A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Háborúellenes akciótervet hirdetett a kormány

kormányinfó, 2024.07.08., Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő,
Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
A kormány fellép a háborús propaganda miatt, ezért a sajtótól és a pártoktól is beszámolókat kérnek a következő időszakban. Meghosszabbítják a 2019-2020-ban felvett babaváró hiteleknél a gyermekvállalásra vonatkozó határidőt. Háborúellenes akcióterv részeként külön terheket és illetékeket vetnek ki a bankokra, ezek a már meglévő tranzakciós díjra és a devizaváltási tranzakciókra lesznek érvényesek, valamint a meglévő különadókat nem vezetik ki – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

A kormány a múltheti két ülésén foglalkozott a háború jelenlegi állásával, lehetséges kimeneteleivel, és azzal is, hogy mit tudunk tenni a békéért - mondta Gulyás Gergely a rendhagyó, hétfői Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az elhúzódó háború rendkívüli veszélyeket rejt magában Európa egészére és Magyarországra is. A háború árát életekben elsősorban az oroszok és az ukránok fizetik meg, a fronton magyarok is vannak, kárpátaljai magyarok is vesztették életüket az oroszok elleni harcban. A háború árát egész Európa fizeti meg, ezért helyes, hogy soros elnökként a magyar miniszterelnök békemissziót indított. A nagy európai országokat háborús propaganda uralja a tárcavezető szerint.

kormányinfó, 2024.07.08., Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő,
Gulyás Gergely: Háborúellenes akciótervet hirdetett meg a kormány
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Mint mondta, a háború árát közvetlenül is megfizeti Európa, ugyanis támogatja Ukrajnát, emellett megfizetjük inflációban, gazdasági növekedési áldozatban is.

Aki az egyik háborús felet kihagyja, nyilvánvalóan nem vezethet sikerre. A békéhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni

- fogalmazott.

A magyar miniszterelnök a háborús felekkel való egyeztetést követően ma a kínai elnökkel is tárgyalt. 

Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amely hozzájárulhat a békéhez

- mondta. Hozzátette: Magyarországnak nincs konkrét béketerve, azt csak a felekkel együtt lehet kidolgozni, de a békéhez tűzszünet kell a magyar álláspont szerint. A miniszter jelezte: zsarolásnak teszik ki a magyar kormányt is azért, hogy álljanak be a háborút támogatók közé.

Háborúellenes akcióterv

Gulyás Gergely elmondta: háborúellenes akcióterv mellett döntött a kormány. 

A kormány a háborús propaganda ellen is fellép egy háborúellenes akciótervvel

– ismertette a miniszter. Költségvetésük átláthatóvá tételére fogják kötelezni a médiumokat és a pártokat. A külföldről pénzelt médiumokat az igazságügyi miniszter segítségével kötelezni fogják a források visszaküldésére. 

Ilyen durva szabályozásra eddig még nem volt szükség, most azonban a kormánynak valamit tennie kell ebben a kérdésben

– közölte Gulyás Gergely miniszter.

Védelmi hozzájárulás

Az extraprofitra szert tevő multinacionális vállalatoknak védelmi hozzájárulást kell fizetnie – a kormány legújabb döntése nyomán, amely elsősorban a bankszektort, a multikat és az energiacégeket érinti. A kormány a bankok esetében a bankadó csökkentéséről tárgyalt, azonban sok bank kihasznált egy kiskaput, amely az állampapír-vásárlásra vonatkozott, emiatt minden olyan banknak teljes egészében meg kell fizetnie a bankadót, amely a teljes állampapír-állományát nem növelte meg. Érdemben nem fog változni a bankadó 2024-ben, viszont a tranzakciós illeték mértékét megemelik, és valutaváltási illetéket vetnek ki. 

Az idei évben stopot vezetnek be a számlavezetési és kártyahasználati díjra, hogy ne lehessen ezt áthárítani a lakosságra.

Üzemanyagár 

A benzin négy, a gázolaj tíz forinttal volt drágább Magyarországon, mint ami a szomszédos országok átlaga, ezért a kormány lépéseket vár a kereskedőktől. 

Az energetikai vállalatokat arra szólítja fel a kormány, hogy tartsák be azt a megállapodást, ami éppen április-májusban jött létre a kormánnyal, hogy a környező országok átlagáránál többet a magyar családok sem fizethetnek

– fogalmazott Gulyás Gergely. 

benzinkút, illusztráció,
A kormány lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől
Fotó: shutterstock

Babaváró hitel

Vitályos Eszter elárulta: a kormány döntést hozott a babaváró hitellel kapcsolatban is. Mint mondta, amióta a kormány bevezette, azóta volt világjárvány, kitört a háború, jött a gazdasági válság. A kormány ezért úgy ítélte meg, hogy 2 éves hosszabbítási időszakot biztosít a kormány azoknak, akik 2019 és 2021 között vették fel a hitelt. A gyermekvállalási határidő így ezeknek a családoknak egységesen 2026 július elsejéig hosszabbodik meg. Ez több ezer családot is érinthet.

A kormányszóvivő elmondta: elindult az egészségablak mobilalkalmazás, ahol egyre több járóbeteg szakrendelőbe lehet bejelentkezni. Ezen szakrendelők listája egyre bővülni fog. A kormánynak ezzel az a terve, hogy csökkenjen a várakozási idő. Az alkalmazás egyre népszerűbb a tájékoztatás szerint.

Beruházások

Az elmúlt két hétben több mint 11 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások Vitályos Eszter tájékoztatása szerint. Mint mondta: kutatásfejlesztés és innovációs pályázatokon 5 milliárd forint támogatásból megvalósult a debreceni pilot kutatólaboratóriumának fejlesztése. 2,5 milliárd összegben közúti infrastruktúra és közlekedés fejlesztések valósultak meg. Az elmúlt években rekordforgalom volt a MÁV balatoni járatain, ezért új vasúti megálló épült Balatonszéplak felől, és felújították a Balatonfenyvesi állomást is.

A sport területét érintően 2,3 milliárdból valósultak meg beruházások.

Diszkóbotrány

Magyar Péter diszkóbotrányáról az Origo kérdésére Gulyás Gergely úgy válaszolt, szerencsére ez az ügy nem a kormányra tartozik, viszont szerinte ez az ügy méltatlan egy közszereplőre nézve. Magyar Péter európai parlamenti mentelmi jogával kapcsolatban azt mondta: ez egy jogi kérdés, de bűncselekmény alól nem lehet ezzel kibújni. Hozzátette: Magyar korábban azt ígérte, nem veszi fel a mandátumát, mégis felvette. Gulyás szerint feltehetően a mentelmi jog miatt is tehetett így. 

Járatkésések a repülőtéren

A bírságok elrettentő hatásában hisz, közölte Gulyás Gergely repülőtéri késésekkel kapcsolatban. Mint mondta, jogszerű indok lehet az időjárás, de egy gépmeghibásodást követően legfeljebb pár órával új gépet kellene hadrendbe állítani, nem lehet az nem megoldás, hogy majdnem két napig nem indul el a járat. Mint fogalmazott, 

ilyenkor fájdalmas, elrettentő erejű bírságot kellene kiszabni a légitársaságra.

 A kormány ezt várja a fogyasztóvédelemtől.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér sajtóbejárás
Szigorú bírságok jöhetnek a járatkésések miatt

NATO-csúcs

A keddi NATO-csúcs és Orbán Viktor washingtoni utazása kapcsán arra a kérdésre, hogy a magyar miniszterelnök találkozik-e Joe Biden amerikai elnök kormányával, Gulyás Gergely elmondta, hogy olyanokkal érdemes találkozni a békemisszió keretében, akik előrébb mozdítják a béke ügyét és tenni is tudnak érte.

Orbán Viktor elsősorban a NATO-csúcsra utazik, amelynek keretében találkozhat Joe Biden elnökkel. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor találkozik-e Donald Trumppal, Gulyás Gergely elmondta, hogy bár nem zárta ki a lehetőséget, de mindenről a megfelelő időben tájékoztatnak majd.

Tízes skálán tízből 9,9-es, tehát szinte biztos a valószínűsége, hogy Marine Le Pen és Matteo Salvini pártjai is csatlakozni fognak a Patrióták Európáért szövetséghez – közölte Gulyás Gergely, és szerinte számítani lehet további csatlakozókra is. Ugyan sok pártról van szó, de ezek a szuverenitás kérdésben hasonlókat elveket vallanak. Emellett Robert Fico pártja még nem döntött a kérdésben.

Főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása

A bíróság döntése nyomán a lehető legnagyobb átláthatóság mellett kell újraszámolni a főpolgármester-választás szavazatait, amellyel kapcsolatban Karácsony Gergely politikai döntésről beszélt. Gulyás Gergely szerint 

a főpolgármester álszent megnyilvánulásokat tesz.

Ki állapítja meg, hogy egy tévé, rádió vagy újság háborús propagandát ad, mi lesz a szankció? Gulyás szerint erre az igazságügyi miniszter tud választ adni, ő készíti majd el a tervezetet. A tárca egyébként csak az unión kívüli forrásokat vizsgálja majd. 

Gulyás Gergely a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetéről elmondta, ígéretek elhangzottak Kijevben, magasabb szintről, mint korábban. 

A magyar kormány 11 pontban fogalmazta meg az elvárásait, továbbra is ezt várják Ukrajnától, ha ez megvalósul, akkor a két állam közötti kapcsolatok érdemben javulhatnak, ha nem, akkor az az uniós csatlakozásnak, sőt, egy ponton túl a tárgyalások folytatásának is gátja lesz.

– fogalmazott a miniszter. A magyar kormány eddig sem gondolt úgy a nemzetiségi iskolákra, mint amelyekre csak viszonossági alapon van szükség. Az ukrán őshonos nemzetiség Magyarországon, minden nemzetiségnek engedték, hogy iskolákat nyisson és fenntartó legyen. A miniszterelnök erre vonatkozó ígérete a nemzetiségi politikának szerves része. Konkrétan meghatározott hely és fenntartó egyelőre nincs. Gulyás Gergely kérdésre elmondta, az amerikai úti szeretetkórház is azon a listán van, amely a folyamatban lévő beruházások listáján szerepel.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint a Flirt-vírus jelenthet kellemetlenségeket, nem életveszélyes, azonban fertőző. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozzátette: egyre több a fertőzött, és voltak olyan magyar állampolgárok, akiket feltartóztattak más országok repülőterein, mert hordozók voltak. Gulyás szerint nem indokolt hasonló intézkedéseket hozni, mint a covid-járvány idején.

Európai Parlament

Nem fog egy pártcsaládban ülni az EP-ben egy magyarellenes román párttal a Fidesz–KDNP. Másoktól is kaptak ajánlatokat, de egyértelmű volt az AUR csatlakozásával, hogy csatlakoznak  Giorgia Meloni olasz kormányfő pártszövetségébe, az ECR-be, emellett Orbán Viktor és Giorgia Meloni továbbra is jó kapcsolatban vannak. Ugyanígy nem változott a kapcsolat a lengyel PiS-szel, továbbra is baráti pártja a Fidesz–KDNP-nek. 

kormányinfó, 2024.07.08., Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő,
Gulyás Gergely: Töretlen a bizalom Vidnyánszky Attila iránt
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Újraszámlálás

Gulyás Gergely fontosnak tartja, hogy minden újraszámolás a lehető legnagyobb átláthatóság mellett, a főpolgármester-jelölteket indító pártok küldötteinek jelenlétében történjen meg. A miniszter úgy látja, a magyar választópolgárok az elmúlt több mint harminc évben megszokták a demokráciát, az pedig példa nélküli eredmény, hogy ekkora szavazatmennyiség mellett 41 voks a különbség a két jelölt között. Gulyás Gergely leszögezte, ilyenkor 

a jelöltek hajlamaiból is következő folyamatos csalásvád-kiabálás miatt legyenek meg a garanciális rendelkezések. A világ legfejlettebbnek tartott demokráciából is tudnak példákat mondani arra, amikor újraszámlálásra került sor.

Töretlen a bizalom Vidnyánszky Attila iránt

A kormány nem döntött arról, hogy a paksi atomerőmű körül speciális gazdasági övezetet hozzanak létre - mondta egy kérdésre Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője kérdésre elmondta, a kulturális kormányzat nevezte ki Vidnyánszky Attilát, és a személye iránti bizalom töretlen. A német AfD nem lesz a Patrióták része, jelentette ki Gulyás. 

Az unió közös piacán kívüli forrásokat kellene közzétenniük a médiumoknak, ezt megerősítette Gulyás Gergely, aki arról is beszélt, hogy az unióban van egy durva szabályozás, amely az orosz médiumokat érinti. A tárcavezető szerint eddig nem szabadna elmenni, azaz betiltani semmiképp sem szeretne a magyar kormány médiumokat, ez alkotmányos keretek között nem is lehetséges.

Kína béketámogatására is számít a kormány

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor meg akarná győzni Hszi elnököt arról, hogy hagyjon fel Oroszország támogatásával, Gulyás Gergely elmondta, hogy elsősorban azt szándékozzák elérni, hogy Kína a mielőbbi béke mellé álljon. A kormány reményei szerint az Egyesült Államok is csatlakozni fog.

Marine Le Pennel az elmúlt hetekben és napokban már zajlottak egyeztetések.

A jövő évi költségvetésről a novemberi amerikai elnökválasztást követően hoznak döntést, a rezsialap pedig idén még biztosan marad. Hogy azt követően megmarad-e a rezsialap, arról majd később mond biztosat a kormány.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!