Vágólapra másolva!
Itt az újabb árvízinfó.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül16 bejegyzés

Mutatjuk a legújabb kormányzati bejelentéseket az árvízről. 

 

08:13
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak

Véget ért az Árvízinfó. 

08:06
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Sikerült behozni a lemaradást

Minden településen sikerült behozni a lemaradást a védekezésben - mondta kérdésre Rétvári Bence. 

08:02
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Így tetőzhet a Duna

Komáromnál pénteken, Budapesten szombaton tetőzik, míg az országot a jövő hét közepén hagyhatja el az ár - ismertette Láng István. Góra Zoltán, az OKF altábornagya azt mondta, hogy ütemezetten haladnak a munkálatok.  

08:00
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Nagyon fontos a figyelőszolgálatok kiépítése

Több mint 90 ezer zsákot töltöttek meg a rabok homokkal az elmúlt napokban - mondta Rétvári Bence. Láng István, az Országos Vízügyi Felügyelőség vezetője arról beszélt, hogy a Lajta most tetőzik. Sok jelenség van a Lajta mellett, ami sok beavatkozást igényel - tette hozzá. A Szigetközről azt mondta, hogy Nagybajcsnál folyik a tetőzés, ott is sok buzgár van. A harmadik terület a Dunakanyar önkormányzatának a részei - tette hozzá. A káros események 80 százaléka a tetőzés után történik, ezért fontos a figyelőszolgálatok kiépítése és helyben maradása. 

07:56
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Alaposan felszerelték az elzárt Kisoroszit

Egy zöld szám indul, árvízvonal néven - jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára. A kormány hozott egy döntést, miszerint sárga megkülönböztető jelzéssel az árvízi védekezésben részt vevő járművek használhatják a buszsávot - tette hozzá. 256 rendőr is részt vesz a védekezésben, nekik a járőrözés a legfontosabb feladatuk. Kisoroszi elzáródott a külvilágtól, de ez nem volt meglepetés, mivel erre számítottak a védekezésben. Megfelelő mennyiségű élelmiszert és felszerelést halmoztak fel a településen - tette hozzá. Mentőautó is van Kisorosziban és egy helikopterleszálló is van. 

07:53
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Kiváló az együttműködés az önkormányzatokkal

Orbán Viktor kérdésre elmondta, folyamatos az együttmködés a fővárosi szervekkel. Budapesten jó szakemberek vannak, és együttműködnek a védelmi szervekkel. Az együttműködés mindegyik önkormányzattal kiváló. 

07:51
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Rendezni kell a vízügyben dolgozók bérét

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy Brüsszelben vizsgálják a segítség lehetőségét, de ha erre várnánk, akkor nyakig lennénk a vízben. Két tétellel kell számolni: a védekezési kiadások költsége, de ez be van tervezve a költségvetésbe, így itt nincs korlát. A második költség a víz által okozott kár költsége, erre példa a Lajta melletti szükségtározó megnyitása és az ott lévő mezőgazdasági területek elárasztása. Majd az árvíz végén derül ki, hogy mekkora a kár. 

A védekezés pénzügyi terhei tehát ki lesznek fizetve. A vízügyesek bére rendkívül alacsony, és egy nagy béremelés révén ezt rendezni kell a következő években

- mondta az Origo kérdésére Orbán Viktor. 

07:45
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A helyzet továbbra is komoly és nehéz, de bizakodó vagyok

A hadsereg esetében 4000, míg a készenléti rendőrség esetében 10 ezres tartalék van - mondta Orbán Viktor. Ha váratlan esemény nem történik, akkor a vizet a mederben tudjuk tartani - tette hozzá.

 A helyzet továbbra is komoly és nehéz, de bizakodó vagyok. 

Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a védekezésben.

07:43
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Így alakult a védelmi készültség az egyes településeken

900 centiméter magasra építették ki a budapesti védvonalakat - mondta Orbán Viktor. Ez magasabb, mint a valaha volt legmagasabb vízállás. Dunabogdánynál 95, Leányfalunál 97, míg Tahitótfaluban 100 százalékos a védelmi készültség. Kismaros kritikus volt, de sikerült elérni a 100 százalékos védelmi szintet. Nagymaroson is sikeres volt a védekezés. 

07:41
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Magyarország kitanulta a védekezést az elmúlt években

Tegnap 4800 hivatásos személy dolgozott a gátakon, míg ma több mint 5000-en fognak - ismertette Orbán Viktor. Több mint 15 ezer önkéntes van nyilvántartásban. 130 ezer homokzsákot töltöttek meg az önkéntesek. Magyarország kitanulta a védekezést az elmúlt években. 

07:37
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

"Nem szabad lankadnia a figyelemnek!"

Orbán Viktor szerint a lassú apadás arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad lankadnia a figyelemnek. A következő egy hétben nem lesz csapadék Ausztriában, és így a levonulás végleges lesz - tette hozzá. Orbán Viktor közölte, növelni kellett a védelem alá vont területek hosszát. 33 kilométerrel nőtt a II. és 3 kilométerrel nőtt a III. védelmi szint hosszúsága, és a Lajtán 34 kilométerrel nőtt a védelem hossza. Összesen 70 kilométerrel nőtt meg a védelem alá eső területek hossza. Budapesten szombat éjjel tetőzhet a Duna. 

07:35
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán: Lassul az apadás Ausztriában

Orbán Viktor kormányfő közölte, a mostani a védekezés hetedik napja. A Lajtáról azt mondta, hogy Mosonmagyaróvárnál lesz tetőzés délelőtt. Ez lehet a legmagasabb vízszint. A Duna Dunaremete térségében tetőzik majd  - tette hozzá. 50-55 kilométeres sebességgel halad a tetőzési szint egy nap alatt. Az apadás lassul Ausztriában, és ez komoly veszély - mondta. 

07:32
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik az Árvízinfó. 

07:22
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Budapesten a 2-es villamos közlekedése változik

Folyamatosan nő az árhullám Budapesten, ezért a BKK lépésről lépésre vezeti be a biztonságos utazáshoz szükséges forgalomkorlátozásokat:

  • Csütörtökön üzemkezdettől a 2-es villamos a jelenlegihez képest is rövidebb útvonalon jár, a Jászai Mari tér felől csak a Kossuth Lajos tér M megállóig közlekedik.
  • A Kossuth Lajos tér M és a Március 15. tér között nem jár a villamos, ezen a szakaszon pótlóbusz sem közlekedik.
  • A 2-es villamos közlekedésének korlátozása alatt a BKK a belvárost érintő egyéb járatok, különösen a metrók, a kiskörúti 47-es és 49-es, a nagykörúti 4-es és 6-os villamos, a 72-es trolibusz, valamint a 9-es és a 15-ös autóbusz igénybevételét javasolja.
  • Péntektől várhatóan az M2-es metró nem fog megállni a Batthyány téri állomáson és a 19-es és 41-es villamosok közlekedése is változik.
07:21
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Útlezárások

  • A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is.
  • A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.

A Duna áradása illetve a védekezési munkák miatt két megyében több utat is lezártak

Pest vármegyében:

  • A 11-es főúton, Dunabogdány térségében, a 33-as és a 35-ös km között a fél útpályát lezárták.

Komárom-Esztergom vármegyében:

  • A 10-es főúton, Süttő és Neszmély között lezárták a 62-es és a 67-es km közötti szakaszt az árvízi helyzet miatt,
  • A 11-es főutat teljes szélességében lezárták Dömösnél, a 46-os és a 49-es km között,
  • A 11-es főutat teljes szélességében lezárták Esztergom nyugati határában, a 67-es és a 72-es km között, itt ideiglenes gátat építenek. Kerülni a 111-es főút felé lehet.

A Dunán levonuló árhullám miatt a gemenci vadállomány védelmében, a közúti balesetek megelőzése érdekében Bács-Kiskun vármegyében az alábbi forgalomkorlátozásokra kell számítani:

  • Az 55-es főúton, a Baja és Pörböly között 60 km/h sebességkorlátozást rendeltek el,
  • Az 51-es főúton, Baja és az M9-es autóúti csomópont között, 09.19-én csütörtökön 19.00 órától 60 km/h sebességkorlátozás lesz érvényben.
  • Az 51144-es jelű, Baja és Szeremle közötti összekötőúton, 09.19-én csütörtökön 19.00 órától szintén 60 km/h sebességkorlátozás lesz elrendelve.

Komárom-Esztergom vármegyében, a 117-es főúton, Esztergom térségében, a 10-es és a 14-es km között ugyancsak 60 km/h sebességkorlátozást rendeltek el.

A Duna vonalán az árvízvédelmi területeken élénk a vadmozgás, így a közutakon közlekedők fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek.

07:21
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Árvízinfó

Újabb árvízinfót tart a kornány. Az Origo élőben közvetíti az eseményt. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!