A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
15:50VívásHungary-Iran
Vágólapra másolva!
A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád alkotta magyar férfi kardcsapat nagyszerű vívással jutott be a legjobb négy közé a párizsi olmpián.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

A magyar férfi kardcsapat szerdán kora délután az olaszok ellen kezdte meg szereplését a párizsi olimpián. 

A negyeddöntő máris nagyon nehéz meccset ígért, ne feledjük, hogy három évvel ezelőtt a tokiói olimpián is az olasz válogatott állította meg a magyart 

ebben a versenyszámban.

A magyar kardcsapat elszántan készült az olaszok ellen
Fotó:  Csudai Sándor - Origo  /  Csudai Sándor - Origo 

Az első asszót Luigi Samele vívta a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron ellen. Már ebben az asszóban is látszott a hatalmas feszültség, de Szilágyi 3-3 után két találatot ért el és így 5-3-ra hozta ezt a menetet. Gémesi Csanád következett Luca Curatoli ellen. Itt már nem alakultak jól a dolgok. Gémesi 7-4-re ellépett, de onnan az olasz percei jöttek, aztán a vége 7-4 oda, így a harmadik meccs előtt az olaszok 10-9-re átvették a vezetést. Szatmári András Michele Gallo ellen jött. 

Az olasz ezt a meccset is hozta, így az első három csörtéből csak egyet nyertünk meg és az olaszok 15-13-ra vezettek.

A második szakaszban Gémesi-Samele asszóval indult a buli. Gémesi nagyot vívott, ment a színház rendesen, de hiába nyert a magyar 6-5-re ebben a csörtében, az Samele 20-19-es olasz vezetésnél kötött ki. Az ötödik asszót Michele Gallo vívta Szilágyi Áronnal. Ezt a meccset sem sikerült megnyerni, ez dráma volt a javából. Gallo 5-4-re nyert és az olaszok tartották két tusos előnyüket. A második kört Curatoli Szatmári ellen fejezte be. Ezt a magyar vívó csodálatosan lehozta. 7-3-ra nyert Szatmári, így az utolsó kör előtt Magyarország 30-28-ra vezetett.

IMG_6927
Szilágyi Áron nagyszerű vívása is kellet a továbbjutáshoz
Fotó:  Csudai Sándor - Origo 

Az utolsó körben Gémesi-Gallo csatával kezdtek a mérkőző felek. Gémesi Csanád minden bizonnyal megtáltosodott Szatmári győzelmétől, mert ezt az asszót 5-1-re hozta és kettővel a vége előtt a magyarok 35-29-re vezettek. Szatmári Samele ellen következett. Rémálomszerűen indult ez a csörte, mert az olasz 4-0-ra elhúzott. Szatmári innen szedte össze magát és hozta le 5-5-re a csörtét.

A legjobb négy között a magyar kardcsapat
Fotó: Csudai Sándor - Origo /  Csudai Sándor - Origo 

Az utolsó, Szilágyi-Curatoli meccs előtt Magyarország 40-34-re vezetett. Szilágyi okos vívással tartotta az előnyt és innen már nem lehetett veszteni: a magyar csapat 45-38-ra nyert, kiütötte az olaszokat és a legjobb négy közé jutott, ahol Iránnal mérkőzik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!