Medvét láttak Bajót mellett

Vágólapra másolva!
"Kérek minden erdőjárót, hogy fokozott figyelemmel tartózkodjanak az erdőkben" - írta Bajót polgármestere a település közösségi oldalán kedden reggel, miután több bejelentés érkezett hozzájuk hétfőn arról, hogy medvét láttak a község Péliföldszentkereszt részén.
Vágólapra másolva!

Budapesttől nem messze, egy patak mellett medvét láttak - írja a Kemma.

medve,támadás
Szlovákiából jöhetett át az állat, ahol nemrég halálos támadás történt
Fotó: Biosphoto via AFP / Biosphoto via AFP/Christophe Perelle / Biosphoto

A Komárom-Esztergom vármegyei Bajót községhez közel, Péliföldszentkereszten látták többen az állatot - derül ki Tóth Zoltán polgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzéséből. 

A vadásztársaság hivatásos vadásza még tegnap délután bejárta a helyszínt, majd ma reggel én személyesen is bejártam a területet, mint aktív vadász.

 "Sem a szakszemélyzet, sem pedig én medvére utaló konkrét nyomot (lábnyom) nem találtunk. Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy az észlelések nem voltak valódiak! Ezért kérek minden erdőjárót, hogy fokozott figyelemmel tartózkodjanak az erdőkben, és ha bármilyen szokatlan dolgot (közvetlen találkozás, lábnyom, stb.) tapasztalnak, látnak azt haladéktalanul jelezzék az önkormányzat, a rendőrség, vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park felé! Azt gondolom, hogy jelen esetben tökéletesen igaz a közmondás, miszerint jobb félni, mint megijedni” - írta a településvezető. 

A medve valószínűleg Szlovákiából ment át a területre, ahol nemrég halálos medvetámadás történt. Egy férfit gombászás közben sebesített meg az állat úgy, hogy nem tudták megmenteni az életét. Nemrég egy idős férfira támadt egy medve a Plitvicei-tavaknál. A 64 éves illetőt este érte a támadás, elmondása szerint séta közben, körülbelül 800 méterre a saját házától. Az állat egy bokor mögül futott elő, és terítette le. A férfi az arca elé emelte a karját, a medve azt harapta meg, majd otthagyta. A Plitvicei-tavak Horvátország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, a térségben mintegy ezer barnamedve él, ám támadások ritkán történnek. 

Borsod és Nógrád vármegyékben is már többször láttak medvét az elmúlt hetekben, de Hajdú-Biharban is óvatosnak kell lenni. Filemon Mihály, 

Nyírmártonfalva polgármestere szintén egy bejegyzésben írt arról, hogy többször is észleltek barna medvét a településen és Vámospércs környékén.

 Mint írta, a Nyírerdő Zrt., majd a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság felé is jelezték ezeket az eseteket. "Legalább annyian állítják, mint amennyien vitatják. Korábban nem volt barna medve Hajdú-Biharban, ez egy speciális helyzet. Nem vadászható, a természetvédelmi hatóság hatásköre" - mondta Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Vármegyei Vadászkamara elnöke a HAON megkeresésére.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!