Vágólapra másolva!
Az elmúlt három napban két tinédzser halt meg a vasúti szabályok be nem tartása miatt. A MÁV nyomatékosan kéri a szülőket és tanárokat, hogy fokozottan hívják fel a fiatalok figyelmét a vasúti közlekedés veszélyeire!
Vágólapra másolva!

Egy 16 éves fiút, aki telefonját használta és zenét hallgatott, halálra gázolt ma a vonat Gyálon. Pénteken egy 14 éves lány szenvedett halálos balesetet, amikor figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést és átfutott a síneken.

A MÁV mély együttérzését fejezi ki a családok felé. A MÁV idén is többször figyelmeztetett, hogy a vasúti sínek szabálytalan megközelítése súlyos, akár halálos balesetekhez vezethet. Az Oktatási Hivatal segítségével a balesetmegelőző kisfilmeket iskolákba juttatják el, de a szülők támogatását is kérik a fiatalok oktatásában.

A mozdonyvezető a veszélyhelyzet esetén azonnal vészfékez, és hangjelzést ad, de tehetetlen a következményekkel szemben.

A vétlen mozdonyvezetők komoly lelki terhet viselnek, különösen, ha egy fiatal halálát okozzák. Idén már 56 baleset történt a vasúti átjárókban, amely 15 emberéletet követelt. Molnár Péter mozdonyvezető már nyolcszor volt részese ilyen tragédiának, melyek mind figyelmetlenségből adódtak. A vonat féktávolsága több száz méter, így hirtelen megállítani lehetetlen. Molnár hangsúlyozza: a közlekedőknek be kell tartaniuk a KRESZ szabályait, hiszen az mindannyiunk közös érdeke!

  • A vasúti üzemi területen tartózkodni életveszélyes, csak a kijelölt átjáróknál szabad átkelni! A fénysorompó piros jelzését komolyan kell venni, és csak a fehér villogó fény engedélyezi az áthaladást. A sínek megközelítése előtt mindig győződjünk meg, hogy nem érkezik vonat!
  • Szigorúan tilos felmászni a vasúti kocsikra vagy a felsővezetékek közelébe menni, mert már 2 méteres távolságból is áramütést szenvedhetünk, ami súlyos égési sérüléseket okozhat. Az is életveszélyes, ha valaki a vonat tetejéről lezuhan.
  • A fiatalok gyakran életveszélyes játékot űznek azzal, hogy az érkező vonat elé szaladnak, majd megpróbálnak elugrani előle. Ez rendkívül veszélyes, hiszen a vonat sebessége és féktávolsága miatt az esélye annak, hogy megáll, minimális.
  • A sínekre tárgyakat helyezni, vagy a vonatot megdobni veszélyes és súlyos baleseteket okozhat, amelyek következményeiért minden esetben felelősségre vonják az elkövetőket.

A MÁV már hosszú évek óta dolgozik a balesetek megelőzésén. 2022-ben elindították az "Érj haza biztonságban!" kampányt, amely a közlekedési morál javítására és a veszélyekre való figyelemfelhívásra koncentrál - írja a mavcsoport.hu

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!