Karácsonyék megint csak ígérgettek, kiderült, hogy nem a fiataloknak adták a bérlakásokat

Választások2024, Karácsony Gergely, KarácsonyGergely, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09., Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje, PárbeszédZöldekDKMSZPfőpolgármesterjelöltje
Fotó: fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet
Vágólapra másolva!
Főleg egyedülálló hajléktalanoknak és gyermektelen pároknak kedvezett Karácsony Gergely főpolgármester és csapata, amikor bérlakásokat kellett kiosztani a fővárosban. A Magyar Nemzet információi szerint a korábbi ciklusban 299 fővárosi bérlakásba költöztek új bérlők, ám ennek a nem sokkal több mint a felébe költözhetett be kiskorú gyermekkel rendelkező család. A fővárosi bérlakások harmadába egyedülálló hajléktalan személyek kerültek. A fővárostól a portál megkapta a hivatalos számokat, amelyek azt mutatják: a főpolgármester csak beszél a fiatalok lakhatási problémáiról, ám az elmúlt öt évben ezért semmit sem tett.
Vágólapra másolva!

A lakások harmadába egyedülálló hajléktalan személyek kerültek

A Magyar Nemzet utána járt, mennyire van valóságalapja annak, hogy Karácsonyék a fiatalok lakáshoz jutását támogatják. Mint kiderült, a korábbi ciklusban 299 fővárosi bérlakásba költöztek új bérlők, ám ennek a nem sokkal több mint a felébe költözhetett be kiskorú gyermekkel rendelkező család.

A lap szerint beszédes, hogy a lakások harmadába egyedülálló hajléktalan személyek kerültek. A fővárostól megkapták a hivatalos számokat, amelyek azt mutatják: 

a főpolgármester csak beszél a fiatalok lakhatási problémáiról, ám az elmúlt öt évben ezért semmit sem tett. A fővárosi önkormányzat a nem hátrányos helyzetű fiataloknak a kudarcba fulladt Fővárosi Lakásügynökséget ajánlja, miközben a programba összesen fél év alatt mindössze 25 lakást sikerült a piacon lévő 140 ezer elérhető bérlakásból bevonni, azaz nem adott megoldást a fiatalok kezébe.

Nem adnak érdemi segítséget a fiataloknak

A főváros tulajdonában álló lakások bérleti joga jelenleg alapvetően lakáspályázat útján és méltányossági alapon szerezhető meg – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a fővárosi önkormányzat. A portál szerint Karácsony Gergely főpolgármester rendre a fiatalok lakhatási válságáról beszél, ezért 2024-ben a lakhatási válság megoldásának egyik eszközeként létrehozták a Fővárosi Lakásügynökséget, amelynek feladata az lenne, hogy segítséget nyújtson azoknak a budapesti kötődésű embereknek, akik piaci alapú bérleti díjakat jövedelmi helyzetük miatt nem vagy csak nehezen tudják megfizetni.

A valódi segítség a bérlakások építése, illetve a meglévők kiadása lenne. Jelenleg a fővárosnak 1238 bérlakása van, amelyből jelenleg 229 lakásban nem laknak, és ebből is 91 üres lakás nyugdíjas házban található. Az üres lakások közül jelenleg harminc ingatlan beköltözésre alkalmas állapotú, ebből 17 nyugdíjasházi lakás. Az üres lakásokból 199 helyreállítandó, ezek közül 74 nyugdíjasházi lakás.

A főváros kérésükre részletezte: a 2019–2024 közti ciklusban a főváros feladatának tekintette, hogy különböző lakhatás szempontjából hátrányos helyzetben lévő célcsoportok, például fedél nélküliek, több kisgyermeket nevelő, stabil lakhatással nem rendelkező szülők lakhatáshoz jutását segítették a társadalmi felelősségvállalás és szolidaritás alapján. Mindez számokban úgy néz ki, hogy a bérbe adott 299 lakásból 189 lakást hajléktalan élethelyzetből vagy családi átmeneti otthonába kikerült személyek részére adtak bérbe. Ez több mint a fele a bérbe adott lakásoknak.

Ami ennél is szembetűnőbb: a 189 bérbe adott lakásból 101-be a bérlő egyedül költözött, 58 lakásba két fő költözhetett be, ebből mindössze öt kiskorú gyermek kapott lakhatást.

A többgyermekes családok közül kilenc lakásba háromfős családok költöztek összesen tíz gyermekkel, tizenhárom lakásba négyfős családok összesen 27 kiskorúval, öt lakásba, ötfős családok 16 gyermekkel költöztek, és egy lakást adtak ki egy négygyermekes család részére. Két hétfős család is otthonra talált.

A fennmaradt 88 lakásból további 22 bérleménybe méltányosság jogcímén költöztek.

A lap szerint tehát a gyermektelen egyedülálló vagy párban élő hajléktalanoknak kedvezett a főváros. 

A teljes cikk ITT olvasható el!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!