Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Újabb Leopard harckocsikkal erősödik a Magyar Honvédség

harckocsi,honvédség
Képünk illusztráció
Fotó: Szakál Szebáld/Magyar Honvédség
Vágólapra másolva!
Újabb két Leopard 2A7HU típusú harckocsi, illetve vezetői oktatójármű érkezett a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz a napokban - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfői közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

Tatán folytatódhat az ún. Leopard 2A7 Driver Training Tank (vezetői oktatójármű) megjelenésével az elmúlt években Németországban sikeresen kiképzett harckocsizó tisztek és altisztek gyártói felkészítése. 

Ez a több hónapos szakmai tanfolyam szavatolja az állomány profi ismereteit az új eszközök használatához

 - magyarázta a honvédelmi miniszter.

harckocsi,honvédség
Képünk illusztráció
Fotó: Szakál Szebáld/Magyar Honvédség

Ezzel tizenháromra bővült a magyar igények szerint fejlesztett harckocsik száma a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóaljnál. A miniszter elmondta, a folyamat ezzel még nem ért véget, hiszen 

2028-ig összesen negyvennégy darab érkezik hazánkba a high-tech haditechnikai eszközből.

Az eszköz páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága 10,97 méter. A szélessége kiegészítő páncélzat nélkül 3,76 méter, magassága pedig 3,03 méter. Tűzerejéről egy L55A1 típusú, L55 űrméret hosszúságú, 120 milliméter űrméretű, Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik, amely lehetővé teszi a pontos tüzelést akár 5000 méterről is. 

A harckocsi rendelkezik továbbá egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres távvezérelt géppuskával, valamint 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről