Magyar Péterrel maradna fenn az óbaloldal

Vágólapra másolva!
Egyre inkább összeborulna a Gyurcsány Ferenc vezette régi baloldal, a feleségét többször bántalmazó, fiatal lányokat zaklató új baloldali vezetővel, Magyar Péterrel. Erről több politikusuk is nyíltan beszélt. Van olyan párt, amelynek már konkrét terve is van az együttműködésre.
Vágólapra másolva!

Amit korábban csak megjósolni tudtunk, abban ma már biztosak lehetünk: Magyar Péter összevissza hazudozott egész tavasszal arról, hogy nem akar beülni képviselőnek az EP-be. Sőt mára az is egyértelművé vált, hogy kiszolgálja a háborúpárti Weberéket. Ezután persze már cseppet sem meglepő, hogy nem szavazta meg a Donald Trump elleni merénylet elítéléséről szóló határozatot.

Ahogy a Magyar Nemzet írja: lassan összenő, ami összetartozik: a hazai óbaloldal és az újbaloldal. Magyar Péter pártjának térnyerését Gyurcsányék sem úszták meg, mivel az európai parlamenti választáson a Demokratikus Koalíció az MSZP-vel és a Párbeszéddel közösen indulva mindössze a szavazatok nyolc százalékát szerezte meg.

Nem meglepő, hogy ezek után a régi baloldal főbb arcai már nem zárkóznak el attól, hogy együttműködjenek Magyar Péterrel.

A héten Gyurcsány Ferenc a volt indexesek blogjának, a Telexnek adott interjút, amelyben azt mondta, hogy Magyar Péter még egy főosztályt sem vezetett, csak abban tehetséges, hogy az elmúlt hónapokban jól szónokolt. 

Választások2024, Választások2024eredményváró, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09., eredményváró rendezvény, Választások2024eredményváró, Demokratikus Koalíció, DemokratikusKoalíció, DK, Gyurcsány Ferenc, GyurcsányFerenc, Dobrev Klára, DobrevKlára
 Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo / Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ennek ellenére nem zárja ki, hogy 2026-ban támogassa Magyar Pétert.

Amennyiben valóban létrejön a Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter közötti koalíció, akkor azzal a bukott miniszterelnök politikai túlélése garantált lenne.

A Párbeszéd helyzetéről sokat elmond, hogy Karácsony Gergely a Klubrádiónak adott interjúban már nyíltan kereste az együttműködés lehetőségét Magyar Péterrel. A Fővárosi Közgyűlés működésével összefüggésben arról is beszélt, hogy Magyar Péter pártjának programja tartalmaz nagyon hasonló elemeket ahhoz, amiket ő is fontosnak tart. 

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Fotó: Metropol

Ennél még tovább ment Tompos Márton, az EP-választás után gyakorlatilag megsemmisült Momentum újonnan megválasztott elnöke, amikor a Szabad Európának adott interjújában elmondta: lát esélyt, hogy bizonyos pártokkal a Momentum közösen induljon 2026-ban, ha pedig kell, akkor az egyéni jelöltjeik visszalépnek Magyar Péterék javára. A Népszavának Magyar Péterrel kapcsolatban elismerte, az ő ajánlata sokkal erősebb volt a Momentuménál, és jelezte, nem is akar versenyezni vele, inkább a már említett szolgáltatópárti modellt próbálják megvalósítani, amit nagyon kevesen képviselnek Magyarországon. Ezek alapján kezd kirajzolódni, hogy milyen felállásban indulhatnak a baloldali pártok a 2026-os országgyűlési választásokon, a bukott baloldali szereplők pedig Magyar Péterben láthatják a politikai túlélésük zálogát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!