Lelőttek egy rendőrt házkutatás közben Bőnyben

Vágólapra másolva!
A rendőrök 8 évvel ezelőtt házkutatást akartak tartani a bőnyi Györkös Istvánnál. A házkutatásból azonban lövöldözés lett, ami közben lelőttek egy rendőrt, Pálvölgyi Péter őrnagyot, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A férfit végül a TEK fogta el, a bíróság pedig 2019 decemberében jogerősen életfogytiglani büntetésre ítélte.
Vágólapra másolva!

Pontosan 8 éve történt a bőnyi rendőrgyilkosság. 2016. október 26-án a rendőrök azért mentek ki Györkös István, a szélsőjobboldali Magyar Nemzeti Arcvonal alapítójához, hogy házkutatást tartsanak nála. Ekkor azonban megtörtént, amire kevesen számítottak, lelőttek egy rendőrt. 

2016. október 26-án lelőttek egy rendőrt Bőnyben.
2016. október 26-án lelőttek egy rendőrt Bőnyben
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Lelőttek egy rendőrt, kommandósok leptél el a települést 

Amikor a rendőrök odaértek Györkös István házához, a férfi kért tőlük pár perc türelmet. Arra hivatkozott, hogy be kell zárnia a kutyát. Ez azonban nem volt igaz. Időt akart nyerni magának ahhoz, hogy visszamenjen a házba, magához vegye a fegyverét és elbarikádozza magát. A gépfegyver ezek után csőre töltve, kibiztosítva volt a kezében. 

A rendőrök egy idő után utána mentek. Amikor beléptek a házba, Györkös rájuk lőtt. 

Három lövést adott le a három rendőrre, ebből egy golyó a fején találta el a 46 éves Pálvölgyi Péter őrnagyot, aki azonnal belehalt a sérüléseibe. 

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ezek után a másik két rendőr vissza lőtt, és eltalálták Györköst a hasán. Tűzpárbaj közben a TEK kommandósai is a helyszínre értek, ekkorra azonban a férfi még inkább elbarikádozta magát és azzal fenyegetőzött, hogy mindenki lelő, aki a közelébe megy. 

A sérülése miatt azonban egyre inkább romlott az állapota, így végül a TEK-esek újabb áldozat nélkül el tudták fogni. 

A rendőrökre akarta fogni a gyilkosságot 

Az ügyet első fokon a Szombathelyi Törvényszéken tárgyalták, ahol Györkös István az egyik tárgyalás elején jelezte, hogy vallomást akar tenni. Ekkor a korábbi állításaihoz hasonlóan megint azt bizonygatta, hogy nem ő lőtte fejbe az őrnagyot, hanem az egyik rendőr lőtte le véletlenül. Ezt azzal is bizonygatta, hogy nem találták meg a DNS-ét a lőszeren. Ezenfelül azt is állította, hogy nem emlékszik a történtekre, miután meglőtték. 

A tárgyaláson azonban a fegyverszakértő megcáfolta, hogy esetleg egy másik rendőr lövedéke végzett Pálvölgyi Péterrel. 

A gyilkos golyót ugyanis biztosan az ebédlő irányából érkezett, ahonnan Györkös István lőtt a rendőrökre, nem pedig a bejárati ajtó felől.

 A szakértő véleménye miatt vita alakult ki a tárgyalóteremben, a férfi a következőt mondta

Hülyének néznek! Lehet, hogy öreg vagyok, de nem hülye! Ez egy ellenséges szakvélemény!

A tárgyaláson az orvosszakértő elmondta, hogy az őrnagy a fejlövéstől felgyülemlett vértől megfulladt. Ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel az agyroncsolódásba halt volna bele. 

Életfogytiglani ítélet 

A bíróság elsőfokon, 2019 nyarán 

  • a rendőr meggyilkolásáért 
  • és lőfegyverrel visszaélés miatt 

életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Györkös Istvánt. Az ítélet azonban nem lett jogerős fellebbezések miatt. 

Másodfokon a Győri Ítélőtábla azonban már jogerősen ítélte életfogytiglani büntetésre a rendőrgyilkost 2019 decemberében.

Györkös István legkorábban 25 év elteltével, 101 évesen szabadulhat. 

Pálvölgyi Pétert katonai tiszteletadás mellett temették el a pilisszentkereszti temetőben. Pintér Sándor belügyminiszter posztumusz alezredessé léptette elő. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!