Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Belépett a Magyar Honvédséghez a Fradi válogatott sztárfocistája

kellerjozsef
Keller József és fia, Ifjabb Keller József.
Fotó: Sztaniszlav Horvath
Vágólapra másolva!
Az FTC örökös bajnoka a fiával, ifjabb Keller Józseffel csatlakozott a Magyar Honvédséghez. A korábbi válogatott hátvéd, Keller József önkéntes tartalékos zászlósként, fia pedig őrmesterként csatlakozott a 60. Mike József Területvédelmi Zászlóaljhoz Egerben. Az országot kapillárisszerűen átszövő hét területvédelmi ezredbe most is azokat a bátor, tettre kész jelentkezőket várják, akik hajlandók kihozni magukból a legtöbbet, akik tenni akarnak Magyarországért, otthonukért és szeretteikért. Az Origo interjúja a június 17-én indult „Szeretem, megvédem!” elnevezésű területvédelmi tartalékos kampány apropóján készült Keller Józseffel.
Vágólapra másolva!

Bevezetőként mesélne arról, hogyan indult a pályafutása?

Nagykanizsán születtem, ott éltem, jártam iskolába, és ott kezdtem el focizni is. 1984-ben, amikor az Európa Bajnokságot megnyertük a csapatommal, utána kerültem fel a Ferencvároshoz, és azóta is a klubnál vagyok. Jómagam még ahhoz a generációhoz tartozom, akinek kötelező volt a sorkatonai szolgálat, így 1989-ben végig csináltam azt az időszakot a futball mellett.

És hogyan élte meg?

Válogatott labdarúgóként engedték, hogy kijárjak az edzésekre, és a hétvégi vagy válogatott meccseken játszhassak. Emellett sok barátot szereztem, sok mindent tanultam a világról és önmagamról is.

A Magyar Honvédség június 17-én indította el a területvédelmi tartalékos kampányát, és nemcsak Ön, hanem fia, ifj. Keller József is területvédelmi tartalékosok lettek. Mesélne erről bővebben?

Én vetettem fel, hogy együtt jelentkezzünk területvédelmi tartalékosnak, és csináljuk végig a kiképzést. Szerencsére a fiamnak is tetszett az ötlet, így közösen teljesítettük, amely örök élmény marad mindkettőnknek, hiszen az egyébként is kiváló apa-fia kapcsolatunkat tovább erősítette.

ifjabbkellerjózsef
A korábbi válogatott hátvéd, Keller József önkéntes zászlósként, fia pedig őrmesterként csatlakozott a 60. Mike József Területvédelmi Zászlóaljhoz Egerben.
Fotó: HM/Sztaniszlav Horvath

Büszke a fiára?

Nagyon! És külön büszke vagyok arra, hogy ő is megtapasztalja azt, hogy 

a Magyar Honvédségen belül a bajtársiasság, a közösség ereje mennyire átütő, és akár életre szóló barátságok is születhetnek.

Sportolóként nekem mindig természetes volt a fizikai igénybevétel, a csapatjáték, és a fiamnak szerettem volna megtanítani, hogy mennyire fontos az, hogy felelősséggel tartozunk mások iránt, hogy lássa, fontos, hogy milyen lesz a jövőnk. Ezek erősítésére, elsajátítására a Magyar Honvédségnél való szolgálat, a területvédelmi tartalékos szolgálat kiváló lehetőség.

kellerjozsef
Az Origo interjúja a június 17-én indult „Szeretem, megvédem!” elnevezésű területvédelmi tartalékos kampány apropóján készült Keller Józseffel.
Fotó: Sztaniszlav Horvath / HM

Miért hasznos az, hogy területvédelmi tartalékosként nem kell lemondani a fő foglalkozásról, és rugalmas a szolgálat vállalása?

Ez egy rugalmas szolgálati forma, mert munkahely és egyetem mellett is vállalható, a tartalékosoknak pedig mindig megküldik a tájékoztatást, hogy éppen hol tudnak segíteni. Ők maguk döntheti el, ráérnek-e elmenni, és hová szeretnének menni.

A fiataloknak ez azért jó lehetőség, mert sokféle dolgot tudnak elsajátítani, és azokat a civil életükben is tudják majd hasznosítani. Azt látom, hogy az új generáció életében milyen nagymértékben van jelen a számítógép, a digitális világ, és manapság a Magyar Honvédségnél különösen nagy szükség van olyan fiatalokra, akik értik ezt a világot, akik ezzel akarnak foglalkozni.

Örülök, hogy ezt megemlítette, hiszen egyre több csúcskategóriás, high-tech haditechnikai eszköz érkezett már a Magyar Honvédséghez. Az „Embert a vasra!” kampány keretében például a PZH 2000 harckocsira kerestek fiatalokat.

Így van. És azt gondolom, hogy a fiataloknak, fiúknak és lányoknak egyaránt kiváló lehetőségek kínálkoznak a Magyar Honvédség keretein belül. A területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalók – az új ajánlati csomagnak köszönhetően – anyagi megbecsülésre is számíthatnak.

kellerjozsef
A honvédelmi miniszter és Keller József.
Fotó: HM

A tartalékos katonák előtt a külszolgálati lehetőség is nyitott, pályázni tudnak missziós szolgálatra is. Ez miért jó lehetőség?

Ez eddig is egy nyitott lehetőség volt, és a tartalékos ott segít, ahol tud. Tartalékosként szükség esetén hív be a Magyar Honvédség, például árvíz elleni védekezés, határvédelmi feladatok támogatására, továbbá gyakorlatokra, de akár missziós szolgálatra is lehet jelentkezni. A túlélésről, a csapatmozgásokról, egyéb katonai dolgokról is szerezhetnek ismereteket a jelentkezők, akár még egy egész életen át tartó hivatás kezdete is lehet ez, amelyet a mostani jelentkezésükkel alapoznak meg.

Tehát van, aki akár tartalékosként szolgál, majd úgy dönt, végül ezt választja hivatásául.

Igen, tartalékosként is bármikor dönthet úgy, hogy hivatásként választja a katonai pályát. Amennyiben megfelel az előírt alkalmassági feltételeknek, a Honvédség toborzói segítenek abban, hogy a végzettségnek, képzettségnek megfelelő beosztásba kerüljön az illető személy.

Mi a különbség az önkéntes műveleti tartalékos és az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálat között?

A területvédelmi tartalékos – alkalmazása esetén – jellemzően lakóhelye környezetében teljesít katonai szolgálatot, míg a műveleti tartalékos szükség esetén a hivatásos és szerződéses állománnyal együtt hajt végre katonai szakmai feladatokat. Ez lehet akár missziós szolgálat is.

Térjünk vissza egy kérdés erejéig arra, hogy a képzés elvégzése után mi következik?

A jelentkezést követően van egy gyors orvosi és pszichológiai vizsgálat. Ha valaki megfelel, aláírja a szerződést, majd következik az alapkiképzés. 5-7 hétről beszélünk, amelyet hétvégente is el lehet végezni modulonként. Ez is jó lehetőség azoknak, akiknek fontos a rugalmas időbeosztás.

kellerjozsef
Keller József és fia, Ifjabb Keller József.
Fotó: Sztaniszlav Horvath / HM

A kiképzés során rengeteg elméleti foglalkozás van, de rengeteg gyakorlati is, például az önvédelem, a harcászat. 

Kemény, nem egyszerű, de megéri! Csak ajánlani tudom, már csak a közösség miatt is. A bajtársiasságot, az összetartozást és a csapatszellemet is megéljük a képzés során, olyan kapcsolatokra tehetünk szert, amelyek ritkaságszámba mennek a mai világban. Sokan keresik ezeket, de itt meg is találhatják!

kellerjozsef
A fiatalabbak az egyetemi vagy szakképzési tanulmányok mellett is lehetnek területvédelmi tartalékosok, úgy, hogy ezért ösztöndíjat is szerezhetnek, és a felsőoktatásba jelentkezők például többletpontokat kaphatnak majd.
Fotó: Sztaniszlav Horvath / HM

Önnek és a fiának mit adott, ad ez a szolgálat?

A képzés során sok barátot szereztünk, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Még ha van is olyan feladat, amit nem tudunk elvállalni, akkor is beszélünk egymással.

A toborzókampány mottója a Szeretem, Megvédem! – ez jellemzi a tartalékost, hiszen készen áll arra, hogy megvédje saját környezetét és a hazáját. Önnek mit jelent ez a mottó?

Annak tükrében, hogy háború dúl a szomszédunkban, nem szabad elfelejteni, honnan jöttünk, kik vagyunk. Büszkének kell lennünk arra, hogy magyarok vagyunk! Kis nemzet, amely sokat szenvedett a történelem során, sokszor rajtunk csattant az ostor, de nekünk igenis ki kell állunk saját magunkért, és ha kell, megvédeni a szeretett hazánkat. 

kellerjozsef
Keller József és fia nagyon szeretik a tartalékos szolgálatot, amely rengeteget adott nekik.
Fotó: Sztaniszlav Horvath / HM

Azt érzem ezzel kapcsolatban, hogy szeretem Magyarországot, a hazámat, ezért történjen bármi, megvédem!

Amit említett, az kapcsolódik ahhoz a gondolathoz, hogy nem szabad másokra várnunk, másokra bíznunk a saját biztonságunkat.

Elsősorban a saját feladatunk megvédeni magunkat, nem szabad kiszolgáltatott helyzetbe kerülnünk, másokra hagyatkoznunk. Fontos a hazánk megvédési képességének erősítése, és ebben van óriás szerepe annak, hogy legyen minél több tartalékos katonánk is.

Mit üzen azoknak, akik még nem döntették el, hogy jelentkeznek-e területvédelmi tartalékosnak?

Mindenképpen vágjanak bele, mert csak nyerhetnek vele! Ahogy mondtam már: itt közösséget, örök barátságokat, jó hangulatot, izgalmat és kalandokat találhatnak. Nem könnyű, mert keményen kell dolgozni, menni kell előre, de nagyon jó. Bármiért kárpótol az, ami a képzés után jön, a tudás hasznosítható a munkában. 

A fiatalabbak az egyetemi vagy szakképzési tanulmányok mellett is lehetnek területvédelmi tartalékosok, úgy, hogy ezért ösztöndíjat is szerezhetnek, és a felsőoktatásba jelentkezők például többletpontokat kaphatnak majd.

Az új ajánlati csomag: a jelentkezők évi bruttó 600 ezer, azaz havi 50 ezer forintot kapnak az alapkiképzés után, a szerződéskötési díj bruttó 150 ezer forint, és bruttó 500 ezer forint az ajánlási bónusz jár. Ezt akkor kapja meg a tartalékos, ha az általa toborzott új tag elvégzi az alapkiképzést. A felsőoktatásban tanulók havonta bruttó 160.000 forint, a szakképzésben tanulók bruttó 110.000 forint ösztöndíjra jogosultak, amennyiben tanulmányaik alatt szolgálatot vállalnak.

Minden egyéb információ ITT megtalálható!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről