A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Veszélyes vírus támad Spanyolországban és Olaszországban

Vágólapra másolva!
Spanyolországban és Olaszországban is regisztráltak egy-egy olyan beteget, akik nyugat-nílusi lázzal betegedtek meg. A betegséget szúnyogok terjesztik, és akár bénulást is okozhat. Az érintett területeken figyelmeztetést adtak ki a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A Spanyolországban és Olaszországban nyaraló turistákat egy veszélyes, akár halálos vírus miatt figyelmeztették a hatóságok, miután 

a spanyolországi Sevillában és az olaszországi Modenában is regisztráltak egy-egy olyan beteget, akik a nyugat-nílusi lázzal fertőződtek meg. 

Képünk illusztráció 
Fotó: Shutterstock/nechaevkon

A szúnyogok által terjesztett betegség minden ötödik embernél súlyos megbetegedést okozhat, tünete a láz, kiütés és a hányás is, de akár görcsöket és bénulást is okozhat. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ megállapította, hogy a betegek helyben fertőződtek meg, nem pedig valamelyik trópusi országban. 

A vírus különösen veszélyes lehet az 50 év felettieknek, cukorbetegeknek és azoknak is, akiknek magas a vérnyomásuk. A betegség komoly szövődményeket okozhat, amiket kórházban kell kezelni, például agyhártyagyulladást. 

Tavaly a hatóságok 713 megbetegedést regisztráltak kilenc európai országban, ezek közül 67 volt halálos – írja a Daily Star

Ahogyan korábban megírtuk, egyre gyorsabban terjed az Egyesült Királyságban az ázsiai tigrisszúnyog. A csípése annyira fájdalmas, hogy korábban a csonttöréshez hasonlították. A veszélyes rovarok ezen kívül olyan, emberekre is veszélyes betegségeket terjesztenek, mint például a dengue-láz. A hatóságok szerint a rovarok már meghonosodtak az ország dél-keleti részén, Londonban is, ezért készenléti tervet dolgoztak ki. A sűrűn lakott városokban gyorsan terjedhet a megbetegedés, mivel a szúnyogok rengeteg embert képesek megcsípni.

A szúnyogcsípés nem kellemes, de mindenféle szúnyogriasztó anyaggal sem kellemes bekennünk magunkat. Most megtalálhatták a tökéletes megoldást a védekezésre. Egy szövet, amibe beletörik a szúnyogok fullánkja.

Arról is írtunk, hogy a szúnyogok akár ki is halhatnak, miután kiderült, hogy a klímaváltozás miatt gyorsabban öregszenek, és jelentősen legyengül az immunrendszerük.

Habár a Magyarországon is megjelent ázsiai tigrisszúnyogokról ismert, hogy a nyugat-nílusi láz terjesztői, a kutatók a vizsgált hazai példányok egyikében sem találták meg egyelőre a betegségért felelős kórokozót - nyilatkozta Garamszegi László Zsolt biológus, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója, a Szúnyogmonitor program vezető kutatója a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) portálján megjelent interjúban. A szakértő arról is beszélt, hogy idén már januárban kaptak bejelentést inváziós szúnyogok feltűnéséről.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!