Hamarosan Budapestet is eléri az árvíz, erre kell készülni a fővárosban

Víz alá került kikötői feljáró a Parlamentnél, az Id. Antall József rakparton 2024. június 7-én. Az érkező dunai árhullám miatt a Budapest Közút már lezárta a forgalom elől a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Rákóczi híd között, illetve a pesti alsó rakpartot a Népfürdő utca és a Közraktár utca között. A folyó tetőzése a fővárosban június 8-án várható, 660 centiméter körüli vízállással.
Víz alá került kikötői feljáró a Parlamentnél, az Id. Antall József rakparton 2024. június 7-én. Az érkező dunai árhullám miatt a Budapest Közút már lezárta a forgalom elől a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Rákóczi híd között, illetve a pesti alsó rakpartot a Népfürdő utca és a Közraktár utca között. A folyó tetőzése a fővárosban június 8-án várható, 660 centiméter körüli vízállással
Vágólapra másolva!
Közeledik az árhullám a főváros felé. A Duna felsőbb szakaszain már tegnap megkezdték az árvízi védekezést.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt róla, hogy Közép-Európában több helyen is gondot okoznak az áradások, Csehországban 250 ezer háztartás maradt áram nélkül a viharok miatt. Ausztriában pedig a nagy mennyiségű hó okoz gondot, ami - ha elolvad - akkor még tovább súlyosbíthatja a jelenlegi árhelyzetet.

Lezárások lesznek a fővárosban az árvíz miatt

Az áradás hamarosan eléri a fővárost is. Amint a Magyar Nemzet beszámolt róla, Karácsony Gergely a közösségi oldalán arról beszélt, hogy 

az előrejelzések szerint a jövő hét második felében éri el az árhullám Budapestet,

ami lassú lefolyású lesz, mivel van folyamatos utánpótlása.

A főpolgármester azt is jelezte, hogy a pesti és a budai alsó rakpartot le kell zárni hétfőn este 8 órától, ezért arra kért mindenki, hogy aki ott parkol az minél hamarabb vigye el onnan az autóját.

A víz valószínűleg kedden éri majd el a pesti alsó rakpartot, de külön kell védekezni majd a Margitszigeten és a Római-parton is. A Királyok útján egy 4 kilométer hosszú agyaggátat fognak építeni, ezért az utat hétfőn lezárják. A Margitszigetet – gépesített módon –homokzsákokkal fogják megvédeni – ismertette Karácsony Gergely. Hozzátette: egyelőre nincs szükség a lakosság segítségére.

A főpolgármester óvatosságra intet mindenkit, aki szeretné közelebbről is megnézni az árvizet, mert nagyon nagy sodrásra kell felkészülni.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!