A kormány támogatásával rengeteget spórolhatnak a magyar családok az iskolakezdéskor is

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Vitályos Eszter kormányszóvivő a tanévkezdésről tartott sajtótájékoztatón.
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány megpróbál minél több terhet levenni a családok válláról, ezért érkeztek meg már augusztusban a szeptemberi családtámogatási ellátások – mondta el a Magyar Nemzetnek Vitályos Eszter kormányszóvivő. Mint hangsúlyozta, szintén a családok vállairól veszik le a terhet az ingyenes tankönyvek tanulókhoz juttatásával, valamint a laptopok kiosztásával. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány történelmi léptékű, a diplomások átlagbéréhez igazított tanári béremelést hajtott végre, amelynek eredményeképpen 2027-re a tanárok fizetése már az egymillió forintot is meghaladja.
Vágólapra másolva!

Azt tartom a legfontosabbnak az idei tanévkezdésnél, hogy a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások már augusztus végén megérkeztek, múlt hét pénteken kézbesítette a Magyar Posta és az államkincstár a gyedet, a gyest, illetve a családi pótlékot – mondta a lapnak adott interjúban Vitályos Eszter kormányszóvivő, a Pilis–Dunakanyar választókerület ország­gyűlési képviselője. Vitályos Eszter rámutatott: 

az Orbán-kormány egész adórendszere úgy épül fel, hogy a magyar családoknak nemcsak a tanévkezdéskor, hanem az év minden egyes időszakában, minden hónapjában segítséget nyújtson.

Több mint harminc családpolitikai intézkedést hoztak, amelyek közül a legfontosabb a családbarát adórendszer, amit minden gyermeket nevelő szülő érezhet. 2010 és 2023 között a családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően összességében 4500 milliárd forint maradt a családoknál, amelyhez jelentősen hozzájárult a 2022-ben adott nagy mértékű adóvisszatérítés. 

vitályoseszter, tanévkezdés
A határon túli magyarokat azért támogatja a kormány, mert a családok ott nem kapnak olyan támogatást, mint az anyaországban élők.
Fotó: Kurucz Árpád

A baloldal szétverte az oktatási rendszert

A tanári béremelésekről a kormányszóvivő kijelentette: 

a mostani kormány az első, amelyik komolyan kezeli ezt a kérdést. 2010 előtt az egész közszféra az akkori kormányzás sérültje volt, és hátrányba került. 

Az oktatásból és az egészségügyből is szakdolgozókat bocsátottak el, összevontak és bezártak iskolákat, tehát kijelenthető, hogy hazánk akkor a közszolgáltatások egy nagyon rossz időszakát élte. A jelenlegi kormány arra törekszik, hogy 2030-ig egy folyamatos béremelési szinten tartsa a tanárokat. Elmondta: már az idei fizetésemeléssel is jelentőset léptek a tanári átlagbérekben, most 670-680 ezer forint ennek az összege. A bérnövekedés január elsejével folytatódik, az idei 32 százalék után a jövő év elejétől újabb 21 százalék körüli emelés következik. Ez azt jelenti, hogy

körülbelül 820 ezer forintra növekszik a tanári átlagbér, ami 2027-re akár az egymillió forintot is meg fogja haladni. Ez egy érezhető és indokolt béremelés, amit a diplomás átlagbérhez igazítottunk, hiszen a kormány azt vállalta, hogy annak minimum nyolcvan százalékán fogja tartani a tanári átlagkeresetet

– szögezte le.

Ingyenes tankönyvek és laptopok a családoknak

A kormányszóvivő emlékeztetett: Magyarországon a tankönyvek ingyenesek, amit a második Orbán-kormány már 2013-tól felmenő rendszerben bevezetett. A Kello 13 millió tankönyvet szállított ki 4100 iskolába, ami 1,2 millió diákot és a családjaikat érinti. 

Ezzel összességében 15 milliárd forintot spórolnak meg a magyar családok országosan, ami akár több tízezer forintos megtakarítást is jelenthet családonként 

– sorolta. Ezenkívül indítottak egy nagyszabású laptopbeszerzést az elmúlt években, jelenleg több mint ötszázezer darab ilyen eszköz érkezett már meg az 5–12. évfolyamos diákokhoz. – Itt is százezer forint körüli összegről beszélhetünk, amivel segítséget szerettünk volna nyújtani a családoknak – fogalmazott Vitályos Eszter.

2024, középszintű, matematika, érettségi,  2024. május 7.,
Diákok az érettségi előtti percekben.
Fotó: Csudai Sándor -  Origo 

Visszajár a KRESZ-vizsga díja

Jelezte, hogy a továbbiakban is fenntartják a KRESZ-támogatást, illetve a sikeres nyelvvizsgáért kifizetett vizsgadíj visszatérítését. Újdonság, hogy 

szeptember elsejétől minden köznevelésben és szakképzésben tanuló diáknak biztosítják a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek megszerzését, amivel megint csak nagy segítséget nyújtanak a családoknak. 

Az életüket megkönnyítő támogatások visszaigénylése már évek óra zajlik, ezeknek köszönhetően 197 ezer gyermek és családja tudta ezeket az összegeket visszaigényelni vagy ezeket a lehetőségeket kedvezményesen igénybe venni.

A tanulást szolgálja a mobilok kitiltása

Vitályos Eszter azt is elmondta, hogyha a tananyag elsajátításához a mobilkészülék is szükséges, akkor a tanár engedélyével azt be lehet vinni a tanórákra. Amikor tehát az okoseszköz a tanulást szolgálja, akkor a diákok használhatják, de amikor a tanulást akadályozza, akkor nem.

Vitályos Eszter kiemelte: jelenleg is zajlik hazánkban az oktatási infrastruktúra fejlesztése. Ennek részeként 220 olyan projekt fut országszerte, melyekkel kifejezetten a köznevelési infrastruktúrát teszik modernebbé, mindezt hazai forrásból megvalósítva. Magyarországon most 57 új tanuszodát és 87 új tantermet építenek, valamint 44 tanterem fejlesztése van folyamatban, de végéhez ért az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai forrásból megvalósuló oktatási beruházása is.

Még több információ, a teljes interjú ITT olvasható el!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!