Itt a BME válasza a botrányos, óvszermentes gólyatáborra

Vágólapra másolva!
A BME VIK idei gólyatáborában több résztvevő diák szerint is kegyetlenül, megalázóan bántak velük. Többek között csak a meghatározott időpontban mehettek ki a mosdóba, és csak időre zuhanyozhattak, amit stopperral mértek. A gólyatábor már az indulása előtt nagy felháborodást váltott ki az emberekben, amiért megtiltották, hogy a diákok óvszert vigyenek magukkal. Most a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportot hozott létre és felülvizsgálja a gólyatáborai szabályozását - közölte a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

"A BME kötelessége nemcsak a hallgatók oktatása, illetve szakmai pályára állítása, hanem minden körülmények között a biztonságuk védelme. Ez a cél a gólyatáborokra kiemelten vonatkozik" - fogalmaznak a közleményben.

Ennek érdekében készült több évvel ezelőtt a - más gólyatáborokban szerzett tapasztalatokat is felhasználó - házirend, mely alapján idén is megszervezték a táborokat.

A Műegyetem, az egyetemi vezetés és a hallgatói képviseletek részvételével felállított egy munkacsoportot, amely vizsgálatot indít a gólyatáborok kapcsán, felülvizsgálja az eddigi szabályozást, valamint a

 tapasztalatok és a kihívások alapján mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakít ki 

- hangsúlyozzák az összegzésben.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Fotó: BME

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában sajtóhírek szerint megalázó módon bántak a leendő elsőéves hallgatókkal.

Ahogy korábban megírtuk, a résztvevő diákok beszámolója szerint a fiúk és a lányok csak pár percet tölthettek a zuhany alatt, az időt stopperrel mérték a szervezők. Ezen felül vécére is naponta három alkalommal mehettek el mindössze 1 percre. 

Érkezéskor az összes táskát kipakoltatták és minden egyes ruhádat kirázatták: póló, nadrág, alsónadrág, bugyi, melltartó, sőt a zoknit is. (Ha szerencséd volt, rázhattad te, vagy ha nem volt, akkor az egyik felsőbbéves). A kaját (szendvicset, kávét) ki kellett dobni, gyógyszert elkobozták (fájdalomcsillapítót is). Este kérni kellett, ha szükséged volt rá. Mindenkinek kötelező a testi motozás, amit a biztonsági szolgálat végzett. Első nap csak késő este kaptunk enni”

 - írta a beszámolójában az egyik diák. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!