Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium

Vidnyánszky Attila: Szót értünk egymással, kíváncsiak vagyunk a másikra, és megértjük a másik igazságát

Vidnyánszky Attila török hallgatóknak tart tréninget az SZFE Nyári Akadémiáján
Fotó: Talán Csaba
Vágólapra másolva!
A Színház-és Filmművészeti Egyetem tíznapos Nyári Akadémiájának idén a Soproni Egyetem campusa ad otthont. A soproni Nemzetközi Színházi Műhely csoportfoglalkozásain az SZFE oktatói közül többek között Vidnyánszky Attila, Berettyán Nándor és Horváth Csaba is részt vesz, de külföldi oktatók is tartanak foglalkozásokat. A mesterkurzusra török, grúz, francia, orosz és magyar diákok érkeztek tanáraikkal együtt. Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója az Origónak úgy fogalmazott: úgy tudják reálisan megítélni saját magukat, ha látják, hol tartanak a külföldi diákok, és hol a magyarok. "A külföldi színészhallgatók megismerése nélkül lehetetlen megítélni saját munkánkat. Enélkül belterjessé válhatunk. Itt viszont minden évben megadatik, hogy lássuk, milyenek a külföldi diákok a mi tanítványainkhoz képest." - mondta Vidnyánszky Attila, akit az órája után az egyik török diákcsoport megtapsolt. A hallgatók azt mondták: soha nem vettek még részt eddig ilyen izgalmas és inspiráló tréningen.
Vágólapra másolva!

A Soproni Egyetem campusának több termében zajlanak a tréningek. Csaknem 80 diák - magyarok, franciák, grúzok, törökök és oroszok - különböző csoportokban tanulnak.

Amikor meglátogattuk Sopronban a Nemzetközi Színházi Műhelyt, az egyik teremben Vidnyánszky Attila éppen török diákokkal foglalkozott.

Vidnyánszky Attila török hallgatóknak tart tréninget az SZFE Nyári Akadémiáján
Fotó: Talán Csaba

Elképesztően izgalmas feladatokat kaptak a fiatalok. Elképzeltek egy történetet, amely arról szólt, hogy a diák valami bűnt követett el. Hosszú ideig hallgatott, nem vallotta be. Aztán már annyira marta a lelkét a bűntudat, hogy hónapok múlva szinte kirobbant belőle a vallomás: 

én tettem. Én voltam az. 

Többek között ezt az elképzelt szituációt játszották el a fiatalok Vidnyánszky Attila vezetésével. 

Az óra végén a diákok megtapsolták Vidnyánszky Attilát és azt mondták: ilyen izgalmas, fordulatos és inspiráló tréningen még nem vettek részt. 

Vidnyánszky Attila török hallgatóknak tart tréninget az SZFE Nyári Akadémiáján 

Egy másik teremben Horváth Csaba koreográfus, rendező, tanár egy másik külföldi diákcsoporttal dolgozott. Egy szelektív figyelmi gyakorlatot végeztek: egyszerre kellett figyelniük a hallgatóknak a szövegre, a ritmusra és a mozgásra.

Nem egyszerű feladat, az első húsz percben a diákok keresték önmagukat, de egyre inkább megtalálták, és egy óra múlva komoly sikereket értünk el.

- mondta Horváth Csaba.

Horváth Csaba koreográfus, rendező tréninget tart az SZFE Nyári Akadémiáján
Fotó: Talán Csaba

Berettyán Nándor, a Nemzeti Színház színésze is tanít a Nyári Akadémián - amikor ott jártunk, éppen egy francia diákcsoporttal dolgozott. Meditációs gyakorlatokat végeztek.

Berettyán Nándor, a Nemzeti Színház színművésze órát tart az SZFE Nyári Akadémiáján egy francia diákcsoportnak
Fotó: Talán Csaba

Egy török oktató pedig a grúz diákokkal különböző szituációs gyakorlatokat végzett.

Az SZFE Nyári Akadémiáján az összesen 100 fős alkotóközösség öt csoportban dolgozik napközben az egyetem épületeiben. Tanáraik vezetésével gyakorolják, hogyan tudnak legjobban bánni az érzéseikkel, gesztusaikkal, egész testükkel.

Vidnyánszky Attila az Origónak elmondta: a Nemzeti Színház és az SZFE kapcsán is mindig azt hangsúlyozza, hogy reálisan csak nemzetközi összehasonlításban lehet saját magukat megítélni.

"Enélkül ez lehetetlen lenne, mert egy idő után belterjessé válhatunk, és sok hazugság venne minket körül saját magunk megítélése kapcsán. Itt minden évben megadatik, hogy lássuk, hol tartanak a mi diákjaink a külföldi hallgatókhoz képest. A kurzusokon számtalan szakmai különlegességet tanulhatunk egymástól, de ami nagyon fontos: 

szót értünk egymással, elfogadjuk egymást, kíváncsiak vagyunk a másikra, és megértjük a másik igazságát.

" Nem utolsó sorban pedig életre szóló barátságok köttetnek. Gyönyörű találkozások ezek" - mondta Vidnyánszky Attila.

Vidnyánszky Attila
Fotó: Talán Csaba

A nap első felében a tanárok foglalkoznak a fiatalokkal.

Megpróbálunk más szempontokat, szemszögeket mutatni a saját tréningjeinkből a külföldieknek, megosztjuk velük a gondolatainkat. A nap második fele talán izgalmasabb: összekeverjük a csoportokat, nemzetközi csapatok jönnek létre. Öt fiatal rendező pedig a Szentivánéji álom témájára készít tíz nap alatt a csoportokkal egy-egy 15-20 perces etűdöt, amelyet a zárónap estéjén mutatnak be a hallgatók. Minden évben csodálatos ünnep az utolsó nap, remélem, most is így lesz

- mondta.

Horváth Csaba koreográfus úgy fogalmazott: a diákok újfajta technikákkal, felfogással találkoznak a kurzusok során.

"Egy nemzetközi akadémián a nonverbalitásnak különös jelentősége van. A mozdulat, a gesztus, a zene, a ritmus mind előadó-művészeti nyelvek, amelyek nem ismernek határokat. Ezeken a gyakorlatokon keresztül jobban meg lehet ismerni egymás érzéseit, ritmusait, gondolatait. 

Kifejezetten izgalmas részt venni az SZFE Nyári Akadémiáján. Már volt egy órám egy francia csapattal, akik teljesen másként reagáltak ugyanazokra a gyakorlatokra, mint a török csoport. Egészen más habitussal, temperamentummal végezték a feladatokat.

- hangsúlyozta Horváth Csaba. 

Horváth Csaba koreográfus, rendező
Fotó: Talán Csaba

A tréningek után néhány diákkal is beszélgettünk. Az egyik török hallgató Vidnyánszky Attila órája után úgy fogalmazott: rendkívül élvezte a tréninget ő is, és a csapattársai is.

Nagyon boldogok vagyunk. Valójában soha nem volt még ilyen élményben részünk - ezért is hihetetlenül fontos ez a kurzus. Első alkalommal veszünk részt az akadémián, új ismereteket szerzünk, új emberekkel találkozunk, és azt hiszem, ez az egyik legfontosabb dolog a mi szakmánkban

- mondta.

A grúz diákok is izgalmasnak tartották a foglalkozásokat. Egyikük úgy fogalmazott: hálásak ezért a lehetőségért.

Már most nagyon sokat tanultunk, és köszönjük a tanároknak, hogy ilyen lelkesedéssel, odaadással foglalkoznak velünk.

Egy másik grúz fiatal azt mondta: ezeken a workshopokon megismerhetik, milyenek más országok kurzusai.

Jobban megismerjük egymást, tanulunk egymástól. Ami szerintem a legfontosabb, hogy új metódusokat tanulhatunk más országok színészképzéseiből. Ezt élvezem legjobban az akadémián

- mondta.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről