Látványos képek: így emelték le a helyéről Gábriel arkangyalt a Hősök terén

Vágólapra másolva!
Gondos előkészületek után leemelték a helyéről a híres Gábriel arkangyal szobrot a Budapesti Hősök terén, hamarosan ugyanis felújítják. Az elmúlt hónapban egy hatalmas állványrendszer épült a 36 méter magas oszlop köré, mely lehetővé tette az alkotás leemelését.
Vágólapra másolva!

"Hosszas és precíz előkészületek után leemelték a helyéről a híres Gábriel arkangyal szobrot a Budapesti Hősök terén, annak érdekében, hogy soha nem látott mértékű rekonstrukción essen át" - olvasható a Nemzeti Örökség Intézete közösségi oldalán. 

Mint írták, az elmúlt hónapban egy hatalmas állványrendszer épült a 36 méter magas oszlop köré, így le tudták emelni Zala György alkotását. 

A műtárgy állapotától függően mintegy 6-12 hónap alatt állítják helyre azt.

 A munkálatok során nem csak a bronzszobrot, hanem a Gábriel arkangyalt tartó oszlopfőt is megerősítik.

A megújult szobor várhatóan 2025 első felében tér vissza a Hősök terére.

Budapest egyik legszebb, legismertebb és a legtöbbet látogatott helye a Hősök tere, amely az előtte fekvő Andrássy úttal együtt 2002 óta a világörökség része. Rendelkezik azonban egy hihetetlen érdekességgel is, amiről csak kevesen tudnak. Itt vannak Budapest legszebb terei. Köztudomású, hogy a kínaiak nemcsak a márkás árucikkeket másolták le korábban, de a világ leghíresebb épületeit is. Galériánkban bemutatjuk a budapesti Hősök terének Kínában felépített másolatát.

Ahogyan arról korábban írtunk, kisujj nélkül maradt a firenzei Museo dell'Opera del Duomo múzeumban kiállított, Giovanni d'Ambrogiónak tulajdonított szobor. Egy biztonsági őr ugyan észrevette, hogy egy turista a szobor felé nyúl, de már nem tudta megállítani, az ujj pedig letört. A turista azt akarta megmérni, hogy életnagyságú-e a szobor keze.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!