Így lehet túlélni egy késes támadást

Solingen, Németország, terrortámadás, késelés
Fotó: Northfoto/ Gianni Gattus
Vágólapra másolva!
A nyugat-európai támadások árnyékában a Magyar Nemzet szakértőt kérdezett a témában, hogy mégis hogyan védekezhetünk egy késes támadással szemben. Pötl Ákos szerint fel kell készülnünk Európában a kés még fokozottabb térnyerésére és ezzel együtt civilként, családként, hétköznapi emberként a késes támadások túlélésére. Elmondta: „egy késes támadás esetén az első védelmi vonal a jelenlét, vagyis az, hogy azonnal felfogjuk, mi is történik körülöttünk. Ehhez viszont le kell szokjunk arról, hogy bedugott füllel zenét hallgatunk, és közben a telefonunkat nyomkodjuk".
Vágólapra másolva!

„Az Európába beáramló idegen kultúrák magukkal hozzák a kés »kultúráját« is, hiszen sok helyen gyerekkortól a mindennapok része a kés, megszokott, kondicionált eszköz, a támadás legegyszerűbb, ám egyben legbrutálisabb formája is, ami ráadásul kevés előképzettséget igényel” – reagált  a Magyar Nemzetnek Pöltl Ákos a Solingenben és Mosonmagyaróváron elkövetett brutális késes támadások nyomán. A családbiztonsági szakértő és hivatásos testőr szerint 

fel kell készülnünk Európában a kés még fokozottabb térnyerésére és ezzel együtt civilként, családként, hétköznapi emberként a késes támadások túlélésére.

Solingen, Németország, terrortámadás, késelés
Fotó: Thomas Banneyer / Northfoto

Bárki lehet áldozat

„Bárkivel megtörténhet, bárki áldozattá válhat, a túlélőt az különbözteti meg, hogy rendelkezett fejlett és tudatos megfigyelő- és korai veszélyfelismerő képességekkel” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A kés ellen nem védekezünk, hanem megpróbáljuk túlélni, ez pedig elsősorban az éberségünkön és a mentális felkészültségünkön múlik, nem pedig fizikai és technikai készségeinken

– emelte ki Pöltl Ákos. A szakember szerint a családok fizikai biztonságának egyik alapköve az lesz a elkövetkező években, hogy megtanulják-e még időben felismerni az érkező veszélyt.

telegram chat chatelés közösségi média mobilozás
Fotó: Christian Wiediger / Unsplash

Éberebbnek kell lennünk

Pöltl Ákos szerint, noha a jó fizikum és a látványos bicepsz kapóra jöhet egy-egy atrocitás esetén, mégsem ezen múlik a dolog legtöbb esetben. „Egy késes támadás esetén az első védelmi vonal a jelenlét, vagyis az, hogy azonnal felfogjuk, mi is történik körülöttünk. Ehhez viszont le kell szokjunk arról, hogy bedugott füllel zenét hallgatunk, és közben a telefonunkat nyomkodjuk. Nézzük meg, jön-e mögöttünk valaki, túl közel jön, figyeljük és értelmezzük a jeleket” – sorolta, kiemelve, hogy nem kell ahhoz önvédelmi tréning, hogy észrevegyük, ha valami nagyon nem stimmel.

A hivatásos testőr kiemelte, hogy a második a fellépés, a határozottságunk, hogy hogyan kezeljük, ha a támadó odamegy hozzánk, beengedjük-e a személyes terünkbe, használjuk-e a hangunkat és a taktikai kommunikációt.

„A támadó mindeközben folyamatosan tesztel, provokál minket, és azt nézi, hogyan reagálunk, vajon ellenállunk-e? Ekkor lép életbe a harmadik fázis, a fizikai ellenállás” – mondta, majd kifejtette, hogyan élhetjük túl, ha egy ilyen helyzetbe kerülünk.

Még több trükk és tanács ITT olvasható el!

Ahogy azt megírtuk, a solingeni eset után egy újabb támadás történt: késekkel fenyegetőzött egy férfi Németországban, de a rendőrség agyonlőtte. A németeknél egyre többször támadnak az erőszakos migránsok vonatokon és pályaudvarokon is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!