A magyargyűlölő Manfred Webert csak a harag vezérli

IMG_4603
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet arról ír, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője az elmúlt időszakban minden oldalról támadások célpontjává vált. A Süddeutsche Zeitung elemzése szerint a CSU-politikus jelenlegi helyzete jól tükrözi az európai politika megosztottságát és feszültségeit.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet összefoglalója szerint az elmúlt hét különösen viharos volt Manfred Weber számára. A portál szemléje szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Parlamentben frusztrált magyargyűlölőnek nevezte. A Zöldek azzal vádolták, hogy „a szélsőjobb barátja”, míg saját pártja, a CSU azzal támadta, hogy túlságosan közel áll a Zöldekhez.

Orbán Viktor megkerülhetetlenné vált

Weber Orbánt „a múlt emberének” minősítette, ám a cikk szerzője szerint „azonban Weber állítása Orbánról kétségtelenül túlzás”. 

Az Európai Parlamentben a jobboldali blokk olyan nagyra nőtt, hogy az EPP vezetője már nem tudja teljesen megkerülni őket. 

Ez magyarázhatja Weber azon törekvését, hogy bizonyos kérdésekben együttműködjön a jobboldali erőkkel, beleértve Giorgia Meloni Olasz Testvérek pártját is. A lap emlékeztet arra is a Magyar Nemzet szerint, hogy Orbán Viktor pontosan megfogalmazta, mi a baja a magyarokkal és személy szerint a magyar miniszterelnökkel az EPP vezetőjének, hogy Weber azért lett „magyargyűlölő”, mert nem segítette őt az Európai Bizottság elnöki székébe 2019-ben:

Sajnálom, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője zárójelbe teszi a valóságot. Azt mondja, hogy a magyar kormányzó párt nem nyerte meg az európai választásokat Magyarországon. Negyvenöt százalékot kaptunk. Önök Németországban harmincat, akkor ki nyert itt? És ha már ön nem riadt vissza a személyes megjegyzésektől, nekem is engedjen meg egy személyes megjegyzést. A harag rossz tanácsadó. Tudjuk, hogy vannak konfliktusok közöttünk. 2018-ban jelentős szerepet játszottam abban, hogy ön nem lehetett bizottsági elnök. Én támogattam volna önt, meg is ígértem, hogy támogatni fogom. Csak ön azt nyilatkozta utána, hogy nem akar a magyarok szavazatával bizottsági elnök lenni. Hát nem lett. Ezért haragszik rám. Ott akar ülni abban a székben, ahol most Ursula von der Leyen van, de rájött, hogy miattam nem ül ott, ezért haragszik rám. De ezen én nem tudok segíteni.

A teljes cikk elolvasható ITT!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!