Vidnyánszky Attila: Soha nem volt annyi szaktekintély a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, mint most

Egri, Csillagok, előadás, beharangozó, sajtótájékoztatója, Nemzeti, Színház, 2024. május 29.,
Vidnyánszky Attila
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A megújult Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) inspiráló kereteket nyújt a hallgatóknak – hangsúlyozta az intézmény hétfői budapesti tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

A megújult Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hétfői budapesti tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén Vidnyánszky Attila rendező, az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: az egész magyar kultúra jövője függ attól, hogy a most elsőéves hallgatók felismerik-e majd, hogy önmaguk megmutatása és kiteljesítése mellett nagyon fontos dolguk van ezzel a nemzettel, ezzel az országgal és ezzel a szakmával is. 

Az elmúlt két év óriási változásokat hozott

A szinhazonline.hu szerint Vidnyánszky Attila a hallgatóknak azt tanácsolta, hogy szakmai pályájuk során döntéseiket önállóan és ne megfelelési vágyból hozzák meg. A kuratóriumi elnök Móricz Zsigmondot a hallgatók elé példaként állítva elmondta, hogy lehet egyszerre Magyarországot és a magyar népet nagyon szeretni, ugyanakkor bírálni is.

A Nemzeti Színházat is vezető szakember fontosnak nevezte, hogy a diákoknak „nyitva legyen a lelkük” és befogadjanak minden értékeset a világból, hogy Kodályhoz és Bartókhoz hasonlóan újítókká is tudjanak válni.

Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem azon az úton halad, hogy a régió meghatározó felsőoktatási intézménye legyen színházi és filmes területen, és nemzetközileg is tudja magát pozicionálni. 

Ezt jól mutatja, hogy az elmúlt két évben – részben a színházi olimpiának köszönhetően – annyi megkérdőjelezhetetlen szaktekintély volt az egyetemen, mint korábban évtizedekig sem.

Az SZFE tanévnyitó ünnepségén a rektor az egyetemen 50, 60 és 70 évvel ezelőtt végzett hallgatóknak díszoklevelet adott át.

A teljes cikk ITT olvasható el!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!