Hihetetlen hőségre számíthatunk egész héten

Vágólapra másolva!
Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére július 7-én, vasárnap nulla órától, péntek 24 óráig - írja a Hír tv.
Vágólapra másolva!

Ebben a nagy melegben gyerekeket és háziállatokat ne hagyjunk egy percre sem a kocsiban – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Budapest, Magyarország, hőség, illusztráció
Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Adriana Mahdalova/Shutterstock.  No use without permission.

Vasárnap

A sok napsütést délután gomolyfelhők zavarhatják, és néhol frissítő zivatar előfordulhat. 30 és 36 fok közé melegszik a levegő. Gyenge marad a légmozgás.

 

Hétfő

Napos, északon gomolyfelhős idő lesz - itt előfordulhat néhol zivatar. Az északias szél megélénkülhet. 30 és 37 fok között változik a hőmérséklet.

 

Kedd és szerda

Országos hőség, igazi strandidő valószínű. Az ÉK-i szél csak néha élénkül meg, csapadékra kicsi az esély. 35 és 40 (!) fok közé fokozódik a kánikula.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a Katasztrófavédelem felhívja a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, kerülni kell a megerőltető fizikai munkát, és több időt biztosítani a pihenésre.

Azt ajánlották, hogy a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók 

bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget jellemzően fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklitúra vagy egyéb aktív pihenési forma mellett dönt a hőségriasztás ideje alatt, gyakrabban tartson pihenőt, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet - írták.

 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!