Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Újabb botrányos részletek derültek ki a Gyurcsány-párti Trippon Norbert ügyében

tripponnorbertvarjulaszlo
Trippon Norbert és Varju László
Fotó: Facebook/Varju László
Vágólapra másolva!
Egy baloldali kifizetőhálózat képe rajzolódik ki a szemünk előtt abból a botrányból, amely először csak az újpesti alpolgármester és felesége házfelújítási ügyéről szólt. A PestiSrácok.hu tényfeltáró cikkéből, illetve az eddig nyilvánosságra került információkból azonban az derül ki, hogy egy valódi pénzszivattyúról lehet szó, amit megerősít a Trippon-ügyben elrendelt nyomozás egyik gyanúsítottjának vallomása is - írta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A fellelhető információk szerint ugyanaz az építőipari vállalkozás újította fel Trippon Norberték családi házát, ami Gyurcsány bizalmasa, a Mártha Imre fémjelezte közművek, illetve több baloldali vezetésű önkormányzatnál is nagyot kaszált az elmúlt években – derül ki a PestiSrácok.hu mai cikkéből. A portál hozzátette: a főként százmilliókat zsebre tevő vállalkozás nem más, mint a Szin-Ker Építő Kft.

A II. kerület egymilliárddal, Kispest 112 millióval, a XIII. kerület 258 millióval, míg Újbuda 918 millió forinttal hizlalta a Szin-Ker-t. Ehhez jönnek még a fővárosi önkormányzat közműszolgáltató cégei által biztosított, ugyancsak jól fizető munkák, általában keretszerződésekben – hangsúlyozta írásában a PestiSrácok.hu. A portál két tényfeltáró cikkét itt és itt olvashatják el.

 

Házkutatás Tripponéknál
A Magyar Nemzet közölte, a Szin-Ker neve az elmúlt időszakban az újpesti DK-s alpolgármester házfelújítási botránya miatt vált ismertté. Emlékezetes: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) házkutatást tartott, majd iratokat foglalt le Trippon és felesége házánál. A hatósági intézkedés oka Tripponék családi házának felújítása volt, ami a korábban nyilvánosságra került adatok szerint közpénzből történhetett. Az azóta egyre több kérdést felvető ügyben Budai Gyula is lépett, és vesztegetés miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

A történet előzménye, hogy egy milliárdokat forgató, számlagyáras bűnbandához tartozó céggel, a Motingatlan Kft.-vel és az alpolgármesterrel kapcsolatban az adóhatóságnál egy ismeretlen személy bejelentést tett. Eszerint a Motingatlan nagy összegű, vélhetően fiktív számlákat állított ki Trippon feleségének. A bejelentő megjegyezte, hogy ezek a számlák az alpolgármester családi házának felújításáról szóltak, csakhogy tudomása szerint a kivitelezést nem is a Motingatlan, hanem a Szin-Ker Építő Kft. végezte. A bejelentő fontos körülménynek nevezte, hogy az alpolgármester házának felújítása egybeesik a Szin-Ker közel háromszázmillió forintos keretszerződésével, amit az alpolgármester által felügyelt Újpesti Városgondnokság Kft.-vel kötött. Ez a cég az újpesti önkormányzat tulajdonában áll, így bevétele kizárólag az önkormányzattól származó közpénz.

 

A DK-s alpolgármester fizethette ki a fiktív számlákat
Erős a gyanú, hogy a szerződésért cserébe végezték a ház felújítását, méghozzá közpénzből – hangsúlyozta a NAV-nak a bejelentő, aki még egy nagyon fontos információt közölt az adóhatósággal: 

tudomása szerint Trippon a fiktív számlákat a Motingatlannak a saját bankszámlájáról, átutalással egyenlítette ki.

Mindez pedig a lap forrásai szerint Trippon felelősségét is felvetheti a jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban. Az ügynek egyébként már van három gyanúsítottja is.

 

Baloldali pénzszivattyú működhet több kerületben is?
A lap emlékeztet, hogy az egyik gyanúsított a Motingatlan ügyvezetője, aki ráadásul terhelő vallomást tett Trippon Norbertékra. A férfi a nyomozóknak elmondta, a fent említett Szin-Ker Építő Kft. ügyvezetője néhány éve azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy az újpesti alpolgármester, Trippon Norbert felesége házának felújításához tudna-e számlákat kiállítani a Motingatlan nevében, ezzel legalizálva a házon végzett felújítást. A Motingatlan ügyvezetője ebbe belement, majd ennek megfelelően 2020 nyara és 2020. november közepe közötti időszakban a házfelújításról kiállított négy darab számlát, összesen csaknem bruttó 23 millió forint értékben Trippon felesége részére – áll a vallomásban, amiben az is szerepel, hogy az átutalt számlák ellenértékének felvételét követően azt a Motingatlan vezetője készpénzben átadta a Szin-Ker ügyvezetőjének.

A férfi vallomásának legérdekesebb, a PestiSrácok.hu által is közzétett része azonban így hangzik: „2020 közepe tájékán megkeresett S. András (a Szin-Ker ügyvezetője – a szerk.), hogy ők nyertek pár DK-s vezetésű kerületben építési munkákat, és különböző pénzkifizetéseket kellene cserébe teljesíteniük politikusoknak.“

Azaz a Motingatlan-vezér nem mást állít, mint hogy zsíros munkákért cserébe korrupciós kapcsolatba kerültek baloldali kerületekkel és politikusokkal. Itt tehát egy, a fővárosi baloldalt átfogó pénzszivattyúról lehet szó, amit a fővárosi adófizetők kárára működtetnek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről