Magyar Péter brüsszeli mentelmi joga mögé menekül, hogy ne kelljen lopásért felelnie

magyarpéter
a részegen tántorgó baloldali politikus
Vágólapra másolva!
A tavaszi választási kampányban még bőszen hangoztatta Magyar Péter, hogy szükségtelen a mentelmi jog, majd az emlékezetes júniusi diszkóbotránya után hirtelen másként kezdett erről gondolkodni. A Tisza Párt elnöke ma már az európai parlamenti mandátumával járó mentelmi jog mögé bújik, így akarja elkerülni a felelősségre vonást azért, amit az Ötkert nevű szórakozóhelyen művelt. A legfőbb ügyész csütörtökön kezdeményezte a telefont ellopó és Dunába dobó politikus mentelmi jogának felfüggesztését az EP-ben.
Vágólapra másolva!

Elillant Magyar Péter bátorsága, a korábbi hangzatos nyilatkozataival szemben ugyanis az európai parlamenti képviselőknek járó brüsszeli mentelmi jog mögé bújva szeretné megúszni a felelősségre vonást, amiért júniusban az Ötkert nevű szórakozóhelyen ellopta egy férfi telefonját és a Dunába dobta. 

Csütörtökön derült ki, hogy lopás bűncselekménye miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Európai Parlament elnökénél Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztésére.

A nyomozati adatok is megerősítik, amiről a sajtó korábban már beszámolt, hogy Magyar Péter 2024. június 21-én hajnalban egy budapesti klubban szórakozott, ahol mások mellett a sértett is mobiltelefonjával videóra vette őt. Miután a politikus és egyik társa észrevette, hogy a férfi felvételeket készít, szóváltásba keveredett vele. A vita során Magyar hirtelen mozdulattal kivette a sértett kezéből a telefont és azt zsebre tette, majd többszöri kérés ellenére sem adta vissza, sőt letagadta, hogy a készülék nála lenne. Miután a szórakozóhelyet elhagyta, a Duna felé indult, többen követték őt, köztük a sértett is, aki hiába próbálta visszaszerezni a telefonját, mert 

Magyar Péter lesétált a vízpartra és a Dunába dobta az ellopott készüléket.

Az ügyészség szerint ez a magatartás a lopás bűncselekménye törvényi tényállásának a megvalósítására alkalmas.

magyarpéter
A részegen tántorgó Magyar Péter az ötkertes 
Fotó: Ripost

Magyar Péter, ha betartja a kampányígéretét, miszerint nem veszi fel az európai parlamenti mandátumát, akkor semmi akadálya nem lett volna annak, hogy a hatóságok lefolytassák vele szemben az eljárást. A Tisza Párt elnöke azonban erről sem mondott igazat és mégis EP-képviselő lett. Nyilvánvalóan azért, hogy a mentelmi jog mögé tudjon bújni.

De nézzük, miként vélekedett korábban a számára most védettséget nyújtó mentelmi jogról!

A kampányban még a mentelmi jog ellen beszélt

Magyar Péter a választási kampányban többször is hevesen bírálva a jogintézményt. Április 25-én egy fórumon Tamásiban azt mondta: „És eltöröljük a mentelmi jogot természetesen. Semmi értelme. Nyilván van Simonkáknak, Boldogoknak, társaiknak. […] 

Szóval nyilván a mentelmi jog az egy szükséges rossz. Egyébként vannak olyan országok, ahol ez működik, vannak ahol nem, nekünk nem lesz rá szükségünk, úgyhogy mi ezt eltöröljük.”

Később egy derecskei fórumon május 6-án megerősítette a korábbi ígéretét, sőt azt is elmondta, hogy nem veszi fel az EP-mandátumát.

A mentelmi jogot meg fogjuk szüntetni, ezt már több helyen mondtam. Bár egyébként lehet, hogy nekem például szükségem lenne rá, mert éppen harminc eljárást indítottak ellenem és nyilván ez lesz a következő két évben is. De ennek ellenére sem fogom felvenni az európai parlamenti képviselői mandátumot, amivel egyébként járna ugyanúgy mentelmi jog."

Magyar Péter a szentendrei kampányrendezvényén már Orbán Viktort fenyegette, amikor úgy fogalmazott: "Tisztelt Miniszterelnök úr én a holnapi napon feljelentem Önt, mint miniszterelnököt, a Fidesz elnökét. Feljelentem Önt aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért. (…) Miniszterelnök úr ne legyen gyáva, ne bújjon a mentelmi joga mögé. Találkozunk a bíróságon.”

Magyar több kampányrendezvényén is perrel fenyegette a miniszterelnököt, szerinte ugyanis rágalmazást követtek el a kormánypártok, amikor felhívták a magyar emberek figyelmét a baloldal háborúpártiságára.

Szintén a kormányfőt támadta Oroszlányban a Tisza Párt elnöke a választási kampány során, miközben a jobboldali sajtó munkatársait is fenyegette. Magyar Péter szó szerint azt mondta:

”Jeleztem, hogy egyébként a választás után fel fogunk jelenteni minden propagandistát és mindenkit, aki egyébként hazudik. Most csak idézőjelben, csak a miniszterelnök úrra van időm, úgyhogy még ma be kéne adnom a két feljelentést, még át kell olvasnom az autóban. Egyrészt ugye rémhírterjesztés miatt, másrészt rágalmazás miatt fogom Dr. Orbán Viktort feljelenteni, és remélem, hogy nem lesz olyan gyáva, hogy a mentelmi joga mögé bújik. Meglátjuk, meglátjuk.” 

 

Mellébeszélés és vádaskodás

 

A diszkóbotránya után Magyar már egészen másként állt a kérdéshez, hiszen saját bevallása szerint sem hajlandó lemondani a brüsszeli mentelmi jogáról. Az ATV egyik műsorában augusztus végén kínosan igyekezett kitérni a témával kapcsolatban feltett kérdések elől. A Magyar Nemzet beszámolója szerint Magyar Péter agresszív hangnemre váltott, amikor az ATV riportere arról kérdezte, hogy tervezi-e felfüggeszteni a mentelmi jogát az ellene zajló telefonlopási ügyben. – Engem senki nem keresett meg, se ügyészség, se rendőrség. A propagandamédia ezen ugrál, de én a propagandamédia helyében inkább azon ugrálnék, hogy milyen állapotok vannak a MÁV-ban, milyen állapotok vannak az iskolákban – terelt a műsorban a Tisza Párt elnöke. Az ismételt kérdésre végül azt mondta: Ha megkeresnek és megmondják, hogy milyen eljárás van, és milyen bizonyítékok, akkor majd eldöntöm. Ha egy politikailag motivált eljárásról van szó, ami egyébként minden eljárásra jellemző jelenleg velem szemben, akkor nyilván nem. Hogyha olyan bizonyítékaik vannak, amelyeket jelenleg hazudik a propagandamédia, akkor ezt megfontolom, de egyébként én nem mondhatok le, az Európai Parlament fog erről dönteni.

Vagyis Magyar Péter nyilvánvalóan nem akar lemondani a mentelmi jogáról.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!