A Nemzetközi Valutaalap is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleménye szerint Varga Mihály, miután hivatalában fogadta a budapesti uniós pénzügyminiszteri csúcsra meghívott előadóként érkező Krisztalina Georgievát, az IMF vezérigazgatóját.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter kiemelte: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség azon célkitűzését, hogy az unió fokozottabban segítse az adósságkezelésben az alacsony jövedelmű, a migrációt tekintve jellemzően küldő országokat. 

A tárcavezető elmondta, hogy az alacsony jövedelmű országok sérülékenysége olyan globális probléma, ami kihat az egész világgazdaságra.

Mint mondta: 

Az Európai Unió hosszú távú érdeke, hogy a szegényebb országok felzárkózásával a finanszírozási teher és a migrációs nyomás is csökkenjen. Olyan eszközökkel szükséges támogatni ezeket az országokat, amelyek segítik a nehézségeik helyben történő megoldását.

Érkeznek a vendégek az ECOFIN-ülésre, kezdődnek a megbeszélések. Első vendégem ma Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója volt. 💐🤝

Posted by Varga Mihály on Thursday, September 12, 2024

Varga Mihály kiemelte: az utóbbi években új alapokra helyeződött át Magyarország kapcsolata az IMF-fel, ma már egészen más keretek között vehet részt többek között a Nemzetközi Valutaalap közgyűlésén is, mint a 2008 körüli időszakban. 

Az akkori kormány az IMF-től várta a megoldásokat, míg ma már arra is van példa, hogy Magyarország hozza a jó választ gazdaságpolitikai kérdésekre.

Az IMF is elismeri a munkaalapú gazdaságra épülő magyar megoldást, egyetért a költségvetési hiány és az államadósság fokozatos csökkentésével - olvasható a közleményben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!