Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Késeléssel fenyegetve, erőszakkal vették el egy kisfiú cipőjét az iskolában

Vágólapra másolva!
Többször is megpróbálták egy 13 éves kisfiú cipőjét elvenni a társai az iskolában. A gyereket többen lefogták és megverték, majd azzal is megfenyegették, hogy leszúrják.
Vágólapra másolva!

Három fiú – az elkövetéskor mindhárman 13 évesek – 2022 decemberében egy budapesti általános iskola udvarán odamentek iskolatársukhoz, és a cipőjét követelték tőle. Amikor a fiú közölte, hogy nem adja, az egyik társa hátulról lefogta és a két karja alá nyúlva felemelte, a másik fiú – harmadik társuk biztatása közben – pedig lehúzta a gyerek cipőit.  Egy, az udvaron tartózkodó tanárnő látta a történteket, ezért odament hozzájuk, rászólt a három fiatalra, hogy adják vissza a fiúnak cipőjét. Ennek a diákok eleget tettek, azonban a cipőt ismét meg akarták szerezni. 

Követték a fiút a tornaöltözőbe, és amelyikük az udvaron lefogta, az öltözőben felemelte, majd a falhoz nyomta, és meg is ütötte. Társa – miközben a harmadik fiú ismét biztatta – megfenyegette a gyereket, hogy ha nem adja oda nekik a cipőjét, késsel meg fogják szurkálni. 

Ezután az öltözőben tartózkodó egyik diák rászólt a három fiúra, hogy engedjék el az iskolatársát és hagyják békén. Ekkor, miközben a fiúk a megvert kisfiú segítségére siető társukkal voltak elfoglalva, a megtámadottnak sikerült elmenekülnie az öltözőből, és segítséget tudott kérni egy tanártól. 

Képünk illusztráció Fotó:  Breakingpic / Pexels 

Az eljárás során kirendelt igazságügyi szakértő megállapította, hogy a rabláskor 13 éves vádlottak beszámíthatók, és rendelkeznek a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel.

A három bántalmazó fiatal nem ússza meg a büntetést, ugyanis a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a három fiatalt 

csoportosan elkövetett rablás bűntettével vádolja, és velük szemben javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozza a vádiratban.

A főügyészség emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a Büntető Törvénykönyvtörvény szerint egy fiatalkorúval szemben kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon, ezért erre tekintettel az intézkedés vagy büntetés megválasztásakor a fiatalkorú nevelését és védelmét is szem előtt kell tartani. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről