Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Közel 1 milliárd forintból gazdálkodott a Partizán, az összeg fele külföldről érkezett

gulyasmarton
Vágólapra másolva!
Habár a 2023-as év nem volt választási év, úgy tűnik, hogy a Partizánnal hosszabb távon számolnak a külföldi adományozók, ugyanis az előző évihez képest sokkal több külföldi támogatást kapott a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány a frissen leadott beszámolója alapján. Összesen 902 millió forint támogatást kaptak valahonnan Gulyás Mártonék.
Vágólapra másolva!

Hiába a hosszas kampány és a nézői finanszírozás története, ennek az összegnek mindössze ¼-e származott a nézőktől. Értékesítésből pedig mindössze 6 millió forintot kerestek Gulyás Mártonék - összegezte a frissen közzétett alapítványi beszámolót a Tűzfalcsoport.

Több mint 710 millió forintot különböző külföldi és belföldi civilektől kaphatták támogatásként. Csak külföldről 572 745 000 forinthoz jutottak.

Magánszemélyektől 31 milliót, nem magányszemélyektől viszont 100 millió forintot kaptak. A 2022-es évben viszont "nem magánszemélyek" címszó alatt kaptak 409 millió forintnyi támogatást. Ez az összeg nagyon hasonló a mostani 570 millió forintos külföldi támogatáshoz. A beszámolóból nem derül ki, hogy pontosan kitől, honnan. Kiderült az igazság: leleplezte magát a dollármédia, csak összesítve láthatók az összegek.

A Partizán a kiadások és a bevételek összesítése után 275 millió forint profitot ért el. Előző évhez képest a Partizán éves bevétel több mint 400 millió forinttal nőtt.

Személyi jellegű ráfordítások címszó alatt 362 113 000 forintot fizettek ki, és a nyilvánosan elérhető cégadatbázisok szerint 69 alkalmazottjuk van. Vagyis a Partizánnál az átlagfizetés 437 ezer forint.

Kiktől kaphatták a fél milliárdot?

Eddig csak sejteni lehetett, hogy a Partizánhoz szükséges anyagi eszközök jórésze külföldről érkezik.

A The National Endowment for Democracy nevű amerikai szervezet éppen a 2022-es választások előtt juttatott egy „nagyobb pénzt” a szervezetnek. De a Partizán rendszeresen részesül más külföldi szervezetek támogatásába is.

Az amerikai és német pénzből működtett „German Marshall Fund” meghívásos pályázatán korábban 15 000 amerikai dollár, míg a „The Foundation for Democracy and Pluralism” meghívásos pályázatán 200 000 euró díjazásban részesültek.

Az Origo is írt arról, hogy a Gulyás Márton vezette Partizán együttműködött azzal az adatszolgáltató DatAdattal, amely Gyurcsány- és a Bajnai-kabinetekben szerepet vállaló Szigetvári Viktorhoz és Ficsor Ádámhoz köthető. A cég a 2022-es választási kampányban is feltűnt, Márki-Zay Péter mögött is, és érintettek voltak a több milliárdos amerikai adományok becsatornázásában a magyar baloldalhoz.  

Gulyás Márton korábban azt mondta: 

Ez egy drága műfaj. Közéleti videót csinálni olyan, hogy arra nem jön se hirdető, se szponzor. Tehát végső soron ott van a sor végén Soros György is, ezt kár eltagadni.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről