Orbán Viktor: Fényesek a magyar gazdaság kilátásai

Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen és Manfred Weber bejelentették, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, amit nyíltan belevágtak Magyarország képébe, ahelyett, hogy az európai ügyekkel foglalkoznának: megnevezték, hogy kik legyenek egy új kormány tagjai, többek között Dobrev Klára és Magyar Péter - minderről Orbán Viktor kormányfő beszélt péntek reggeli rádióinterjújában.
Vágólapra másolva!

Van egy átgondolt programunk, egy kiváló szakmai munka készült Bóka János miniszter vezetésével. Egy színvonalas vitát tudtunk volna rendezni arról, hogy miért van bajban az európai gazdaság – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában. A miniszterelnök elmondta, hogy az Uniónak gondja van a migránsokkal, a zöld átmenettel, az EU-s polgárok pénze pedig Amerikában köt ki.

Egy politikai pofozkodást képzeltek el és nekünk rontottak

- tette hozzá az Európai Parlamentben a héten zajló vitáról.

Mint jelezte, amikor rárontanak az embere, akkor két lehetőség van, elengedni a füle mellett az elmondottakat, de úgy döntött, hogy nem hagyhatja magát. Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten. Néhány lángos és tasli leesett – jegyezte meg a kormányfő. Elmondta, hogy az európai kultúra a magyar ember fejében egy minőségi kifejezés, azonban nem színvonalasabbak az uniós viták.

Kormányt buktatna Brüsszel

Emlékeztetett, hogy Ursula von der Leyen és Manfred Weber bejelentették, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, amit nyíltan belevágtak Magyarország képébe, ahelyett, hogy az európai ügyekkel foglalkoznának. 

Megnevezték, hogy kik legyenek egy új kormány tagjai, többek között Dobrev Klára és Magyar Péter

- szögezte le Orbán Viktor, egyben megjegyezte, hogy a két érintett fél világosan megmondta, készen állnak arra, hogy teljesítik amit Brüsszel követel. Ez négy súlyos dolgot követel a miniszterelnök szerint: beszállunk a háborúba Ukrajnával, be kell engedni a migránsokat, a családvédelmi törvényeket el kell törölni, és be kell szállni a gazdasági hidegháborúba.

A magyarok döntenek a saját jövőjükről

A kormányfő szerint világossá kell tenni, hogy értjük mi a tervük, de mi is itt vagyunk. – Lehet, hogy Brüsszelben ezt szeretnék, de ehhez a magyaroknak is lesz egy két szava. Mi ezt nem fogjuk engedni. Majd a magyarok eldöntikm milyen kormányuk legyen – fogalmazott. Orbán Viktor szerint ez ugyanolyan, mint amilyen a Szovjetunió volt, szerinte a magyarok ide nem akarnak visszamenni. Hozzátette: a mi legnagyobb szövetségesünk a valóság és a nyilvánosság, ezért a kormányfő ilyenkor előveszi a tényeket. Szerinte nem akarják a brüsszeliták ezt a csatát, mert túl sok takargatnivalójuk van, így vissza fognak térni az európai stílusú politikához.

Schengen megmentése, a migráció megállítása

A miniszterelnök emlékeztetett: 2011-ben voltunk utoljára az Unió soros elnöke, akkor a 2008-as gazdasági válság hatásait kellett kezelni. Ekkor jött létre egy testület azon uniós miniszterelnökökből, akik az eurozónához tartoznak. Ez lett az eurozóna tanácsa. Mint mondta, nem vagyunk tagjai ennek az eurozónának, de meghívtak bennünket sokszor erre a tanácskozásra. A miniszterelnök azt javasolja, csináljuk ugyanezt a schengeni zónával.

A schengeni rendszerben érintett miniszterelnökök hozhassanak döntéseket a migráció kérdésében, hagyjuk ki ebből a Bizottságot. Ez alá a testület alá kell berendelni az uniós határvédelemhez létrehozott Frontexet – fogalmazott. A miniszterelnök elmondta, hogy a migrációba kormányok buknak bele. Jelezte, hogy az eddig biztonságos utcák már nem biztonságosak és megnőtt a terrorfenyegetettség is. – Egy fordulat következett be – jegyezte meg Orbán Viktor, majd felidézte, hogy egész Európában kezd megváltozni a migráció ügyéhez való hozzáállás. 

Új lendületet kell adni Magyarországnak

A versenyképességi csapda kapcsán elmondta, hogy távol vannak egymástól az álláspontok, ezért Magyarországnak csak saját magával kell foglalkoznia. Összeraktuk az akciótervet, amivel Magyarországnak új lendületet fogunk adni – fogalmazott a kormányfő. Jelezte, hogy a gazdasági semlegesség 3-6 százalékos gazdasági növekedést fog jelenteni. Megjegyezte, hogy ez még a mostani negyedévben nem fog jelentkezni, azonban 2025 elején robbanásszerű növekedés várható. Jelezte, hogy a megfizethető lakhatás tekintetében kell előrelépni, és Budapesttel is készen állnak a tárgyalásra.

 Támogatni fogjuk a falusi lakás- és házépítést, az emberek megtakarításait is felhasználjuk 

- monda a kormányfő.

Szót ejtett arról is, hogy jól haladnak a tárgyalások a szakszervezetekkel a bérekről, a cél, hogy egymillió forintos átlagkereset legyen Magyarországon. Továbbá elkészül a munkáshitel, valamint a Demján Sándor programmal segítik a kis- és középvállalkozásokat. – Én erre összpontosítok, a brüsszeliek pedig egyék meg, amit főztek – tette hozzá.

Konzultálni kell a magyar emberekkel

A miniszterelnök elmondta, ehhez a programhoz gazdasági növekedés kell. A magyar gazdaság belső növekedéséből kell kitermelni ehhez a forrásokat, ez lehetséges Orbán Viktor szerint. Később ezeket az intézkedéseket az emberekkel is meg szeretnék beszélni, ehhez a gazdaságpolitikához kell egy új egyesség is – hangsúlyozta.

A fogyasztásról szóló vitát a kormányfő nem tartja egészséges vitának. Aki megkapja a fizetését, lehet, aktuálisan épp megtakarítani szeretne, ezt döntsék el az emberek maguk. Az emberek tudják legjobban, hogy mit szeretnének a jövedelmükkel Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök úgy látja,

 a gondot az okozza, hogy az európai járműipar termelése lelassult. Magyarország járműipari nagyhatalom, a nagy, német autómárkák mindegyike jelen van hazánkban. A gyártás most áll át elektromosautó-gyártásra.

Fényes kilátások

– Minden nagy autógyár itt marad majd Magyarországon, mert megkezdődtek azok a beruházások, amelyek a termelést a jövő autógyártásában is Magyarországon fogják tartani. Ez óriási dolog. Ezt az emberek ma nem látják, de pár év múlva nyilvánvaló lesz, hogy a világ előtt két-három lépéssel jártunk – mondta. A miniszterelnök szerint a következő év második felében újra lendületet kaphat a gépjárműgyártás, ezért meri vállalni a 3-6 százalékos gazdasági növekedést. A miniszterelnök szerint hosszabb távon fényesek a magyar gazdaság kilátásai.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!