Orbán Viktor leleplezte a háborúpárti és magyarellenes Brüsszelt

IMG_4629
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a magyar uniós elnökségi programot szerette volna bemutatni a képviselőknek Strasbourgban, az Európáai Parlamentben, és megvitatni velük, azonban értelmes hozzászólások helyett csak alpári gyalázkodásra volt képes a baloldal, a magyar kormányt megbuktatni szándékozó brüsszeli bürokraták és alázatos szolgáik. Orbán Viktor kijelentette, a valóság az, hogy az Európai Unió meggondolatlanul, téves számítások alapján és elhibázott stratégiával vágott bele ebbe az ukrajnai háborúba. A kormányfő később pedig arról beszélt, hogy Ursula von der Leyen, és Manfred Weber bejelentette, meg akarja buktatni a magyar kormányt. A héten folytatódott Magyar Péter botránysorozata is, mivel kiderült, hogy milliókkal tömte ki ki az öccsét.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, és Manfred Weber bejelentette, meg akarja buktatni a magyar kormányt. Gondoltam, hogy ez az álláspontjuk, de nem hittem volna, hogy nyíltan kimondják. Szokatlan ennek a nyíltsága, főleg, hogy azt is elmondták, kikből álljon ez a kormány – mondta el október 11-én Orbán Viktor a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország - című műsorában. 

Orbán
Orbán Viktor:  Ursula von der Leyen, és Manfred Weber bejelentette, meg akarja buktatni a magyar kormányt
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök szerint megnevezték a két személyt, akikből elképzelnék a következő magyar kormányt: az európai szocialisták Dobrev Klárát akarják delegálni, a Néppárt meg a Tisza Pártot Magyar Péterrel. 

Világossá tették, hogy ez az a koalíció, aminek a szerződése tulajdonképpen, vagy házassága, ott meg is történt a szemünk előtt, és amelyet papként vagy anyakönyvvezetőként von der Leyen celebrált és Manfred Weber volt a tanú.

A két érintett fél pedig világosan megmondta, hogy ők készen állnak arra, hogy teljesítsék azt, amit Brüsszel követel Orbán Viktor szerint.

A kormányfő úgy véli, ez négy súlyos dolgot jelent, és mind a négyet el is fogadták. Az egyik, hogy beszállunk a háborúba, Ukrajnának fogunk fegyvert szállítani és adunk pénzt nekik a magyar költségvetésből. Illetve támogatják a brüsszeli migrációs politikát. A miniszterelnök szerint be kell engedni a migránsokat, a családvédelmi gyermekvédelmi törvényeket el kell törölni, és végül bele kell szállni a gazdasági, kereskedelmi, hidegháborúba, ha a „megállapodás” szerinti kormány lenne. Brüsszel célja, hogy egy szocialista és egy néppárti delegálással Magyarországnak „brüsszeli kormánya” legyen. A miniszterelnök szerint ez az értelme annak, ami Strasbourgban történt.

Egy új uniós versenyképességi paktum elfogadását sürgette a kormányfő az Európai Parlamentben. Orbán Viktor a képviselőkkel ismertette a magyar uniós elnökség programját. A miniszterelnök kiemelte: az új versenyképességi paktumot a magyar uniós elnökség november 8-ai, budapesti informális ülésén hagyhatják jóvá. A versenyképességi javaslatokról szólva megismételte: kiemelt cél az adminisztratív terhek és a túlszabályozás csökkentése, a belső piac megerősítése, a tőkepiaci unió, valamint a zöld iparpolitika. A migráció kezelésére a kormányfő a schengeni csúcstalálkozók rendszerének bevezetését javasolta: Hozzátette: Magyarország azt szeretné, hogy az év végéig történjen meg Bulgária és Románia teljes schengeni csatlakozása.

Orbán
Orbán Viktor: Egy a patrióták elleni támadást folytatott a bizottság elnöke

Orbán Viktor: Régebben nem mondott volna ilyeneket a bizottság elnöke

Ursula von der Leyen és a parlamenti képviselőcsoportok felszólalása után Orbán Viktor azt mondta, szerencsétlen dolog, amit csinál. Régebben nem mondott volna ilyeneket a bizottság elnöke. A bizottság régen egy semleges testület volt, az volt a dolga, hogy a politikai vitákat félretolja - tette hozzá. Egy a Patrióták elleni támadást folytatott a bizottság elnöke. 

Minden analógia és összehasonlítás 1956 és Ukrajna között teljesen fals dolog, és ezt határozottan visszautasítom.

Viszont szívesen beszélek arról, hogy már az angolszász nyilvánosságban is van egy mondat, amit mindenki elfogad, csak úgy látom, a háború mellett érvelő európai képviselők nem fogadják el. Ahogy az angolszász sajtó írja, ha győzni akarunk, először kell, hogy legyen elég bátorságunk, hogy beismerjük azt, hogy vesztésre állunk - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte, az a helyzet, hogy vesztésre állunk az ukrán fronton. 

És önök itt úgy tesznek, mintha ez nem így lenne. A valóság az, hogy a bizottság elnök asszonyának is köszönhetően az Európai Unió meggondolatlanul, téves számítások alapján és elhibázott stratégiával vágott bele ebbe a háborúba."

Orbán Viktor elmondta, ha győzni akarunk, a mostani vesztes stratégiát meg kell változtatni. Ez egy rosszul megtervezett és rosszul végrehajtott stratégia. Ha ezen az úton megyünk tovább, veszíteni fogunk - tette hozzá. 

Ha azt akarjuk, hogy Ukrajna ne veszítsen, akkor stratégiát kell váltani. Itt azt javaslom, ezt fontolják meg."

A kormányfő közölte, minden háborúban kell, hogy legyen diplomáciai tevékenység, kell, hogy legyen kommunikáció, direkt vagy indirekt kapcsolattartás. Ha ezt elmulasztjuk, egyre mélyebbre megyünk a háború bugyrába. Egyre kétségbeesettebb helyzetek lesznek, egyre többen halnak meg, százezrek halnak meg, most is még mi itt beszélünk, ezrek halnak meg Ukrajnában - tette hozzá. 

Ennek a konfliktusnak ezzel a stratégiával nem lesz megoldása a harctéren. Ezért javaslom, hogy álljanak inkább a béke mellett. Érveljünk a tűzszünet mellett, és csináljunk egy másik stratégiát, mert ezen mindannyian rajta fogunk kapni."

Orbán Viktor nyerte a szerdai vitát

Orbán Viktor egy átfogó és nagyon komplex előadást tartott Európa helyzetéről, és arról, hogy a soros elnökség során milyen változásokat szeretne elérni az Európai Unióban” – fogalmazott Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A politológus kifejti: Európa mind versenyképességi, mind más egyéb szempontból komoly lemaradásban van Amerikával és Kínával szemben.

Ezt, teszi hozzá, nem Orbán Viktor mondja, hanem a Draghi-jelentés, amely az Európai Unió felkérésére, az Európai Bizottság felkérésére készült el. (emlékezetes: a problémafelvetésben közel is volt egymáshoz a két álláspont).

„Tehát gyakorlatilag az Európai Uniónak a hivatalos jelentése is Orbán Viktor állításait támasztja alá, és egyébként a miniszterelnök is elmondta, hogy ezekkel egyetért, és új megoldásokat javasolt a mostani előadásában” – vélekedik Deák, aki szerint Orbán Viktor az európai parlamenti beszédében Magyarországért és Európáért szólal fel, „míg a balliberális képviselők aktuálpolitikai, pártpolitikai csatározásra használták fel ezt a terepet”.

Mint mondja, láttuk Dobrev Klárának a felszólalását, láttuk Magyar Péternek a felszólalását, amelyek lényegében belpolitikai vitákat vitték ki külföldre, 
és Magyarország ellen hergeltek, Magyarország ellen beszéltek külföldön is az Európai Parlamentben, húzza alá Deák.

A megfizethető energiaárak és a tőkepiaci unió létrehozása is szerepel a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktumban, amelyet a november elejére tervezett budapesti informális találkozón hagyhatnak jóvá - közölte október 8-i nemzetközi sajtótájékoztatóján Strasbourgban a kormányfő. Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy schengeni csúcstalálkozók rendszerének bevezetését javasolja a magyar uniós elnökség a migráció kezelésére.

Újabb botrányok Magyar Péter körül

A mögöttünk hagyott héten Magyar Péter körül újabb botrányok robbantak ki. Vogel Evelin, a diszkópolitikus korábbi barátnője október 11-én arról beszélt, hogy Magyar Péter átlépett egy határt, egy olyan határt, amit azt gondolom, hogy senki nem engedhet meg magának, főleg nem egy olyan ember, aki azt mondja magáról úton-útfélen, hogy emberséges, empatikus, hogy az emberekért van, hoz meg áldozatokat. Többek között kiderült, hogy Magyar Péter megkérte arra, hogy menjen el hozzá, vigye el a nála maradt dolgait, majd amikor megérkezett, akkor Magyar Péter és Radnai Márk egy papírral a kezében jöttek. A papíron az állt, hogy tudják, hogy én mit tettem, hogy mi van nálam, és hogyha nem csinálom azt, amit mondanak, hogyha nem segítek nekik, akkor tönkreteszik az életemet, börtönbe juttatnak - tette hozzá. Vogel Evelin még szeptember végén egy másik interjúban Magyar Péter addig nem ismert, erőszakos, manipulatív, hazug és törtető oldalát mutatta be.

Havi 750 ezret kapott a Volánbusztól Magyar Péter öccse, amikor Magyar Péter a cég igazgatóságában ült

Magyar Péter és öccse mindketten nagyjából nyolcmillió forintot kerestek a vállalatnál. Nem a Volán az egyetlen köztulajdonban álló cég azonban, ahonnan hatalmas összeghez jutottak. Amikor Magyar Péter a Diákhitel Központot vezette, öccse az egyik olyan beszállítónál dolgozott, amelynél túlárazást állapított meg az állami ellenőrzés - írja a Magyar Nemzet. A lap megtudta, mire vették fel és mennyiért alkalmazták Magyar Péter testvérét az állami vállalatnál. 

Magyar Mártonnal kommunikációs tanácsadói szerződést kötött a Volán, a megállapodás havi 750 ezer forintról szólt.

Magyar Márton külső kommunikációs munkatársként több mint nyolcmillió forintra tehetett szert tizenegy hónap alatt. A Magyar testvérek egyidőben kaptak állást a Volánnál: Magyar Mártonnal 2023 februárjával kötöttek szerződést, Magyar Pétert pedig márciusban nevezték ki a cég igazgatósági tagjává. Körülbelül egyszerre is távoztak: előbbi november 30-án. További hasonlóság, hogy a Volánbusznál Magyar Márton nagyjából 8,2 milliót szerezhetett meg, Magyar Péter pedig 7,7 millió forintot.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Magyar Márton pontosan milyen munkát végzett, de azt igen, hogy Magyar Péter hogyan dolgozott a Volánnál a havi 945 400 forintjáért.

 A Magyar Nemzet ugyanis megismerte az igazgatósági ülések jegyzőkönyveit, amikből kiderül, hogy Magyar Péter nem működött közre az igazgatóság munkájában. Alig szólt hozzá a témákhoz, szinte mindent megszavazott, miközben akadtak megrázó felvetései. Egy alkalommal lényegében a jegyárak emelése, máskor pedig a vonalbezárások mellett érvelt.

Ahogy korábban a lap megírta, az Átlátszó nyilvánosságra hozta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát, amelyben a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ szerződéseit tekintették át. 

A 2021-es vizsgálat többszörösen túlárazott megállapodásokra, kamu megbízásokra és ajánlatkérésekre, eleve borítékolható győztesekre bukkant.

 A jelentésből kiderült, hogy a Diákhitel Központ akkori beszállítója volt a PlanB Magyarország Kft. is, amelynek akkoriban a cég munkatársa volt Magyar Márton. Magyar Péter 2019 júniusában vette át a Diákhitel Központ vezérigazgatói posztját, 2019. augusztus elsejétől lett a testvére a PlanB alkalmazottja. A kft. mintegy hat hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként havi 300 ezer forintért. Magyar Péter testvére 2020 februárjában felmondott, de azt nem írták meg, miért.

A Kehi által nyilvánosságra hozott szerződések között van több PlanB Kft.-vel kötött megbízás 2019 decembere és 2020 decembere közötti időszakra vonatkozóan. A hivatal szerint a cég rendkívül drágán dolgozott, így például írtak egy 40 oldalas tanulmányt a Z-generációról négymillió forintért.

Egy másik esetben 4,4 millió forintot kaptak a Diákhitel Központtól egy 18 diából álló előadásért.

 A Kehi tájékoztatása szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett az a vállalkozás, amely Magyar Péter öccsének is adott munkát. 

A Diákhitel Központ szerződései miatt a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával február óta nyomoz.


Hatalmas segítség a kis-és középvállalkozóknak

2028-ig összesen 600 milliárd forintnyi hitelt kaphat mintegy 17 ezer hazai kis- és közepes vállalkozás az InvestEU program részeként. A Garantiqa csaknem 400 milliárd forintra vállalt garanciát. A közvetlen uniós viszontgaranciával igényelhető termék elsőként a CIB Bank, az MBH Bank és az Oberbank ügyfelei számára lesz elérhető.

Furcsa alakuló ülés

A polgármester nélkül tartott alakuló ülést október 7-én az óbudai közgyűlés. A vesztegetés gyanújával letartóztatásban lévő Kiss László bár korábban kérvényezte, nem engedték ki a fogdából az ülésre. Az egyik alpolgármester, Czeglédy Gergő szintén letartóztatásban van.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!