Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ebben a festői spanyol szellemvárosban már csak 300-an élnek

Vágólapra másolva!
Valóságos időutazásban lehet része annak, aki ellátogat a spanyolországi Friasbe. Ezt az érzést erősíti, hogy a városba nem lehet bemenni kocsival. Tilos, de technikailag sem lehet, hiszen a szűk utcákban nem is férnek el a kocsik.
Vágólapra másolva!

A spanyolországi Frias kevesebb mint 300 lakosával az ország legkisebb városa. Kis mérete ellenére azonban megtartotta városi rangját, amelyet 1435-ben II. Juan kasztíliai királytól kapott. A középkori fellegvárnak az utcái olyan keskenyek, hogy autókkal nem lehet áthajtani rajtuk. Így a turistáknak le kell parkolniuk a településen kívül.

Fotó: Shutterstock/Jose Miguel Sanchez

A városban több olyan ház is van, amelyek függőleges sziklafalakon lógnak, és egy szemet gyönyörködtető 12. századi kastély is egy sziklás dombon áll, ez a Frias hercegek kastélya, amely lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a festői környező tájra. A kastély 2 euróért látogatható, a gyerekek nem kell belépőt fizetniük.

Spanyolország legkisebb városában - ahol kevesebb mint 300 ember él, és az utcák túl keskenyek az autók számára, Frías, Spanyolország, FríasSpanyolország
Fotó: Shutterstock/Karl Allen Lugmayer

Egy látogató szerint a kastély lehetőséget kínál arra, hogy visszautazzon a középkori Spanyolországba.

Ugyanez a turista azt is írta:

Kiváló kastély egy érintetlen középkori faluban. Megéri elmenni ebbe a kis faluba."

A tornyokból nyíló nagyszerű kilátás és a szeles, szűk utcák felejthetetlenek. Rengeteg jó étel a helyi éttermekben.

Frias további turisztikai látványosságai közé tartozik az Iglesia de San Vicente katolikus templom, a kis VIII. Alfonso Park és a Frias-híd, amely átszeli az Ebros folyót.

Több étterem is van a városban, köztük a Restaurante El Albergue, az Ortiz Bar Restaurante és a Mesón Fridas, amelyek mindegyike spanyol ételeket szolgál fel.

Frias kevesebb mint kétórás autóútra van Bilbaótól, Spanyolország északi partján.

A spanyolországi Mallorca azt fontolgatja, hogy megtiltja, hogy a városban új úszómedence, pezsgőfürdő vagy szökőkutak épüljön.

A helyiek abban reménykednek, hogy ez megoldja az elmúlt néhány évben épült medencék számának drámai növekedését. A Mallorca Daily Bulletin szerint Artában ugyanis legalább 279 magán úszómedence épült.

Mallorca, medence
Egy mallorcai hotel medencéje. Fotó: Unplash

Mallorcán már hónapok óta az aszályt megelőző riasztás van érvényben, ugyanis a viszonylag száraz tél, valamint a tavalyi hőhullámok és rekordmagas hőmérséklet hatalmas szárazsághoz vezetett.
 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről