Motozás, munkatáborszerű körülmények és sorozatos megalázás - ilyen volt az óvszermentes gólyatábor

Vágólapra másolva!
A résztvevők beszámolója szerint inkább kiképzőtáborra hasonlított a BME VIK idei gólyatábora. Többek elmondása szerint kegyetlenül bántak a gólyákkal, a napon sétáltatták őket, elvették a gyógyszereiket, időre kellett zuhanyozniuk és vécézniük is, amit stopperrel mértek. Voltak olyan diákok, akiket alvás közben lefényképeztek, majd a képeket levetítették a többieknek, hogy így alázzák meg őket. Mint kiderült, nem ez volt az első eset, hogy megalázták az elsőéveseket az egyetem gólyatáborában.
Vágólapra másolva!

Az augusztus 14 és 17-e között megtartott gólyatábor már az elindulása előtt nagy port kavart azzal, hogy a szervezők megtiltották, hogy a diákok óvszert vigyenek magukkal. A szervezők állítása szerint így akarták megakadályozni azt, hogy a gólyák szexeljenek. 

Az Eduline információi szerint már a gólyatábor első napján kegyetlenül bántak az elsőéves diákokkal. A tűző napon sétáltatták őket egy órán keresztül, amíg a táborba étek, a gurulós bőröndjeiket pedig csak a kezükben vihették. Csak magázódni lehetett, ételt pedig csak késő este kaptak. Ezen felül mindenkinek átnézték a táskáját, és elvették tőlük a gyógyszereiket is. 

Érkezéskor az összes táskát kipakoltatták és minden egyes ruhádat kirázatták: póló, nadrág, alsónadrág, bugyi, melltartó, sőt a zoknit is. (Ha szerencséd volt, rázhattad te, vagy ha nem volt, akkor az egyik felsőbbéves). A kaját (szendvicset, kávét) ki kellett dobni, gyógyszert elkobozták (fájdalomcsillapítót is). Este kérni kellett, ha szükséged volt rá. Mindenkinek kötelező a testi motozás, amit a biztonsági szolgálat végzett. Első nap csak késő este kaptunk enni”

- írta beszámolójában az egyik diák. 

Kiderült az is, hogy a szobák koedukáltak voltak, 13 fiúval aludt együtt 1-2 lány. Mindegyik szobában két felsőbbéves aludt a földön, hogy ne lehessen kimenni mosdóba sem. 

Fotó: Mediaworks

Ahogy azt az egyik diák leírta, külön szabályok voltak a zuhanyzásra és a vécéhasználatra. 

Naponta 3 mosdószünet volt, amik 1 percesek voltak. A felsőbbévesek üvöltöztek velük hogy siessenek, mert jönne a következő csoport. Fürdeni a fiúknak 2, a lányoknak 5 percük volt. Ebbe beletartozott minden, a fogmosástól kezdve a felöltözésik, és stopperrel mérték az időt. 

„Végig egy piros baseballütővel ütötték a falat és a zuhanyfülkéket, üvöltöztek, hogy siessünk, mindenki ránk vár. Nagymosdózni tilos volt, esélyed sem volt rá, mindig verték a fülke ajtaját" - írta az egyik gólya. 

A megalázó bánásmód miatt több diák még a tábor vége előtt hazament. 

Korábban sem volt jobb 

A portálnak egy korábbi villamosmérnöki hallgató küldött levelet, aki a kétezres évek elején volt gólyatáborban. Bevallása szarint akkor is hasonló dolgok történtek a táborban, mint a mostaniban. Elmondása szerint a szervezők akkor is „munkatáborstílusban” viszonyultak az elsőévesekhez. Engedély kellett ahhoz, hogy kimehessen mosdóba, vagy megehessen egy szendvicset. 

Elvileg a cél az volt, hogy majd a közös ellenség összekovácsolja a társaságot, és a záróbulin ünnepélyesen “befogadtak” és már tegeződhettünk, de azért sokkal inkább csak jó öreg szokásos nettó hatalomfitogtatásnak tűnt” 

– írta a korábbi diák. 

Egy másik korábbi diák, aki 2017-ben volt gólyatárborban is sok hasonlóságról írt. Többek között nekik is kezükben a bőröndjeikkel, a tűző napon kellett sétálniuk, és ők sem mehettek ki este a mosdóba, mert a szervezők az ajtóban aludtak. A szobák is koedukáltak voltak, ugyanolyan felosztásban mint az idei gólyatáborban. 

Egy harmadik diák, aki tavaly volt az egyetem villamosmérnöki gólyatáborában szintén hasonló tapasztalatokról írt. A menetelés után nekik egy betonra rajzolt akadálypályát kellett teljesíteniük, amit ha valaki elrontott, vagy nem volt szimpatikus, akkor visszaküldték a sor végére. Tőlük is elvették az óvszert, italt, gyógyszert vagy bármilyen ételt. Ha volt szendvicsük, azt ott meg kellett enniük. 

„Egész nap nem kaptunk ételt, csak egy darab zsíros kenyért, de estére lehetett választani vacsorát: gyrost vagy tésztát. Természetesen később kiderült, hogy nem kapunk normális vacsorát, csak egy kis adag főzeléket. Egyébként az evés minden nap erőltetett volt: 2-3 percet kaptunk rá, végig sürgettek. Ha nem fejeztük be, ott kellett hagyni. A tábori büféből nem vehettünk semmit, csak akkor, ha a senioroknak adtunk az ételre pénzt" - írta a diák. Bevallása szerint a mosdóba akkor is csak a kijelölt időben lehetett elmenni, és a szervezők stopperrel mérték az időt. 

"A zuhanyzás rettentően megalázó volt, 1 percünk volt rá, miközben a függöny nélküli fülkék mögött verték a falat és kiabáltak velünk. Éjszaka egyáltalán nem lehetett elmenni mosdóba: erre egyszer volt kivétel, amikor már az egész szobánk a helység közepén toporgott”

 - emlékezett vissza. 

Abból a táborból is sokan hazamentek. A diák levele szerint az utolsó este már lehetett tegeződni a szervezőkkel és inni is lehetett. Ezen kívül megígértették velük, hogy senkinek sem beszélnek a történtekről, mert akkor „elrontjuk a VIK-es élményt”. 

Korábban Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott a közösségi oldalán az óvszer megtiltásával kapcsolatban, hogy a döntést tartalmilag és technikailag is baromságnak gondolja. 

Úgy tűnik, a döntéshozók „gondolkodtak”. Bár ne tették volna… A fiatalokkal egyrészt beszélni kell, nekem ez a fontos. Másrészt persze kellenek szabályok, de értelmes szabályok kellenek”

 – írta a közösségi oldalán. 

Deutch Tamés szintén a közösségi oldalán reagált a döntésre: 

Itt olvashatja, hogy mik voltak idén a felvételi ponthatárok az egyetemekre. A pótfelvételikre már július végén lehetett jelentkezni, a határidőkről itt írtunk. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!