Mráz Ágoston Sámuel: Az európai politikusok nem Európa jövőjével, hanem egy tagállam belügyeivel foglalkoztak az EP-ülésen

Vágólapra másolva!
Míg Orbán Viktor egy tagállam elnökeként Európa jövőjével, addig az európai politikusok inkább egy tagállam belügyeivel és belpolitikájával foglalkoztak az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi ülésén - mondta a Nézőpont Intézet vezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

Mráz Ágoston Sámuel elmondta: 

az EP balliberális többsége támadást indított, és ellenségnek tekintette a magyar miniszterelnököt, mindezt azért, mert látják benne a "jövő emberét", aki alternatívát épít a brüsszeli elittel szemben, ebben pedig a magyar társadalom többsége mellette áll. 

Hozzátette:

Az EP balliberális-föderalista többsége pártpolitikai csatározássá süllyesztette le azt az alkalmat, amikor meg kellett volna vitatni, hogy a mindenki által elismerten válságban lévő Európai Uniónak mi lehet a kilábalásához vezető útja.

Az elemző kifejtette: ennek az egész koreográfiának Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője volt a "karmestere", aki beszédében a lengyel forgatókönyv magyarországi alkalmazását és a magyar gazdaságpolitika problémáit említette. 

Ő mondta azt, hogy Magyar Péteré lenne a jövő {...}, ami természetesen érthető volt, hiszen az ő pártjába lépett be Magyar Péter

- mondta, hozzátéve: az ukrajnai háború ügyében nemcsak bólogatott, hanem tapsolt a Tisza Párt vezetője, amikor Manfred Weber és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a háború folytatásáról beszélt, a migráció ügyében pedig Magyar Péter egyetlen mondatot sem mondott az Európai Bíróság ítéletének kritikájáról, vagy arról, hogy a migráció kérdésében a magyar miniszterelnöknek lenne igaza. 

Ez csapdahelyzet az Európai Néppártnak, a brüsszeli elitnek és a hozzájuk csatlakozó Magyar Péternek is, mert valójában az európai emberek kisebbségének véleményét képviselik a többség véleményével szemben

- értékelt Mráz Ágoston Sámuel. 
Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője a műsorban azt mondta, a strasbourgi EP-ülésen látott támadássorozatnak belpolitikai, a hazai ellenzéket erősítő célja volt. 

Korábban is voltak ehhez hasonló próbálkozások az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum szerepének felerősítésével, most pedig a Tisza Párt "hóna alá nyúlt" az Európai Néppárt, így próbálva a hazai ellenzéket európai politikai tényezőként beállítani és alternatívaként mutatni 

- vélekedett. Hozzátette, Magyar Péteréknek a néppárti frakcióhoz történő csatlakozás fejében "fel kell majd mondaniuk azokat a leckéket", amelyeket a migráció, az LMBTQ vagy a háború kérdésében elvárnak tőlük. 

Mráz Ágoston Sámuel műsorvezetői felvetésre elmondta, 

a magyar kormányfő Ukrajnával kapcsolatos új stratégiai javaslata, illetve migrációról tett kijelentései - a reakciókból ítélve - több európai parlamenti képviselő "szívét és eszét" találhatták el. 

Kiemelte:

Ezek olyan gondolatok voltak, amelyek ellen józan ember nem tiltakozhat, sőt, még az Orbán Viktort politikai ellenségnek tekintő képviselők is legfeljebb csak hallgatnak ilyenkor.

Az elemző értékelése szerint az EP-ben zajlott vitát higgadtságával és sajátos víziójával megnyerte a magyar miniszterelnök a "fröcsögő és rosszindulattal átitatott" liberális és néppárti képviselőkkel szemben. Ezt jól jelzi, hogy beszéde alatt a Patrióták Európáért frakciója heves üdvrivalgással és tapssal támogatta a kormányfőt - jelezte a Nézőpont Intézet vezetője. Pócza István azt mondta, Orbán Viktor megelégelte az EP-ben évek óta, "mesterséges környezetben zajló és felszínes" vitákat, fontos témákban a valóságról beszélt, kongatta a vészharangot, illetve kiállt az Európai Unióért.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!