Majdnem fagyott ma hajnalban Zabaron

Vágólapra másolva!
Zabaron egy mérőállomáson már majdnem elérte a nulla fokot a hőmérséklet két méteres magasságban, ez azonban a talajhoz közel még hidegebb lehet.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel Zabaron egy kétméteres magasságban lévő mérőállomáson egy tized híján 0 fokot mértek a meteorológusok - tette közzé a közösségi oldalán a HungaroMet. A posztban azt is leírják, hogy ez a hőmérséklet a talajfelszínhez közel már könnyen eredményezhet fagyot. Ezt bizonyítja az is, hogy 

a Kiskunságban már előfordult, hogy kereken 0 fokot mértek a talajtól 5 centiméterre, miközben ugyanazon a kiskunmajsai mérőállomáson kétméteres magasságban 6 fokot regisztráltak. 

A szárazabb levegőnek köszönhetően a hőingás egyre nagyobb mértékű, ami azt eredményezi, hogy reggel jobban fel kell öltözni, azonban délután akár egy póló is elegendő lehet. 

Nem rég írtunk arról, hogy vasárnap derült idő várható, szinte felhő is alig lesz az égen. Kizárt a csapadék. 24-25 fok körüli nyáriasan meleg idő lesz. Gyenge marad a délkeleti szél. Hétfőn a sok napsütés után délután megnövekszik a fátyolfelhőzet, de ebből még nem alakul ki csapadék. Marad a 25 fok körüli kellemes meleg.

Kedden nyugat felől fokozatosan vastagszik a felhőzet, különösen a Dunántúlon, ahol már záporok is előfordulhatnak. Az ország más részein még marad a száraz idő, de délutánra már máshol is felhősebbé válhat az ég. A hőmérséklet 24-25 fok körül alakul. Szerdán az erősen felhős égből szórványosan valószínű záporeső. 17 és 24 fok közötti értékeket mérhetünk.

Arról is beszámoltunk, hogy tartós nyárias időt hoz egy anticiklon, ezért nagyon ajánlott most az időjárás-érzékenyeknek az előrelátó tervezés - írja az Egészségkalauz. Az előrejelzésük szerint tartós nyárias időre, elhúzódó vénasszonyok nyarára számíthatunk, de megingásokkal. 

Fontos, hogy jól ki tudjuk használni ezt az időszakot szervezetünk, mentális állapotunk, immunrendszerünk regenerálására, feltöltődésére.

Ezek nem egy-két napos folyamatok, és sokan érzik még az elmúlt rendkívüli terhelő időszak következményeit, főleg hogy sokan lettek covidosok vagy kaptak egyéb felsőlégúti fertőzéseket. Ilyen panaszok esetén természetesen az időjárás-érzékenységi problémák is tartósabban és erősebben jelentkeznek.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!