Koncz Zsófia: Mi, magyarok, elkötelezettek vagyunk a béke mellett

Vágólapra másolva!
Mi, magyarok, elkötelezettek vagyunk a béke mellett, mert jól tudjuk, hogy a háború rombol, de a béke épít - hangsúlyozta Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár kedden Dobronakon (Dobrovnik), a muravidéki magyarság központi augusztus 20-i ünnepségén.
Vágólapra másolva!

A békét azonban csak akkor tudjuk megvalósítani, ha megőrizzük nemzetünk szuverenitását

 - fogalmazott. Az államtitkár úgy vélte: csak szuverén, minden kényszertől és befolyástól mentes ország képes arra, hogy meghozza a saját döntéseit, megvédje állampolgárait, és megvédje érdekeit az ellentétes törekvésekkel szemben.

Koncz Zsófia
Fotó: Facebook

Mi, magyarok, történelmünk során már sokszor átéltük, hogy a legreménytelenebb helyzetekből is fel lehet állni, egyik legnagyobb erényünk az újratervezés képessége (...) Mi, magyarok, az erős nemzetekben hiszünk, mert ez jelenti Európa erejét is

 - tette hozzá. Büszkeségét fejezte ki, hogy az új alaptörvény szellemében Magyarország kormánya felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását, fejlődését. Ezt igazolja, hogy az elmúlt években számos, az itteni magyarság életét segítő fejlesztés valósult, illetve valósul meg - jelentette ki. Meggyőződésének adott hangot, hogy a nemzeti kormány sosem engedi el az anyaország határain kívül élő magyarok kezét.

A béke és a szuverenitás a nemzet, az ország és minden magyar ember érdeke. De ezeket a célkitűzéseket csak akkor tudjuk elérni, ha ott vannak mögötte az emberek, ha ott vannak mögötte a családok és a közösségek

 - monda, hangsúlyozva: meg akarják őrizni Szlovéniát és Magyarországot keresztény gyökereihez és kultúrájához ragaszkodónak, mert azt szeretnék, hogy gyerekeik, unokáik és dédunokáik is magyarul gondolkodjanak, beszéljenek és imádkozzanak. Koncz Zsófia rámutatott: ez a szellemi és lelki építkezés a családban kezdődik - mindenkinek a saját családjában. 

A saját családunkban kell átadnunk gyermekeinknek mindazt, ami minket, magyarokat, az elmúlt 1000 évben is megtartott: a keresztény hitet, a magyar nyelvet, kultúrát és hagyományokat, a nemzeti öntudatot és büszkeséget, a békeszerető- és békességteremtő mentalitást, a család, a közösség és a nemzet fontosságát

 - magyarázta. Ehhez a küldetéshez kívánt mindenkinek jó egészséget, sok erőt és makacs kitartást. Az államtitkár elmondása szerint először járt a Muravidéken. A nap során találkozott az ottani magyarság képviselőivel, Lendván felkereste a kéttannyelvű óvodát, Dobronakon pedig a Kézművességek Házát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!