A sós négyes nevét az egyszerű formájáról kapta: a tészta négy részre van vágva vagy bemetszve, esetleg négy kifli van egymáshoz illesztve sütés előtt, így négyzet alakú vagy négy csíkra osztott sütiként kerül az asztalra. Jó választás reggelire vagy uzsonnára és kiváló vendégváró is - írta a mindmegette.hu.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 tk. só
- 1 kk. kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 90 g tejföl
- 0,5 + 2,7 dl langyos víz
- 0,5 dl étolaj
A sós pancshoz:
- 1 tk. só
- 2 ek. liszt
- annyi víz, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapjunk
Elkészítése:
- Fél deci langyos, cukros tejben kell felfuttatni az élesztőt, majd összekeverni a lisztet a sóval. Ezután a 2,7 deci langyos vizet, a tejfölt, az olajat, a felhabosodott élesztőt is hozzákeverve a tésztát dagasztani, majd keleszteni kell.
- Ha megkelt, 16 részre osztva, kis gombócokat formázva belőle további 10 percig pihentetni kell a tésztát. Utána mindegyik gombócot ovális lappá kell nyújtani, majd kiflivé feltekerni. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 4-4 kiflit szorosan egymás mellé helyezve, letakarva, újabb 20 percig kell keleszteni a tésztát.
- Ezután a sós pancs elkészítése következik. Sóval a lisztből és a vízből palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kell készteni, majd ezt habzsákba töltve megcsorgatni vele a kifliket. További 20 perc kelesztés után 200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sül.