A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Egyre jobb pályán a magyar gazdaság: virágzik a turizmus

Vágólapra másolva!
Az Origo arról kérdezte Suppan Gergelyt, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető elemzőjét, hogy a magyar gazdasági növekedés a kedvezőtlen körülmények ellenére is negyedik az Európai Unióban, és ha véget érne a háború, az tovább gyorsíthatná-e a növekedést. Suppan Gergely elmondta, hogy a kormány bízik benne, és mindent megtesz azért, hogy a háború mielőbb véget érjen, hiszen akkor valóban sor kerülhet arra, hogy dinamizálódjon a magyar gazdaság.
Vágólapra másolva!

A német gazdaság rossz teljesítménye miatt visszaszorult a növekedés

A magyar gazdaság helyzetéről külön elmondta, hogy az export most gyengébben szerepel, emiatt az ipar is, de ennek az az oka, hogy Németország gazdasági teljesítménye messze elmarad a várakozásoktól, és nem úgy teljesít, ahogyan várták. Suppan szerint van egy probléma a járműgyártás területén is, noha Európában megfigyelhető egy enyhe emelkedés az autóeladások tekintetében, de ez még így sem elég erőteljes. 

Az látszódik, hogy az elektromos autógyártás terén van egy átmeneti leállás, éppen ezért próbált a kormány egy versenyképességi stratégiát benyújtani az EU felé, amivel az európai elektromos autógyártókat lehetne nagyobb versenyelőnybe hozni.

A magyar kormány álláspontja szerint az elektromos autózás a jövő, viszont egyelőre még az látszódik, hogy nagyon sok a bizonytalanság, és Európában 27 tagállam 27 különböző támogatási rendszert működtet, és emiatt eléggé széttöredezett ez a rendszer.

Fotó: BYD

 

Suppan Gergely szerint ha visszaveszik a támogatások mértékét, ott drasztikusan visszaesik a termelés, lásd Németország esetét, és az elmúlt időszakban rengeteg olyan akkumulátor, és elektromos autógyártó-kapacitás épült ki Magyarországon, de máshol is, ami azt feltételezte, hogy töretlenül fog tudni növekedni az elektromos autópiac. Most viszont, hogy megtorpant ez a növekedés, olyan problémák merültek fel, minthogy hirtelen túl nagy lett a kapacitás, és emiatt sok helyen visszaesik az akkumulátor gyártás, mint például Magyarországon.

Növelni kell Európa versenyképességét

Suppan Gergely szerint erre megoldást kell találni, hiszen ha véget érne a háború, már az is sokat segítene Németországon és egész Európán, hiszen javulna az üzleti és fogyasztói bizalom. 

A feltételek már adottak, hogy a fogyasztás Európában is elinduljon, hiszen a reálbérek pozitívba fordultak, adott az, hogy az Európai Központi Bank már elkezdte a kamatcsökkentéseket, és ősztől már a FED is elkezdi, ami előbb utóbb pozitív hatással lesz a külgazdaságra, tehát a külpiacainkra.

Viszont itt a háború lezárása számottevően új lökést adhatna két csatornán keresztül. Az egyik az üzleti és fogyasztói bizalom javulása, a másik pedig ami ennél fontosabb is, hogy 

Európa azért szenved versenyhátrányt a világ többi részével szemben, mert Európában jóval magasabbak az energiaárak.

benzinkút
Fotó: Origo

Ha lezárulna a háború, abban az esetben az európai áram és gázárakra rárakódó kockázati felár csökkenni tudna, és akkor Európa már javíthatna a versenyképességén. Ráadásul ha csökkennek az árak, csökkennek az input költségek, a háztartások költségei.

A turizmus húzza a gazdaságokat globális szinten

A hazai gazdaság tekintetében elmondta Suppan Gergely, hogy hazánkban már elindult egy kilábalás a fogyasztás tekintetében, a lakosság fogyasztása növekedik, de most még jelenleg ott tartunk, hogy a fogyasztás növekedése elmarad attól, amit a reálbérek lehetővé tennének. 

Tehát a lehetőség adott, de a háztartások még nagyon óvatosak, többek között éppen a háború miatt. Így nálunk, ha a háború véget érne, akkor számottevően javulhatna a fogyasztói bizalom, és akkor az még jobban fel tudná pörgetni a fogyasztást, mert a reálbér-növekedés tehát lehetővé teszi, nem beszélve arról, hogy a munkaerőpiac is csúcson van.

A foglalkoztattak száma is rekordszinten van. Ez az óvatosság a kiskereskedelmi forgalomban egyértelműen látszik, itt lehetne gyorsabb bővülés, de ez szerintem be fog következni.

nyaralás, Magyarország, szálloda, vakáció, utazás
Fotó: Kurka Geza Corey / Shutterstock

Ami pedig a nemzetközi trendben is látszódik, hogy jelenleg a lakosság kereslete az árucikkektől eltolódott a szolgáltatások felé, és részben emiatt is szenved az ipar itthon, de külföldön is ez jellemző. Tehát a turizmus virágzik, sokan mennek utazni, élményeket szereznek. Nálunk is rekordot dönt a vendégéjszakák száma, de hozzánk is nagyon sokan jönnek pihenni. Gyakorlatilag a nemzetközi turizmus is nagyon felpörgött, globálisan is a turizmus az, amely húzza a gazdaságokat, és ez az európai rangsorokban is megmutatkozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!