Gulyás Gergely: A kormány folytatja a pedagógusbér-emelési programot

LAB_1385
kormányinfó, 2024.08.22., Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő,
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
A kormány a vállalásoknak megfelelően folytatja a tanárok béremelési programját, amelynek eredményeképpen a tanárok fizetése jövőre eléri majd a diplomás átlagbér 80 százalékát - mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A jövő szempontjából nincs fontosabb, mint a közoktatás, és nincs fontosabb annál, hogy a tanárokat anyagilag is megbecsüljék, hiszen ez az a pálya, ami megalapozza, hogy a következő generációk tájékozottak legyenek, sokat tudjanak a saját hazájukról és az őket körülvevő világról - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

A szerdai kormányülésen a kormány áttekintette az oktatás helyzetét. A kormány a vállalásoknak megfelelően folytatja a pedagógus-béremelési programot. A jövő évben elérjük a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát, 2025-ben a bruttó diplomás átlagbér egymillió 25 ezer forint lesz, így a pedagógusok esetében az átlagbérek 820 ezer forintra emelkednek - mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A tárcavezető hozzátette:

 az idei évben 680 ezer forintra emelkedett a pedagógusok átlagbére, így ez további 21 százalékkal növekszik majd január elsejével. Gulyás szerint a jövő szempontjából nincs fontosabb a közoktatásnál.

tanárok
 Gulyás: További 21 százalékkal növekszik majd a tanárok bére január elsejével
Fotó:  Ladóczki Balázs - Origo

Családi támogatások

Vitályos Eszter kormányszóvivő arról beszélt, hogy a szülők terheinek csökkentésére idén is előbb érkeznek a családi támogatások, így a családi pótlék is. Hozzátette, idén is biztosítják az ingyenes tankönyveket, valamint 70 ezer oktatási segédeszközt. Az önkormányzatokon keresztül továbbra is lehetőség van a kedvezményes étkeztetés igénybevételére. Kétszázmilliárd forint befektetéssel támogatják a digitális oktatást, így digitális eszközöket kapnak a diákok. A gyermekeket nevelő családok biztonságát szolgálja a családi adókedvezmény, de megemlítette az Erzsébet-táborokat is, melyet ezer forintos jelképes összegért vehetnek igénybe. Említette még az ingyenes nyelvvizsga és a KRESZ-vizsga lehetőségét is.

Energiabiztonság

Gulyás Gergely elmondta: a kormány foglalkozott az energiabiztonsággal a kormányülésen. Mint mondta, bár Brüsszeltől sem Magyarország sem Szlovákia nem kapott semmilyen támogatást, sőt Ukrajna az uniós társulási megállapodást sértő magatartásával szemben az uniós tagoknak Brüsszel nem ad védelmet. A MOL a megfelelő megállapodásokat jó eséllyel meg tudja kötni, s Gulyás Gergely szerint 

költségesebb lesz a szállítás, de biztosítható a kőolajellátás a tranzit szempontjából veszélyes vonalon.

A kormány sajnálatosnak tartja, hogy az Európai Bizottság nem lép fel az ügyben.

Migráció

A miniszter elmondta: Brüsszel mindenáron azt akarja kikényszeríteni, hogy beengedjük a migránsokat.

Az a jó magyar gyakorlat, amelyet az új menekültügyi egyezmény részeként az Unió is átvett, ehhez képest ugyanezért a gyakorlatért Magyarországot elmarasztalták, most pedig bírsággal sújtják

 - mondta. Az Unió külső határának védelme a miniszter szerint nemcsak magyar érdek, hanem Európa egészének számára fontos. Ennek ellenére szemben más országokkal Magyarország nem kap forrásokat a határvédelemre. A magyar kormány felkérte az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg, hogyan tudjuk a költségek egy részét perben érvényesíteni az Európai Bizottsággal szemben.

A belügyminiszter és az igazságügyi miniszter azt is megvizsgálja, hogy ha nem teszik lehetővé a migránsok feltartóztatását a határon, akkor minden migránsnak fel fogjuk ajánlani a magyar határon, hogy önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket

 - mondta. Hozzátette: a magyar kormány kész egyirányú jegyet biztosítani a migránsok számára.

Óbudai korrupciós botrány

Az óbudai korrupciós botrányról a miniszter azt mondta, ez a botrány alátámasztja, hogy a baloldal tele van ilyen ügyekkel. 

Azt az embert választották meg, aki most előzetes letartóztatásban van. Látjuk, hogy az őt jelölő pártok kitartanak mellette, sem Karácsony Gergely, sem Gyurcsány Ferenc nem vonta meg a bizalmát, noha ilyen súlyos korrupciós vád merült fel a polgármesterrel szemben

 – mondta. Arra, hogy a nyomozás elérhet-e országgyűlési képviselőket, azt mondta, azt látni, egyelőre önkormányzati dolgozókat érint az ügy. Egy előrehozott választás lehetőségére azt válaszolta, most volt választás, a jelenlegi vezetés mandátuma októberben jár le. Hogy merre kell a megoldást keresni, az óbudaiak feladata – vélekedett.

A baloldal megfutamodott a vitáktól

A rendelőintézetek átvételéről azt mondta, voltak ilyen tervei a kormánynak, sokan átadták a szakrendelőt, más önkormányzat megtartotta, ezen most a kormány nem kíván változtatni.

Magyar Péter és Karácsony Gergely tárgyalásáról azt mondta, a találkozóról nincsenek információk, így nem tudni, létrejött-e valamilyen koalíció Gyurcsány Ferencék, a főpolgármester, illetve Magyar Péter között.

A miniszter kérdésére elmondta: többször vitázott a Tranziton, szerinte ennek van helye, de azt látják, hogy a magyar baloldal, így Magyar Péter és Dobrev Kláráék is megfutamodnak a vitától. Többször kérték már fel Gulyást, hogy vitázzon Dobrev Klárával, ő mindig igent mondott, de Dobrev visszalépett. 

A baloldal megfutamodott a vitáktól a Tranziton is

Gulyás Gergely szerint ma az a divat az Unióban, hogy Ukrajna mellett kell kiállni. Ebben ők megértők is, hiszen Ukrajna megtámadott ország. Az azonban tévedés szerinte, hogy a bizottság azt gondolja, bármit megtehet. 

Nem robbanthat fel Ukrajna vezetékeket, és nem akadályozhatja a gázszállítást

 - jelentette ki. 

A miniszter elmondta: a dap.gov.hu honlapon mindenki tájékozódhat a digitális állampolgárságról. Ennek előkészületei jól állnak, szeptemberben elindul maga a program.

A tárcavezető a Szabadság-szobor talapzatára kerülő kereszt kapcsán elmondta: nem ért egyet azokkal, akik ezt a tervet kritizálják, a szobor maga érintetlen marad, a talapzat pedig eddig sem volt érintetlen. Gulyás Gergely szerint mindez nem sérti az eredeti alkotást.

Biztosított a magyar állam fizetőképessége

Gulyás Gergely beszélt arról is, az állami fizetőképesség évekre előre biztosított, igaz a fogyasztás nem nőtt olyan mértékben, mint várni lehetett. A külkereskedelem, negyed részben Németországgal áll fent, ahol a növekedés elenyésző volt, ez fékezi a magyar növekedést. 

Magyarország a jobbak közé fog tartozni, noha a növekedés maga elmarad a várttól

 – mondta.

Jelezte, ha nem Donald Trump nyer novemberben, arra is van költségvetés, ez a jelenlegi. Ez a B terv, de szeretnénk egy A tervet. Azt látjuk, hogy ha Trump nyer, véget vet a háborúnak, és az amerikai elnök az, akinek ehhez van is hatalma. Ez jót tenne a kormánynak és a világnak is – mondta.

Az ukrán menekültek befogadásáról azt mondta, hogy az országba érkező magyarok nagy része nem menekült, hanem magyar állampolgár.

 Amilyen intézkedéseket meghoztunk, összhangban állnak a cseh, lengyel, román menekült kezeléssel, azaz azoknak tudunk segíteni, akik háború sújtotta területről érkeznek.

Ezzel szemben 4000 embernek úgy biztosította a kormány az ittlétüket, hogy nem dolgoztak. Elköltöttünk 10 milliárd forintot olyan emberek elszállásolására, akik munkaképesek. A nők és gyermekek helyzet más, a Máltai Szeretetszolgálat továbbra is gondoskodik róluk, ehhez a magyar állam is ad támogatást – mondta.

Jól döntött az Operatív Törzs

Az operatív törzs munkájáról azt mondta a miniszter, kifejezetten jó munkát végeztek, és mindenkinek köszönetet mondott, aki a munkában részt vett. Jól kezelték a nehéz helyzetet. Az emberi élet, egészség és vagyonvédelem a legfontosabb. Ha ez veszélyben van, el kell halasztani a tűzijátékot. Ezt kellett az időjárási előrejelzéssel összhangba hozni, amit kiváló döntéssel, azaz a tűzijáték egy órával történő elhalasztásával remekül csinálták – vélekedett.

Gulyás Gergely arról, hogy a harcok átterjedtek Oroszország területére is, elmondta: az álláspontjuk változatlan, 

tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, és minden, ami ezzel ellentétes, az helytelen

ebbe a körbe tartozik az említett fejlemény is. 

A miniszter az energiaellátásról közölte, minden, az energiával kapcsolatos kérdést a háborúzó feleknek úgy kell kezelniük, mint ami nemcsak kettejük közötti vitás kérdés, hanem az európai energiabiztonság szempontjából is fontos.

A nyugat-európai kórházbezárások, illetve magánegészségügy kapcsán a miniszter úgy fogalmazott, 

az egészség Magyarországon nem üzlet, az államnak biztosítania kell a TB-ellátásra jogosultak ellátását. Emellett természetesen van lehetőség magán egészségügyi ellátásra is. 

– A kórházbezárásokat a kormány sosem támogatta – tette hozzá.

LAB_1640
Gulyás: Nem lehet Budapestre úgy tekinteni, ahol bármit el lehet követni
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Arra, hogy vádat emeltek a zuglói és az újbudai parkolási rendszerrel, valamint a BKV informatikai keretszerződésével kapcsolatos ügyben, azt mondta, Molnár Zsolt mentelmi jogáról az Országgyűlés már hónapokkal ezelőtt döntött. A törvényeket mindenkinek be kell tartani, nem lehet Budapestre úgy tekinteni, ahol bármit el lehet követni – mondta.

Gulyás Gergely az Erasmus-ügyről elárulta, kilenc hónapja várnak arra, hogy az Európai Bizottság válaszoljon a magyar kormány álláspontjára, amivel tíz perc alatt orvosolható lenne a helyzet. Vitályos Eszter kormányszóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy a Pannónia programban eddig 4045 együttműködést kötöttek, többek között Németországba, Franciaországba, Olaszországba és Spanyolországba is el lehet jutni ennek a segítségével.

Az Északi Áramlatot felrobbantották, a tárcavezetőt arról kérdezték, történhet-e hasonló a Barátság kőolajvezetékkel.

Attól a pillanattól kezdve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, számolunk a kockázattal, mi történik, ha a Barátság kőolajvezeték átmenetileg vagy véglegesen ellehetetlenülne

 – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint épp a kockázat miatt Magyarországnak nagy tartalékai vannak, „az egyéves fogyasztás 56 százaléka biztosított a mai állapot szerint.”  

Az orosz-ukrán háború kapcsán Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a kialakult szállítási helyzet miatt a MOL átveszi a feladatot az orosz-ukrán határtól a kőolajellátást, noha az drágább lesz valamennyivel. Kitért arra, semmiképpen nem akarja a kormány, hogy a fogyasztói árakon köszönjön vissza a drágább szállítás.

Egyes élelmiszerek árának emelkedéséről úgy fogalmazott, az infláció az élelmiszer területén jelentősen csökkent, hat százalékos inflációval számoltak, minden jel arra mutat azonban, az négy százalék alatt marad.

Magyar Péter ismét hazudott

A kórházakat ért vádakról közölte, 

lejáratási kísérlet zajlik, így nem igaz például, hogy a váci kórházban 16 újszülöttre és kismamára egy ápoló jut.

 A kánikula miatt a műtétek öt ezrelékét kellett elhalasztani, és több kórház is cáfolta Magyar Péter állításait. Nem igaz, hogy nem engedték be a Péterffy Sándor utcai kórházba, miként az sem, hogy a betegek és látogatók sem jutottak be az épületbe. A sajtóban megjelent ferdítések az intézményt tekintélyét ássák alá. 

A Jahn Ferenc kórház is cáfolta Magyra Péter állításait 

– mondta Gulyás Gergely, jelezve, 

elvárható, hogy kosz ne legyen, fertőzésveszély ne legyen, de hogy tíz állításból hat vagy hét valótlan, és ezzel akarják lejáratni az egészségügyben dolgozókat, az nem engedhető meg. 

Jelezte, a fényképes állításokról is az derült ki, hogy manipulált, Magyra Péter több kórház esetében is hazudott. Vitályos Eszter azt mondta, a Szent Imre kórházban például egy olyan kórteremben mért Magyar Péter 31 foknál is melegebbet, amelyben nem volt beteg, be volt zárva, a nővér nyitotta ki az ajtót kulccsal. 

Arra a felvetésre, hogy a határon túl élő gyermeket nevelő családok százezer forintos iskolakezdési támogatást kapnak a magyar kormánytól, a miniszter úgy reagált, akik Magyarországon gyermeket nevelnek, számtalan támogatásban részesülnek, a határon túl élő magyarok nem. 

A magyar kormány annyit tud tenni, hogy támogatják, minél többen maradjanak magyarok, beszéljenek magyarul, járjanak magyar iskolába.

 – Ez a százezer forint jóval kevesebb annál, amit a Magyarországon élő családok kapnak – tette hozzá.

Gulyás Gergely a kórházak klímahelyzetéről kifejtette, az, hogy működő klímaberendezés van, nem feltétlenül jelenti azt 40 fokban, hogy 22 fok lesz a kórházakban. Sok olyan hely van, ahol működött a klíma, de a hálózat nem bírta el. A miniszter szerint egy ilyen nyár után a fenntartónak az is a feladata, hogy áttekintse a lehetőségeket, mert hosszabb távon kell ilyen nyarakkal számolni.

 A hálózatfejlesztésre elképesztő összeget lehetne költeni, de el kell jutni oda, hogy a betegek ápolását szolgáló helyiségek légkondicionáltak legyenek. 

A miniszter leszögezte, az is elvárható, hogy legyen szappan és kéztörlő a kórházak mosdóiban.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!