A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

"Vigyázz Houston, jövünk!" - elindultak Amerikába a magyar űrhajósok

kaputibor, űrhajós
A tegnapi este folyamán, Farkas Bertalan felbocsátásának 44. évfordulóján a HUNOR Program irányító testülete meghozta azt a döntést, hogy ki lesz Magyarország második kutatóűrhajósa és tartalékosa, akik tovább folytatják a felkészülést.
Vágólapra másolva!
Kapu Tibor kutatóűrhajós Cserényi Gyula tartalékossal a budapesti repülőtérről jelentkezett be, hiszen elindultak Amerikába.
Vágólapra másolva!

Kapu azt írta, 

vasalót kihúztam, mosógépet kikapcsoltam, kulcs, pénztárca, telefon, útlevél, Túró Rudi, Rubik-kocka. Vigyázz Houston, jövünk!

Ez azt jelenti, hogy eljött a nagy pillanat: a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Axiom Space megállapodásának értelmében, Kapu Tibor  az Axiom-4 misszióval ellátogathat a Nemzetközi Űrállomásra. Erre a „kalandra” pedig vele tart tartalékosa is.

Ahogy korábban arról beszámoltunk, Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe. A misszió során a magyar kutatóűrhajós 14 napot tölt majd el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ahol olyan tudományos kísérletek elvégzése lesz a feladata, amelyek nemcsak a hazai űrszektor szereplőit, de Magyarországot nemzetközi szinten is versenyképes pozícióba juttatják a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparágában. A misszió pontos kezdetét, azaz 

a felbocsátás időpontját egyelőre nem lehet tudni, azt az Axiom Space és a NASA közösen fogja meghatározni. 

Azt is megírtuk, hogyan találkozott a két magyar űrhajós a miniszterelnökkel, és mi alapján választották ki a magyar űrhajóst?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!