Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Békemenet: itt az utolsó pillanat, hogy megállítsuk a brüsszeli háborús őrületet

Vágólapra másolva!
A békemenetre párthovatartozás nélkül várnak mindenkit, és nemcsak Magyarországról, hanem Európa más országaiból is érkeznek résztvevők, akik mind a békéért vonulnak majd. A résztvevők 11 órától 13 óráig gyülekeznek a Lánchíd pesti oldalán, majd az id. Antall József rakpart, Jászai Mari tér, Margit híd útvonalon keresztül vonulnak a Margitszigetre, ahol Orbán Viktor kormányfő mond beszédet.
Vágólapra másolva!

A szombati békemenet legfontosabb célja világossá tenni, hogy most már tényleg a háború és a béke között egyensúlyozunk – jelentette ki a miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Orbán Viktor kiemelte: a legfontosabb, hogy noha sokan állítják – különösen Nyugat-Európában és az általuk fizetett baloldalon –, hogy nincs közvetlen háborús veszély, ki kell mondani, hogy „igenis van”.

A háborús veszélyről pedig azok tudnak nyilatkozni, akik a leginkább fenyegetve érzik magukat, vagyis az emberek, a nép.

 

A másik dolog, amit világossá kell tennünk, hogy a magyarokban erős a békevágy, és „mi nem hisszük azt, hogy Európa kibírna még egy háborút” – fogalmazott.

Ezen az útvonalon halad majd a Békemenet

A tizedik Békemenet résztvevői június 1-jén 11 órától 13 óráig gyülekeznek a Lánchíd pesti oldalán, majd az id. Antall József rakpart, Jászai Mari tér, Margit híd útvonalon keresztül vonulnak a Margitszigetre.

A június 9-i választás tétje nem más, mint a háború vagy béke – élet vagy halál – mondta Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, aki az Origónak adott interjújában közölte, 

a békemenetre párthovatartozás nélkül várnak mindenkit, és nemcsak Magyarországról, hanem Európa más országaiból is érkeznek résztvevők, akik mind a békéért vonulnak majd. 

A CÖF alapítója kiemelte, abban a helyzetben vonul majd a békemenet, amikor Párizs, London és talán Berlin is atomháborút vizionál, feledve Hirosimát és Nagaszakit.

Az Eddig, és ne tovább! mottó alatt megszervezett rendezvényről Csizmadia László azt mondta, a nép minden országban háborúellenes. – A közvélemény-kutatások alapján kiderül, hogy Európa országainak lakossága többségben tűzszünetet szeretne. Az Európai Unió vezetői ezzel azonban nem törődnek – és azon kormányok többsége sem, amelyek jelenleg hatalmon vannak Európa országaiban. Ők zömmel háborúpártiak, és meg sem merik kérdezni saját népüket, hogy mi a véleményük a háborúról és békéről – de nyugodtan mondhatjuk, hogy az életről és halálról – fogalmazott. 

Hangsúlyozta, 

a világ legnagyobb békepárti megmozdulására készülnek, a békemenet célja, hogy megmutassuk Európának: meg kell állítani a háborús őrületet. 

Arra a kérdésre, miszerint milyen objektív megfontolások alapján dönthet a választó a szavazáson, a CÖF alapítója azt mondta, olyan magyar képviselőkre van szükség az Európai Unióban, akik minimum békepártiak, és képviselik a magyar embereket, valamint rendszeresen megkérdezik, mit szeretnének azok, akik őket megválasztották. – Láttuk, hogy mi történt 2002 és 2010 között Magyarországon. A Gyurcsány- és Bajnai-kormány nemcsak eladta az állami vagyont, hanem kiárusította az erkölcseinket is. Most is itt vannak, és tovább nyomorgatják a magyar népet - attól függetlenül, hogy nem ők vannak hatalmon. Azon dolgoznak a képviselőik az Unióban, hogy Magyarország ne kapja meg azt a pénzt, ami egyébként járna – emlékeztetett.

Az interjúban kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond. 

– Nagyon örülünk, hogy a miniszterelnök úr is jön, és beszél a békemenet résztvevői előtt. Úgy érezzük, hogy 14 éve végre van egy miniszterelnökünk, akit az eszmei mondanivalójáért tisztelhetünk. 

A békemenet most csak a békéről szól, és meg szeretnénk üzenni Európának, hogy van lehetőség a béke mellett kiállni. Lássák, mennyi ember jön el, micsoda tömeg lesz, akik mind békét szeretnének. 

Legyen Magyarország a lámpás. Kérjük a magyarokat és Európa más országainak polgárait is, hogy jöjjenek el. 

Külföldről üljenek repülőre vagy autóba, Magyarországról pedig jöjjenek vonattal, busszal, hévvel vagy villamossal, és töltsük meg az utcákat, tereket, legyünk elegen ahhoz, hogy megmutassuk ezt a fajta összetartozást, az erőt, ami ennyi éve létezik – hangsúlyozta.

A békéért, a háború ellen vonul a békemenet június 1-jén

Bencsik András, a Demokrata folyóirat főszerkesztője úgy vélekedett, hogy a mostani békemenetet egy igazán sorsdöntő pillanatban rendezik meg, hiszen ma háború és béke között kell választani.

Bayer Zsolt szerkesztő-publicista azt mondta, hogy 20-30 évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az a Nyugat, amelyre a vasfüggöny mögül évtizedekig vágyakoztunk, úgy fog kinézni, ahogy ma kinéz: káosz, anarchia és bizonytalanság jellemzi. Ez a Nyugat a háború eszkalációjában utazik, miközben Magyarország a béke szigete. Aki szeretné, hogy az is maradjon, ott a helye a Békemeneten – mondta Bayer Zsolt.

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője úgy fogalmazott, hogy új gyűlölethullám tanúi vagyunk, ami polgárháborús viszonyokat eredményezhet. Azt mondta, Robert Fico szlovák miniszterelnök háborúpárti gyűlöletkeltés áldozatává vált, ezért Orbán Viktor miniszterelnök egyedül maradt a békéért való küzdelmében az Európai Unióban. Ezért is fontos, hogy mindenki álljon ki a békepárti magyar kormány mellett – közölte.

Fricz Tamás politológus, a CÖF-CÖKA kuratóriumának tagja kiemelte: egy új politikai képződmény vezetője, aki olyan hálózat tagja, ami a háború pártján áll, azzal büszkélkedik, hogy nagy tömegeket tud az utcára vinni. Ezért is fontos, hogy minél többen legyenek ott a Békemeneten, hogy megmutassák, még többen állnak a béke mellett – tette hozzá. Kijelentette, meg kell erősíteni az Európai Unióban a nemzeti, szuverenista oldalt, és le kell váltani a brüsszeli háborúpárti elitet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről