Magyarország Európa legnagyobb tűzijátékával ünnepli az államalapítást

Tűzijáték, Budapest, 2022.08.27., tömeg, „Tűz és fények játéka" című műsor, fényfestés, drónshow, 2 rész
Vágólapra másolva!
Rekordszámú pirotechnikai termék, az eddiginél nagyobb látványterület, varászlatos drónshow - ez csak néhány dolog, ami felejthetetlenné teheti az idei, augusztus 20-i tűzijátékot. A szervezők nem kisebb célt tűztek ki maguknak, minthogy Európa legnagyobb tűzijátékát mutatják be az államalapítás napján. A szakemberek fél éve azon dolgoznak, hogy Magyarország méltó módon tudja megünnepelni a születésnapját. Ennek kapcsán összeszedtünk minden fontos információt a milliók által várt eseményről, a tűzijátékról!
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években sem volt hiány a látványból, de a szervezők ígérete szerint Magyarország idén az eddigieknél is monumentálisabb tűzijátékkal ünnepli a születésnapját. Ahogy közleményükben fogalmaztak: ez lesz Európa legnagyobb tűzijátéka. Éppen ezért érdemes megnézni, mekkora készülődést igényel, és mekkora munka van abban, hogy magyarok milliói méltóképpen emlékezhessenek az egyik legfontosabb nemzeti ünnepen.

Rekordok tűzijátéka

Hagyományosan a tűzijáték a csúcspontja az augusztus 20-ai ünnepségeknek: többszázezer ember élőben, több millió pedig a televízió-készülékek előtt követi az eseményt. Az elmúlt években egyértelműen megnövekedett az érdeklődés a rendezvény iránt. A szervezők gondoltak erre, 

így a tavalyihoz képest többen tudják megtekinteni a helyszínen, ahogy fénypompába borul az égbolt a Duna felett.

Az eddigi 4,3 helyett ugyanis több mint 5 kilométer hosszú partszakaszon lehet majd nézni a rakéták fellövését. A látványterület ezúttal a Petőfi hídtól egészen a Margit-sziget közepéig, alsó harmadáig tart majd, ami egyben azt is jelenti, hogy a tavalyi kettő helyett ezúttal három belvárosi hidat is érinteni fog. A szervezők azt ígérik, hogy a vendégek a Duna-part bármely pontján állva közel azonos vizuális élményben részesülnek majd. 

Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2024. augusztus 18-án
Fotó: MTI / MTI

Nemcsak a terület lesz nagyobb a korábbiaknál, hanem a szórakozás minőségét és a látványt elősegítő pirotechnikai eszközök, a drónok száma és a fényfestés is. Mit jelent ez a számok nyelvén? 

  • A szakemberek több mint huszonkilencezer pirotechnikai terméket lőnek majd a magasba;
  • Mintegy ötszáz indítási pont lesz: többek között 9 folyami uszály, 65 ponton, és három híd (Szabadság, az Erzsébet és a Margit); 
  • Idén is lesz a tűzijátékot kiegészítő drónshow, amely során összesen 1300 pilóta nélküli repülőeszközt fognak használni, többet, mint eddig. A komplex animációk több szimulációs fázison mentek keresztül, és ezeket több alkalommal tesztelték a Szigetmonostoron található tesztpályán, mielőtt a végleges helyszíni próbákat megtartják augusztus 18-án;
  • Sokat elmond az esemény jelentőségéről, hogy a szervezők, így a szakemberek is hat hónapja készülnek arra. 

A szervezők olyan különleges pirotechnikai effektekkel igyekeznek még látványosabbá tenni a produkciót, mint például tűzmozsarak, római gyertyák, görögtüzek, szikraszökőkutak és lángeffektek, amelyek garantáltan elvarázsolják az ünneplőket. A Parlament Duna felőli és déli oldala, valamint a Lánchíd teljes felülete most is fényfestést fog kapni. De a szervezők készültek egy igazán extra programmal is: a látogatók átélhetik az első fővárosi Szent István-napi tűzijáték különleges pillanatait, mégpedig egy turisztikai távcsőbe épített VR-szemüveg segítségével. Az időutazáson a Budai Várnegyed Savoyai teraszán lehet részt venni. 

A tervek szerint idén is 30 perces lesz műsor, ami  21 órakor fog kezdődni. 

Nagy a készülődés a Margit hídon is
Fotó: MTI / MTI

Mire lehet számítani?

A tűzijáték során ezúttal is a magyar történelem legfontosabb eseményeit mesélik el, a nemzeti mesehagyományokra építve. Az öreg pásztor karakterén keresztül megismerhetjük a Csodaszarvas, Attila, Csaba királyfi, a honfoglalás és Szent István király történetét. A koreográfia első elemeként a híres nyilazó lovas, majd pedig a Csodaszarvas legendája jelenik meg. Ezt követően a Szent Korona minden eddiginél monumentálisabb formában tűnik fel az égen, végezetül a produkciót egy térben forgó, lenyűgöző háromdimenziós kereszt zárja. A narrációval ellátott show-t Elek Norbert zenei kompozíciója teszi teljessé, amelyben magyar népdalok és nagy zeneszerzők, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán művei is felcsendülnek.

A produkciót elismert szakemberek álmodták meg. Seres Anikó, a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja felel a pirotechnikai részletekért, míg Besnyő Dániel a fényfestés és látványtervezés mestere. A művészeti koncepció kidolgozásában Iványi Árpád és Réti Barnabás vettek részt, akiknek köszönhetően az idei show is különleges élményt nyújt. Az alkotók ebben a videóban mondták el, hogyan és mivel készülnek az államalapítás ünnepére. 

A Szent István-napi tűzijáték tehát nem csupán látványos szórakozást kínál, hanem egy különleges tisztelgés Magyarország történelme és kulturális öröksége előtt.

A főattrakció mellett számos izgalmas program vár az érdeklődőkre, ugyanis idén négynapos rendezvénysorozattal készülnek a szervezők. Az augusztus 20-i hosszú hétvége miatt már szombattól megkezdődött az esemény. Mintegy húsz rendezvényhelyszínen, több mint száz program közül válogathattak, válogathatnak azok, akik Budapesten ünnepik Magyarország születésnapját. 

A Szent István Nap programjaival kapcsolatos részletes információk elérhetők a rendezvénysorozat folyamatosan frissülő honlapján, valamint a Szent István Nap mobilapplikációban.

A programokról részletesen a Szent István-napi programok dossziénkban is olvashat.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!