Két vármegyében marad az elviselhetetlen hőség

Vágólapra másolva!
Az elkövetkezendő napokban néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de két vármegyében piros fokozatú figyelmeztetés van érvényben péntek éjfélig, itt még marad a kánikula.
Vágólapra másolva!

 A meteorológiai szolgálat az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzésében arról tájékoztatott: péntek éjfélig 

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyék területére adtak ki a hőség miatt piros fokozatú figyelmeztetést. 

Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Emellett péntek éjfélig Baranya, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyék területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. 

Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. A HungaroMet Zrt. figyelmeztető előrejelzése szerint pénteken az Északi-középhegységben és a Nyírségben 27 fok alatt, másutt többnyire felette alakulhat a napi középhőmérséklet, 

29 foknál magasabb középérték a Dél-Alföldön is csak kisebb területen valószínű.

Hozzátették: csütörtökön a középső, pénteken a délnyugati megyékben alakulhatnak ki zivatarok.

A meteorológiai szolgálat azt is jelezte: pénteken nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B-sugárzás várható az egész országban.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az elmúlt héten szinte minden vármegyében életbe lépett a vörös riasztás. A július 7-én kiadott harmadfokú hőségriasztást július 18-ig meghosszabbították az egész országban. Vasárnap egy 116 éves hőségrekord dőlt meg Körösszakálon, ahol 41 fokot mértek. 

Címlapi képünk illusztráció!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!