Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Átadták Magyarország első zöldhidrogén üzemét a Bükkábrányi Energiaparkban

Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Vágólapra másolva!
Ünnepélyes keretek között került sor Magyarország első zöldhidrogén üzemének átadására a Bükkábrányi Energiaparkban. A hivatalos próbaüzemét megkezdő létesítmény a helyi napelempark által termelt megújuló energiával állít elő hidrogént, ezzel nem csak a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgálja, hanem jelentős lépést tesz az ország energiafüggetlensége felé is.
Vágólapra másolva!

A Bükkábrányi Energiapark, amely hazánk egyik legnagyobb napelemparkja, 65 ezer polikristályos napelem segítségével több mint 22 MWp csúcsteljesítményre képes. A 32 hektáros területen elhelyezkedő park a Mátrai Erőmű egykori külszíni lignitbányájának rekultivációjával új életre kelt, és aktívan hozzájárul a fenntartható energiaforrások elterjedéséhez.

A Bükkábrányi Energiapark által vezetett projekt keretében 2022-ben érkezett Magyarországra az első ipari méretű elektrolizáló berendezés, amely napenergia felhasználásával is képes hidrogént előállítani.

Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Fotó: Mészáros Csoport

Az új zöldhidrogén üzem egy komplex elektrolizáló rendszer segítségével a napelempark által termelt villamosenergiát hidrogénné alakítja. 

Az üzem beindítását egy sikeres tesztelési fázis előzte meg, amelynek eredményei alapján most megkezdődhet a próbaüzem. Az esemény jelentőségét növeli, hogy ez az első ilyen típusú fejlesztés Magyarországon, és szorosan illeszkedik az ország 2021-ben meghirdetett nemzeti hidrogénstratégiájához

A kormány a háborús időkben is kitart eddigi politikája mellett, támogatja a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és a családokat. Ehhez igazodva olyan energiapolitikát folytatunk, amely a magyar emberek és a hazai vállalkozások érdekeit támogatja, megteremti a feltételeket a további fejlődéshez. A bükkábrányi zöldhidrogén fejlesztés egybeesik a kormány azon energiapolitikai szándékaival, hogy a rekordmértékben növekedő megújuló energiaforrások kapacitásának termelését kiegyenlítő és szabályozó létesítmények jöjjenek létre

– mondta el Lantos Csaba energiaügyi miniszter az átadáson.

Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Fotó: Mészáros Csoport

Az ünnepélyes átadón részt vettek a projekt tulajdonosai, képviselői, vagyis a STATUS Energy Magántőkealap, amely a Mészáros Csoport tagja, valamint az MS Energy Holding Zrt., amely az Opus Global Nyrt. leányvállalata. 

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa az eseményen kiemelte:

A jelenlegi gazdasági környezetben egyre növekvő kihívást jelent az energiaszükséglet kielégítése, ezért elengedhetetlen, hogy alternatív, fenntartható energiaforrások felé forduljunk. A zöldhidrogén projekt mellett további high-tech kísérleti fejlesztések is zajlanak a csoporton belül az energia termelése, tárolása és hatékony, környezetkímélő felhasználása terén. Mindez segít minket versenyképességünk növelése mellett érdekeltségeink fenntartható növekedési pályán tartásában.

Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Fotó: Mészáros Csoport

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta: 

A mezőkövesdi járás települései máig magukon viselik a borsodi ipari örökség nehézségeit. Azonban az újító szándék minden községnél tettenérhető, a helyi adottságok kreatív kihasználásával nyílnak új lehetőségek. Ennek egyik kiváló példája a rekultivációval új életre keltett bükkábrányi meddőhányók, és az itt megtelepülő energetikai fejlesztések.

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere az átadón hangsúlyozta, „a bükkábrányi bányaművelési tevékenység alól kivont bányaterületeket újrahasznosítják, ami hatalmas lehetőség a településünk számára a megújuló energiatermelésben való részvételre. 

Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Fotó: Mészáros Csoport

Magyarország energiaellátásban betöltött jelentős szerepünket szeretnénk hosszútávon megőrizni, az innovációknak teret biztosítani, ehhez kiváló kiindulópont a mostani fejlesztés.

A zöldhidrogén üzem létrehozásával a Bükkábrányi Energiapark és a Szegedi Tudományegyetem egy közös kísérleti projekt keretében a „power2gas” technológia ipari léptékű tesztelését valósítják meg. 

A többek közt uniós támogatással megvalósuló fejlesztés célja a napelempark által termelt felesleges energia hatékony felhasználása hidrogén előállítására, amelyet később különböző ipari és közlekedési célokra is fel lehet használni.

Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Fotó: Mészáros Csoport

A termelési folyamat során az elektrolizáló a napelempark által termelt áramot felhasználva hidrogénre és oxigénre bontja a vizet. Az így előállított hidrogént nyomásfokozás után palackokban tárolják, míg az oxigén a légkörbe kerül. 

Az előállított zöldhidrogén magas minősége lehetővé teszi annak gyógyászati és tudományos célú felhasználását is, de akár üzemanyagcellákban és földgázhoz keverve az energiatermelésben is alkalmazható. 

Korábban arról is írtunk, hogy a hidrogén alapú üzemanyagcella technológia számos előnnyel jár a jelenleg leggyakrabban alkalmazott hagyományos, égésalapú technológiával szemben.

Bakos Imre, a Bükkábrányi Energiapark projektvezetője elmondta: 

A közös konzorciumi projekt nem csak az alkalmazott termelési eljárás miatt egyedi, hanem azért is, mert a bükkábrányi 1 megawattos elektrolizáló kicsinyített modellje kerül a szegedi Science Parkba, ahol modellezhetők és fejleszthetők azok az algoritmusok, amelyek a napsütés ereje, az áram értékesíthetősége és a hálózati igények függvényében szabályozzák a hidrogéntermelést.

Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Bükkábrányi Energiapark H2 üzemátadó.
Fotó: Mészáros Csoport

Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiájának célja, hogy ösztönözze a hidrogéngazdaság kiépítését és erősítse hazánk szerepét az európai hidrogéniparon belül. 

A stratégia hosszú távon a megújuló forrásokból előállított „zöld” hidrogént helyezi a középpontba, de figyelembe veszi a nukleáris és egyéb karbonmentes villamos energián alapuló hidrogéntermelési lehetőségeket is.

A Bükkábrányi Energiapark zöldhidrogén üzemének megnyitása mérföldkő Magyarország hidrogénstratégiájának megvalósításában, és jelentős lépés a dekarbonizációs célok elérése felé. Az új üzem nemcsak az ország energiafüggetlenségét erősíti, hanem hozzájárulhat a tömegközlekedés és számos ipari felhasználás zöldítéséhez is.

Videós összefoglaló az üzemről:

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről