A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Összenő, ami összetartozik: őszre létrejöhet a Magyar-Karácsony-Gyurcsány koalíció Budapesten

karácsonygergely, gyurcsányferenc
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet közölt írást arról, hogy az önkormányzati választások eredménye miatt Karácsony Gergely főpolgármester számára létfontosságú, hogy megegyezzen Magyar Péterrel, miközben továbbra is maga mögött tudja Gyurcsány Ferenc támogatását. Ezzel idén ősszel létrejönne a Gyurcsány–Magyar–Karácsony-koalíció, ami a főpróbája lehet a három politikusnak és pártjaiknak, hogy együttműködjenek a 2026-os országgyűlési választásokon.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlésben tapasztalható számarányok alapján körvonalazódik az újbaloldal és az óbaloldal szövetsége, ami előrevetítheti a 2026-os országgyűlési választáson történő összefogást is – írja a Magyar Nemzet. Mint írják: Karácsony Gergely a Gyurcsány-párt–Párbeszéd–MSZP hármas szövetség jelöltjeként nyerte meg a főpolgármester-választást, azonban a választással kialakult erőviszonyok ­miatt nem rendelkezik közgyűlési többséggel.

A portál szerint tehát az új Fővárosi Közgyűlést 32 képviselő és a főpolgármester alkotja, a pártok közül a Fidesz–KDNP tíz képviselői mandátumot szerzett, de szintén tíz fővel alakíthat frakciót Magyar Péter pártja is. Hat mandátumot szerzett a Párbeszéd – Zöldek, a Gyurcsány Ferenc pártja és a Magyar Szocialista Párt összefogása. Három főt számlál a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP összefogásával született képviselőcsoport, de ugyanennyi képviselői hellyel rendelkezik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

Karácsonynak nem érdeke, hogy működésképtelen legyen a közgyűlés

A Magyar Nemzet szerint egyértelmű, hogy a Fidesz–KDNP nem fog szövetségre lépni Karácsonnyal, de az sem valószínű, hogy a Vitézy Dávid-féle frakció kisegíti a főpolgármestert, akinek így csak egyetlen esélye van, hogy közgyűlési többséggel rendelkezzen, ha összefog Magyar Péterrel, miközben megőrzi a Gyurcsány-koalíció hat képviselőjének a támogatását is.

Értelemszerűen Karácsonynak nem érdeke, hogy működésképtelen legyen a közgyűlés, de valószínűleg Magyar Péter sem akar a kerékkötője lenni a megállapodásnak, ugyanis könnyen a baloldali média – amelyik eddig piedesztálra emelte – céltáblájára kerülhet, ha miatta oszlana fel a közgyűlés.

Ha felbomlana a Gyurcsány-párt, az MSZP és a Párbeszéd összefogása, jó eséllyel Karácsony továbbra is számíthatna a saját pártja, a Párbeszéd mellett az MSZP támogatására is. A gyenge választási szereplés után Gyurcsány Ferenc számára pedig élet-halál kérdése, hogy a lehető legközelebb maradjon a tűzhöz, és pártja akár a mérleg nyelve is lehet a közgyűlésben.

Erről tárgyalhattak titokban

Magyar Péter találkozott Gyurcsány emberével, Karácsony Gergellyel, de az egyeztetésükről nem derült ki eddig semmi. Korábban az Origónak adott interjúban Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tudományos igazgatója elmondta, hogy Magyar és Karácsony találkozójának legvalószínűbb témája a fővárosi választási eredmények feldolgozása és a következő lépések meghatározása lehetett. 

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Karácsony Gergely szorult helyzetben. Fotó: Metropol

Ez a helyzet alkukat és együttműködéseket tesz szükségessé a többség biztosítása érdekében. Magyar Péter és Karácsony Gergely olyan megállapodást köthettek, amelyben kölcsönösen támogatják egymást bizonyos kérdésekben, hiszen Magyar Péter támogatása nélkül Karácsony Gergelynek nem lenne többsége.

A szakértő szerint "az, hogy pontosan miről egyeztettek, és hogy a találkozó részleteit nyilvánosságra hozzák-e, bizonytalan. Az ilyen találkozók gyakran titokban maradnak, amíg a felek nem állapodnak meg egy közös stratégia kommunikációjáról. Talán épp most született egy paktum arról, hogy kölcsönösen milyen kérdésekben, témákban támogathatják egymást, ami alátámasztja Magyar baloldaliságát és elvtelenségét".

Egymásnak esett Gyurcsány és Magyar

A Magyar Nemzet szerint amennyiben megtörténik a nagy baloldali összeborulás a Fővárosi Közgyűlésben, az valószínűleg vitákkal terhelt lesz. Ezt vetíti előre, hogy az utóbbi időszak során szinte folyamatos volt az üzengetés Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter között. Legutóbb hétfőn esett egymásnak a két baloldali politikus, amikor a Gyurcsány a Face­bookon Magyart árulónak nevezte. Magyar Péter a poszt alá kommentelve úgy reagált: nem tervezi Gyurcsány pártjának vezetését átvenni, mivel szerinte Gyurcsánynál nincs arra alkalmasabb személy.

Mégis összefognak?

A portál szerint a látszólagos viták ellenére Gyurcsány Ferenc már többször is utalt arra, hogy elképzelhetőnek tartja az összefogást Magyar Péterrel. Mindez aligha meglepő, mivel ezzel garantálná a politikai túlélését a 2026-ot követő időszakra is. Egy Telex-interjúban Magyar Péter kritizálása mellett az összefogás lehetőségét is mérlegelte. Gyurcsány elmondta, hogy

nem zárja ki, hogy ha együttműködnek majd az ellenzéki pártok, akkor 2026-ban támogatni fogja Magyar Pétert.

A Spirit ­FM-nek adott interjúban pedig Gyurcsány arról beszélt, hogy ha nincs többsége egy pártnak sem a 2026-as választások után, tárgyalni kell, ezt pedig a Gyurcsány-párt bármelyik ellenzéki párttal megtenné.

Még több részlet ITT olvasható!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!