Újabb hideg és szélrekord dőlt meg az országban

Vágólapra másolva!
Megdőlt egy országos szélrekord és egy budapesti hőmérsékleti rekord vasárnap.
Vágólapra másolva!

"Egy országos szélrekord és egy budapesti hőmérsékleti rekord a vasárnap termése" - írja Facebook-oldalán a HungaroMet. 

A fölöttünk örvénylő ciklon miatt a nyugati tájakon nagy területen fújt viharos vagy erősen viharos, helyenként orkán erejű szél.

 "Szeptember 15-én a hajnali órákban Kab-hegy állomásunkon 36,5 m/s (131,4 km/óra) maximális széllökést mértünk, amely új napi széllökés rekord. A korábbi rekord 26,5 m/s (95,4 km/óra) volt, amelyet szintén Kab-hegyen regisztráltunk 2012-ben" - olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján. Mint írták, egy hűvös légtömeg határozza meg időjárást, és az egész nap erősen felhős vagy borult ég miatt nagyon alacsony volt a maximum hőmérséklet vasárnap. 

A fővárosban a János-hegyen csupán 9,4 fokig emelkedett a hőmérséklet, amely új napi legalacsonyabb budapesti maximum rekord.

 A korábbi rekord ezen a napon Budapesten 11 fok volt, amelyet 1912-ben jegyeztek fel a Budapest Törökvész állomásukon, tehát 112 éves fővárosi hidegrekord dőlt meg.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, erős szél miatt elsőfokú riasztást adott ki a HungaroMet. Az érintett területeken akár 70 kilométer/óra, vagy a feletti széllökések is lehetnek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!