Sérült siklóernyőst mentettek a Gerecsében

Vágólapra másolva!
Eltűnt a Gerecsében szerdán egy 33 éves tapasztalt pilóta. A siklóernyős délután háromkor szállt fel, majd miután mentőernyőt kényszerült nyitni, egy sziklafalnak csapódott. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársai egy ünnepségről rohantak a segítségére, súlyos sérülésekkel találtak a pilótára.
Vágólapra másolva!

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársai éppen ünnepeltek, amikor riasztották őket. 

Szeptember 11-én a BMSz egy nagyszabású házibulin emlékezett a múltjára, és ünnepeltük a még köztünk levő idős barátainkat, egykori barlangi mentő eleinket

 - kezdték a bejegyzésükben. "A rendezvény formális részének végén, a buli kezdetén, este 8-kor érkezett segélyhívó számunkra egy megkeresés, egy délután eltűnt siklóernyős pilóta sporttársai kértek segítséget. Egy 33 éves, tapasztalt pilóta délután 3-kor szállt fel, majd tűnt el a Gerecsében. Sporttársai digitális eszközökkel találtak rá a Tarján és Vértestolna határában levő Pes-kő barlang melletti sziklás részen. A pilóta egy repülés közbeni anomália miatt mentőernyőt kényszerült nyitni, így csapódott a sziklafalnak"- magyarázták. Három fővel indultak menteni, 

a sziklafalnak csapódott pilótát súlyos zúzódásokkal, fejsérüléssel és súlyosnak tűnő szuszpenziós szindrómával találták meg a függőleges sziklafalon egy keskeny párkányban felakadva, beszorulva, magatehetetlenül - nagyjából 20 méter mélységben a turista úttól.

 Mint írták, a sérült megközelítése, orvosi vizsgálata, ellátása majd kimentése is csak kötélpályákon, húzórendszerekkel volt megoldható.

A mentésben a katasztrófavédelem hivatásos és önkéntes tűzoltó egységei is részt vettek. 

A mentők a súlyos sérültet további ellátásra Tatabányára szállították kórházba.

"A mai mentés szinte órára pontosan akkor végződött, mint a tavaly ilyenkor sikerrel zárult törökországi Morca-barlangban zajlott mentés. Mindkét akció orvosi feladatainak java részét Zádor Zsófia, Zudi látta el" - zárták a bejegyzést.

Nemrég horrorbaleset történt Tapolcánál, két ember meghalt. Tandem siklóernyőzésre indult egy 50 év körüli férfi és egy 28 év körüli nő. A felhúzás közben azonban technikai hiba történhetett, és a siklóernyő lezuhant. Tavaly augusztusban lezuhant egy siklóernyős Vértestolna külterületén. A balesethez a helyi önkéntes, illetve a tatabányai hivatásos tűzoltókat riasztották. Ők segítettek beemelni a sportolót a mentőhelikopterbe. A férfit, aki a baleset következtében nem vesztette el az eszméletét, egy budapesti kórházba szállították. 

Tavaly júliusban szörnyű siklóernyő-baleset történt egy ismert lisszaboni turistaparadicsom közelében. A mentőegységek a baleset feltételezett helyszínére siettek, meg is találták az áldozatot, akinek addigra már leállt a szíve, nem tudták megmenteni az életét.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!