgyalóasztal, a diplomácia, a diplomáciai csatornák, az egymással való beszélgetés és a párbeszéd kell, hogy átvegye ennek a helyét.

 

Jake Tapper: Igen. Tekintettel arra a figyelemre, ami az Egyesült Államokban Biden elnök egészségére irányul, valamint Orbán Viktor miniszterelnök szoros kapcsolatára Donald Trumppal, véleménye szerint alapvetően az USA-val való kapcsolatok egyfajta felfüggesztésre kerültek? Úgy tűnik, és talán Ön szerint ez nem igazságos értékelés, mégis úgy tűnik, hogy Orbán miniszterelnök úr azt szeretné, ha Trump nyerne.

 

Szijjártó Péter: Nézze, mi úgy tekintünk a politikára, mint egy munkára, ami tapasztalatokon alapszik. A mi tapasztalatunk pedig az, hogy amikor Trump elnök volt hivatalban az amerikai–magyar kapcsolatok jobbak voltak, mint valaha, előtte és utána ez a kapcsolat tragikus volt politikai szempontból. 

Mivel ugyanis védelmi kérdésekben nagyon jól együttműködünk, megbízható NATO-szövetségesek vagyunk, akik teljesítik a 2%-os kritériumokat a walesi megállapodás szerint, ami a gazdaságot illeti, az USA a második legnagyobb befektető Magyarországon, több mint 1500 amerikai székhelyű vállalat van jelen Magyarországon, rendkívül elégedettek mindazokkal a körülményekkel, amelyeket biztosítunk számukra, de politikai szempontból, a demokrata kormányzat idején tragikus volt a kapcsolatunk.

Szóval, mi jó amerikai–magyar kapcsolatokat szeretnénk. A tapasztalataink pedig azt mutatják, hogy ha Trump elnök lesz ismét az elnök, akkor sokkal nagyobb reményünk van a jó kapcsolatokra, ezért a két vezető, Orbán miniszterelnök úr, Trump elnök úr nagyon jó személyes kapcsolatot, nagyon jó barátságot ápol. Tehát nyilvánvaló, hogy a tapasztalataink szempontjából, amikor Trump elnök volt hivatalban, akkor az jobb volt számunkra.

 

Jake Tapper: Rendben. Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter, köszönöm szépen, köszönöm, hogy eljött. Remélem, jól érzi magát itt, a mi kis városunkban!

 

Szijjártó Péter: Köszönöm.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről