Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Komoly bajba sodorta magát az agresszív baloldali politikus, Magyar Péter

Magyar Péter, MagyarPéter, részeg, botrány, magyarpéterbotrány
Vágólapra másolva!
Magyar Péter botrányosan viselkedett egy szórakozóhelyen, az ügyben a rendőrség garázdaság és rongálás gyanújával indított nyomozást. Mekkora büntetést kaphat a politikus, ha bűnösnek találják? Megteheti, hogy a mentelmi joga mögé bújik? Ifjabb Lomnici Zoltánt, a Századvég jogi tanácsadóját kérdezte a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Magyar Péter múlt pénteken hajnalban egy budapesti szórakozóhelyen, miután botrányos viselkedését többen is levideózták, az egyik vendég kezéből kitépte a telefonját, és azt erőszakkal magához vette. Amit később a Lánchíd mellett a rakpart lépcsőjéről beledobott a Dunába az agresszív baloldali politikus.

Az ügyből rendőrségi feljelentés lett, a BRFK az érdeklődő orgánumoknak a következőt válaszolta:

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2024. június 21-én 4 óra 30 perc körül érkezett bejelentés kapcsán garázdaság és rongálás gyanúja merült fel, az ügyben az V. Kerületi Rendőrkapitányság rendelt el nyomozást. A szükséges eljárási cselekmények folyamatban vannak, bővebb tájékoztatást a későbbiekben tudunk adni.

 

Részegen őrjöngött Magyar Péter

Magyar Péter péntekre virradóra nagy mennyiségű szeszesital elfogyasztása után órákon át folyamatosan agresszíven, garázda módon viselkedett egy felkapott pesti, belvárosi szórakozóhelyen. Több vendégbe belekötött, nőket zaklatott, visszautasíthatatlannak vélt ajánlatot tett nekik. Egymás után alakultak ki tettlegességgel fenyegető szituációk, miután több hölgy férfipartnere számonkérte a minősíthetetlen viselkedést, a szexualitással kapcsolatos agresszív „beszólásokat”. A történtekről a jelenlévők folyamatosan videófelvételeket is készítettek. 

Magyar Péter belekötött azokba is, akik telefonnal próbálták rögzíteni a tisza párti politikus botrányos viselkedését. 

Verbális agresszióról, obszcén beszédről, vállalhatatlan viselkedésről számolt be több szemtanú, akik megerősítették, hogy Magyar erőszakkal elvette és zsebre tette az egyik vendég telefonját, amit később - ezt szintén többen látták - beledobott a Dunába.

 Magyar Péter négykézláb, egy táncoló hölgy lába között a padlón...

Videón is rögzítették, amint Magyar Péter négykézláb mászik a földön...

Később még inkább eldurvult a helyzet. Magyar Péter folyamatosan agresszíven, garázda módon viselkedett. Közben folyamatosan fenyegetőzött, hogy ha „valakinek nem tetszik valami” akkor ő majd tönkreteszi, kapcsolatai révén bezáratja a szórakozóhelyet, mert hogy ő ezt „bármikor el tudja intézni”. A szórakozóhely biztonsági őrei ezután szólították fel a távozásra. Magyar Péter nem volt hajlandó engedelmeskedni, ezért fizikai erőszakot alkalmazva bírták jobb belátásra.

Magyar Péternél halmazati esetről lehet szó

Ifjabb Lomnici Zoltán a fenti esettel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek kifejtette: garázdaságot az követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. A személy elleni erőszakos magatartás megvalósulhat már a sértett testének egyszerű érintésével is, ha ez a magatartás támadó jellegű. Hozzátette: ha a vádlott garázdasággal egybeesve követ el rongálást, akkor az úgynevezett alaki halmazat esetéről van szó. Ifjabb Lomnici Zoltán elmondta: 

egy másik személy mobiltelefonjának jogtalan eltulajdonítása és elhajítása megvalósíthatja a lopás bűncselekményét, amely kisebb értékre történő elkövetés esetén vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés büntetést von maga után.

A szakértő arra a kérdésre, hogy Magyar Péter a mentelmi joga mögé bújhat-e, kifejtette: hivatalosan az európai parlamenti mentelmi jog nem a képviselők személyes kiváltsága, hanem azt garantálja, hogy az EP-képviselők szabadon gyakorolhassák megbízatásukat, és ne legyenek kitéve önkényes politikai zaklatásnak. 

Mint fogalmazott, az EP-képviselőket kettős mentelmi jog illeti meg egyrészt a saját tagállamukban, másrészt a többi tagállam területén az őrizetbe vétellel és a bírósági eljárással szembeni védelmet biztosító mentelmi jog. 

Nem lehet hivatkozni a mentességre azonban olyan esetekben, amikor a képviselőt bűncselekmény elkövetése közben tetten érik 

– tette hozzá. Az alkotmányjogász kifejtette: amennyiben az illetékes nemzeti hatóságok egy EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére kérik az Európai Parlamentet, az EP elnöke a plenáris ülésen bejelenti, hogy ilyen kérelem érkezett, és a kérelmet az illetékes parlamenti bizottsághoz, azaz a jogi bizottsághoz utalja, amely zárt ülésen ajánlást fogad el, amelyet az egész parlament elé terjeszt, és amelyben a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére vagy fenntartására irányuló kérelem jóváhagyását vagy elutasítását javasolja. Így a mentelmi jog felfüggesztése szakmai értelemben a jogi szakbizottság bürokratáin áll vagy bukik. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről